Έκτακτη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου συγκάλεσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, μετά τις ανακοινώσεις των Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ για μερικό άνοιγμα της Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου, σε μια πρώτη άμεση αντίδραση ο κ. Αναστασιάδης έδωσε οδηγίες, όπως:

  1. Ο υπουργός Εξωτερικών ενημερώσει τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. για τις εξελίξεις.
  2. Ο υπουργός Εξωτερικών αποστείλει ενημερωτική επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. προς ενημέρωση για τις εξαγγελίες, ενόψει και της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί αύριο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του Γ.Γ. των Η.Ε..
  3. Στις 4 μ.μ. σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών ενημερώσει για τις νέες εξαγγελίες, τους πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
  4. Στις 5 μ.μ. ο Υπουργός Εξωτερικών προβεί σε ενημέρωση προς τους πρέσβεις των 26 κρατών μελών της Ε.Ε.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται στον απόηχο των προκλητικών ανακοινώσεων Ερντογάν, από κοινού με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, για μερικό άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, παρά το κύμα προειδοποιήσεων που έχει προηγηθεί από τη Δύση.

Σκληρή απάντηση Αθήνας

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας στις ανακοινώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τα Κατεχόμενα της Κύπρου.

«Η συνέχιση των παράνομων ενεργειών, καθώς και των νέων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς καταπατούν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας. Είναι καταδικαστέες και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, με αφορμή και τη συμπλήρωση 47 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

«Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει άμεσα την προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο», υπογραμμίζεται ακόμη στην ανακοίνωση και προστίθεται: 

«Η Ελλάδα σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, λύση που θα βασίζεται στις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Μια Κύπρος ενωμένη στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας. Οι συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία, καθώς και η σημερινή ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για την ανατροπή της προοπτικής αυτής μας βρίσκουν απολύτως αντίθετους και τις απορρίπτουμε στο σύνολό τους».

«Με τη συμπλήρωση σήμερα 47 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που οδήγησε στην παράνομη κατοχή άνω του ενός τρίτου της νήσου, αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους αντιστάθηκαν στον εισβολέα και ιδιαίτερα στους πεσόντες. Σύσσωμος ο Ελληνισμός συνεχίζει να ζει με το δράμα των χιλιάδων αγνοουμένων, εκτοπισμένων και εγκλωβισμένων στην Κύπρο», σημειώνεται επίσης.