Κύπρος: Ανακαλύφθηκε πανάρχαιο νεκροταφείο κατά τη διάρκεια αντιπλημμυρικών έργων

Ένα νεκροταφείο ηλικίας άνω των τριών χιλιετιών με περίπου 10 τάφους, ανακαλύφθηκε στην οδό Πετράκη Κυπριανού στη Λάρνακα κατά τη διάρκεια ανασκαφών για αντιπλημμυρικά έργα.

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο Πολίνα Χριστόφη, πολλά αρχαιολογικά ευρήματα έχουν ανακαλυφθεί από το 2019 κατά τη διάρκεια εργασιών κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης της Λάρνακας, με την οδό Πετράκη Κυπριανού να βρίσκεται στο επίκεντρο της νεκρόπολης του αρχαίου Κιτίου.

Παράλληλα, η κα Χριστόφη είπε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι στον συγκεκριμένο δρόμο και στους πλαϊνούς δρόμους του έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 60 τάφοι που χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα π.Χ. έως τη Ρωμαϊκή περίοδο, οι οποίοι ήταν σπάνιοι σε σύγκριση με τον αριθμό των τάφων από επόμενες περιόδους.

«Αυτοί είναι τάφοι σκαλισμένοι από βράχο της περιοχής και είναι ορθογώνιας κάτοψης» είπε η αρχαιολόγος.

Τα κινητά ευρήματα, αφού τεκμηριωθούν, μεταφέρονται στο αρχαιολογικό μουσείο της επαρχίας της Λάρνακας για συντήρηση και αποθήκευση, δήλωσε η κα Χριστόφη.

Βέβαια, αυτό σημαίνει επίσης καθυστερήσεις όσον αφορά την κατασκευή του συστήματος αποχέτευσης των ομβρίων υδάτων. Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Αποχέτευσης Λάρνακας, Άγγελος Χατζηχαραλάμπους, δήλωσε ότι αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό έργο, αλλά η ανακάλυψη αρχαιοτήτων καθυστερεί την ολοκλήρωσή του.