Κυπριακό: Το φάουλ Ερντογάν πριν αρχίσει η Άτυπη Πενταμερής

Υπό άλλες συνθήκες προφανώς και θα συζητάγαμε για την απόλυτη αποτυχία. Στην προκειμένη περίπτωση όμως η Ελλάδα παραμένει σθεναρά στην γραμμή που έχει χαρακτεί εδώ και δεκαετίες.

Η χώρα μας υποστηρίζει σταθερά ότι το πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού πρέπει να είναι πλήρως συμβατό με το Χάρτη του ΟΗΕ, τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η άτυπη, λοιπόν, πενταμερής που πραγματοποιείται στην Γενεύη είναι σχεδόν καταδικασμένη να αποτύχει εξαιτίας της αδιαλλαξίας της Άγκυρας. 

Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εξέτασης οποιασδήποτε άλλης πρότασης πέρα από το πλαίσιο που ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ, για μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει πρόβλεψη για την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και της δυνατότητας επέμβασης τρίτων χωρών, καθώς και πλήρους απομάκρυνσης των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων.

Πρόκειται για θέσεις, τις οποίες η Τουρκία δε θέλει ούτε καν να «ακούσει», παρά το προσωπείο του δήθεν καλού συνομιλητή που επιχειρεί να φορέσει το τελευταίο διάστημα. 

Το κακό για την όλη διαδικασία που εκκινεί στην Ελβετία είναι ότι ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε ένα μεγάλο φάουλ\, πριν καν οι πέντε πλευρές κάτσουν στο ίδιο τραπέζι. 

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος τελικά δεν έκανε δεκτή τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην άτυπη διάσκεψη, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα παραμείνει πλήρες μέλος της, κάτι που επιμένει η Άγκυρα να ξεχνάει.

 Θέση της Ελλάδας είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι παρούσα στα επόμενα βήματα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η λύση θα είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, κάτι που ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να τονίσει σε όλες του τις παρεμβάσεις το διήμερο στην Γενεύη

Άγνωστο πάντως παραμένει ακόμα αν Δένδιας – Τσαβούσογλου πραγματοποιήσουν την πρώτη τους έστω ανεπίσημη συνάντηση μετά το μπρά Ντε φέρ της Άγκυρας, στο περιθώριο της πενταμερούς. Μπορεί η βούληση να υπάρχει, οι συνθήκες όμως μοιάζει να μην είναι οι ιδανικές, κάτι που απομένει ασφαλώς να αποδειχθεί στην πράξη.