Τη λύση της διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας θα προτάξει η ελληνοκυπριακή πλευρά στην πενταμερή, που πιθανότατα θα γίνει τον Απρίλιο. «Φουλ» επίθεση από τους Τουρκοκύπριους, που θα επιμείνουν στη διχοτόμηση του νησιού με τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου είναι η νέα πιθανή ημερομηνία πραγματοποίησης της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, η οποία ήδη έχει αλλάξει πολλές φορές, για όποιον πιστεύει στους οιωνούς.

Όλα δείχνουν ότι αυτή τη φορά η προσπάθεια του γ.γ. του ΟΗΕ θα είναι η τελευταία, και αυτό θα είναι μοχλός πίεσης για αμφότερες τις πλευρές.

Η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά θα σπεύσει επιθετικά, αποφασισμένη να επιμείνει στη λύση των δύο κρατών, η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά θα επιμείνει στη λύση που περιγράφουν όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, για διζωνική -δικοινοτική ομοσπονδία. 

Πληροφορίες από διπλωμάτες που χειρίστηκαν στο παρελθόν το φάκελο «Κυπριακό» αναφέρουν ότι «καμιά από τις δύο πλευρές δεν πιστεύει στη λύση που προωθεί, απλώς το κάνει για διαπραγματευτικούς λόγους».

Η αλήθεια είναι πως για την τουρκοκυπριακή κοινότητα μία επίσημη διχοτόμηση θα είναι η ταφόπλακα των ονείρων για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού οι Βρυξέλλες διαμήνυσαν ότι στην Ε.Ε. είναι η Κύπρος και δεν πρόκειται να γίνει προσθήκη νέου κράτους που προέκυψε από διχοτόμηση. 

Σήμερα, η «ΒτΚ» παρουσιάζει συνοπτικά τα σενάρια λύσης, έτσι όπως διαγράφονται από τις μέχρι τώρα εξελίξεις.

Πρώτο και επικρατέστερο σενάριο αυτό του καθεστώτος διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας, δηλαδή δύο Πολιτείες που δεν αποτελούν ανεξάρτητα κράτη και συγκροτούν ένα ενιαίο κράτος με αποκεντρωμένες εξουσίες.

Όπως συμβαίνει σήμερα στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ελβετία κ.λπ. Σε αυτή την περίπτωση η Κεντρική Κυβέρνηση του ομόσπονδου κράτους αποφασίζει και εκχωρεί εξουσίες και αρμοδιότητες στις συνιστώσες Πολιτείες, ενώ οι κύριες και καθοριστικές εξουσίες, όπως η Κεντρική Τράπεζα, η Οικονομία, η Άμυνα, η Ασφάλεια και η Εξωτερική Πολιτική, παραμένουν στην Κεντρική Κυβέρνηση.

Το πρόβλημα εδώ είναι πως η ομοσπονδιακή λύση προϋποθέτει διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία δύο συνιστωσών Πολιτειών, οι οποίες θα συγκροτήσουν το νέο ομόσπονδο κράτος.

Οι Κύπριοι θεωρούν ότι ακόμη και αν όλα συμφωνηθούν, θα υπάρχει θέμα ασφάλειας, αφού ουδείς πιστεύει ότι η Τουρκία θα αποδεχθεί να έχει το νέο κράτος τις δικές του αυτόνομες δυνάμεις ασφαλείας.

Όπως δεν αποδέχεται σήμερα την εγκαθίδρυση διεθνούς δύναμης επιτήρησης και εφαρμογής της λύσης χωρίς την παράλληλη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει και επισείουν οι Ελληνοκύπριοι διαφωνούντες με αυτή τη λύση, είναι πως εάν διαλυθεί η ομοσπονδία στο μέλλον, δεν θα υπάρχει γυρισμός στη σημερινή Κυπριακή Δημοκρατία, με ό,τι σημαίνει αυτό για τη θέση της χώρας. Γι’ αυτό και δεν βλέπουν με κακό μάτι τη διχοτόμηση.

«Τότε θα γίνουμε αυτό που είπε ο Τάσος Παπαδόπουλος, κοινότητα προς αναζήτηση κηδεμόνα και αναγνώριση διεθνούς προσωπικότητας», αναφέρει στη «Βραδυνή της Κυριακής» Κύπριος πρώην διπλωμάτης, που πέρασε αρκετά χρόνια στην Αθήνα.

Δεύτερο σενάριο είναι η συνομοσπονδία, η οποία συγκροτείται μόνο μεταξύ ανεξάρτητων κρατών – κοινοτήτων, που εκχωρούν βασικές εξουσίες (Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα) στην Κεντρική Κυβέρνηση, ενώ όλες οι άλλες εξουσίες και αρμοδιότητες παραμένουν στα κράτη, με το κάθε κράτος να διατηρεί το δικαίωμα αποχώρησης από τη συνομοσπονδία. Αυτό θεωρείται η πραγματική στόχευση των Τούρκων, οι οποίοι θα ελέγχουν την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω της Τ/Κ Κοινότητας. 

Τρίτο σενάριο -και πιο αδύναμο- η διχοτόμηση. Η διπλωματική κοινότητα μπορεί να μην το λέει φωναχτά, αλλά γνωρίζει πως ουδείς Τουρκοκύπριος θέλει να δεθεί στο άρμα της Άγκυρας και να χάσει τις πρόνοιες της Ε.Ε., ανεξάρτητα από το ποσοστό που θα εξασφαλίσουν οι Τ/Κ στους υδατάνθρακες.

Έτσι κι αλλιώς, αυτά θα τα διαχειρίζεται η Τουρκία. Το σενάριο αυτό, προβλέπει δύο ανεξάρτητα κράτη, με επιστροφή μέρους των κατεχομένων (Αμμόχωστο και Μόρφου), ως προϋπόθεση για την αναγνώριση του ψευδοκράτους από την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ θα αναγνωριστεί η Κύπρος από την Τουρκία.

Κατεχόμενα όπως Κριμαία

Υπάρχει και ένα ακόμη σενάριο, που είναι το χειρότερο από όλα. Αφορά την προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία, όπως έκανε η Ρωσία με την Κριμαία. Αυτό, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αποδεκτό από τη Δύση και και την Ε.Ε., σύμφωνα με σοβαρούς διπλωμάτες. Χώρες της Ε.Ε., όπως η Ισπανία και η Ιταλία, που αντιμετωπίζουν αποσχιστικά κινήματα, δεν πρόκειται να το αποδεχθούν.

Οι ίδιοι διπλωμάτες επισημαίνουν ότι στην Ε.Ε. εντάχθηκε η Κύπρος με όλη την επικράτεια σε έδαφος και θάλασσα, και δεν θα γίνουν εκπτώσεις. Και επίσης θεωρείται ως έσχατη λύση για τον Ερντογάν, στην περίπτωση που διαρρήξει οριστικά τις σχέσεις του με την Ε.Ε. Κάτι που, όμως, δεν πρόκειται να γίνει, και είναι σαφές σε όλους αυτό.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»