Έντονο παρασκήνιο πριν από την πενταμερή για το Κυπριακό. Η ρελάνς Κύπρου και Ελλάδας, οι «πλάτες» Ρωσίας Γαλλίας και ΗΠΑ, οι «μπλόφες» των Τουρκοκυπρίων και τα «ρέστα» των Τούρκων για τους υδρογονάνθρακες της Αν. Μεσογείου. 

«Ο λύκος κι αν εγέρασε», λέει μία παροιμία, και δεν θα μπορούσε κανείς να περιγράψει καλύτερα την στάση των Βρετανών απέναντι στο Κυπριακό. Ειδικά, μάλιστα, εν όψει της πενταμερούς που αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου.  

Ο λόγος για το προσχέδιο του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο παρουσιάστηκε –αλλαγμένο ευτυχώς– στο τέλος του Ιανουαρίου, και αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για τις προτάσεις επίλυσης με την παρούσα τους μορφή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διπλωματών που γνωρίζουν τι προηγήθηκε, τόσο στην Λευκωσία όσο και στην Αθήνα.  

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής», η Βρετανία, που παραδοσιακά αναλαμβάνει τη σύνταξη του προσχεδίου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο (ως πρώην… κυρίαρχος προφανώς), ετοίμασε ένα κείμενο από το οποίο απουσίαζε η στόχευση για διζωνική -δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία αποτελεί θέση του ΟΗΕ επί δεκαετίες τώρα. Μόλις έγινε αντιληπτή αυτή η «λοβιτούρα» των Εγγλέζων –εν αγνοία του γ.γ. του ΟΗΕ(;)– τα τηλέφωνα «πήραν φωτιά». Οι Κύπριοι εξοργίστηκαν και στράφηκαν στη Ρωσία και τη Γαλλία ζητώντας την παρέμβασή τους, προκειμένου να αλλάξει το προσχέδιο.  

Οι Άγγλοι απάντησαν στους επικριτές τους ότι «εξελέγη νέα τουρκοκυπριακή Διοίκηση με τελείως διαφορετικές απόψεις από τις προηγούμενες, και πρέπει να της δώσουμε μία ευκαιρία». 

Παρέμβαση από Μόσχα και Παρίσι 

Η Μόσχα αλλά και το Παρίσι, καθώς και οι ΗΠΑ στη συνέχεια, άσκησαν διακριτική πίεση στο Λονδίνο να αλλάξει το προσχέδιο, κάτι που τελικά έγινε, και συμπεριλήφθηκε ο στόχος της διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αυτό, άλλωστε, ήταν ένα από τα αντικείμενα της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Εγγλέζο ομόλογό του λίγες ημέρες μετά. 

Τόσο αυτό το περιστατικό όσο και, στη συνέχεια, η προειδοποίηση του ΟΗΕ για κίνδυνο μη αναστρέψιμων αλλαγών, επειδή το σημερινό στάτους δεν είναι βιώσιμο, δείχνουν μία τάση εκβιασμού της κυπριακής πλευράς εν όψει της άτυπης πενταμερούς. 

Για την ώρα, όμως, δεν έχουν αποφασίσει… πού θα διεξαχθούν οι διαβουλεύσεις της πενταμερούς, αφού ο ΟΗΕ επιμένει για τη Νέα Υόρκη, ενώ η ελληνική και η κυπριακή πλευρά προτείνουν την Ελβετία, λόγω της φορτισμένης επιδημιολογικής κατάστασης της Νέας Υόρκης.  

Έμπειροι διπλωμάτες ανέφεραν σχολιάζοντας τη λαθροχειρία των Άγγλων, ότι αποτελεί έναν τρόπο πίεσης κατά της Κύπρου, αφού εάν δεν δεσμεύονταν ο ΟΗΕ για λύση διζωνική -δικοινοτική, τότε η δημιουργία δύο κρατών που ζητούν –θεωρητικά– οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι, θα ήταν στο τραπέζι των συνομιλιών ως πιθανή εκδοχή. 

Διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες όμως, αναφέρουν ξεκάθαρα ότι «οι Τούρκοι μπλοφάρουν, αφού ξέρουν ότι η Ε.Ε. δεν θα δεχθεί ποτέ ξεχωριστό τουρκοκυπριακό κράτος στους κόλπους της». Και φυσικά οι ίδιοι οι Τ/Κ δεν επιθυμούν να ανεξαρτητοποιηθούν ή να τεθούν υπό την αιγίδα της Άγκυρας, χάνοντας τα προνόμια των Βρυξελλών.  

Ο Ταγίπ Ερντογάν εκβιάζει μέσω της πίεσης για το Κυπριακό, θέλοντας να εξασφαλίσει περισσότερα για την Τουρκία και τους Τ/Κ στο θέμα των υδρογονανθράκων και όχι μόνο. 

Η ελληνική πλευρά επιμένει στην «κόκκινη γραμμή» της διζωνικής -δικοινοτικής ομοσπονδίας με μπούσουλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Κάτι που προκάλεσε, άλλωστε, και την πρόσφατη έκρηξη του Ερντογάν, σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων… 

Ενοποίηση των Ειδικών Δυνάμεων

Σημαντικό άλμα κάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Με απόφαση του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κ. Φλώρου, γίνεται πράξη ένα πάγιο αίτημα όλων των ανωτάτων αξιωματικών που διοίκησαν Ειδικές Δυνάμεις είτε στο Στρατό Ξηράς είτε στο Ναυτικό. Η ενοποίηση όλων των Ειδικών Δυνάμεων και η δημιουργία ενός ξεχωριστού σχήματος της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), που θα είναι διακλαδικό, θα υπάγεται στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και θα αποτελείται απο δύο τμήματα. Το πρώτο τμήμα θα είναι η Μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται οι καταδρομείς, οι πεζοναύτες, και αλεξιπτωτιστές, ενώ στο δεύτερο τμήμα θα περιλαμβάνονται η Ζ’ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (ΜΑΚ), τμήμα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, το Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού και τις μοίρες αμφίβιων καταδρομών. 

Εξετάζουν όλες τις προτάσεις

Κάθε άλλο παρά έχει λήξει υπέρ της γαλλικής πρότασης το θέμα της αγοράς φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό, όπως επιχείρησαν να πείσουν ορισμένα δημοσιεύματα. Τα οποία εξόργισαν την ηγεσία του Π.Ν., που βλέπει να ασκούνται εξωτερικές πιέσεις για ένα θέμα μείζον που αφορά τον κορμό της εθνικής άμυνας. Η αλήθεια είναι ότι οι γαλλικές φρεγάτες είναι πολύ δελεαστικές, αλλά το Π.Ν. βλέπει όλες τις προτάσεις, που δεν είναι και λίγες. Στην Αθήνα βρίσκονται αυτές τις ημέρες –σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ» από ανώτατες πηγές– οι εκπρόσωποι των αγγλικών και αμερικανικών εταιριών, ενώ στο παιχνίδι είναι οι Γερμανοί και οι Ισπανοί. Κάπου εκεί αναζητούν οι γνωρίζοντες και τους λόγους της φιλοτουρκικής στάσης του Βερολίνου, που συνιστά άκομψη πίεση. Πιο σοβαρή από τις προτάσεις που υπάρχουν –πέραν των γνωστών γαλλικών και αμερικανικών– δείχνει να είναι η αγγλική «συμφωνία-ομπρέλα» που λέγεται ότι θα καλύπτει τη συνεργασία στους τομείς Άμυνας, Ασφάλειας, Τουρισμού, Εκπαίδευσης, Εμπορίου, Πολιτισμού, αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. 

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»