Με την φράση «όλα είναι στο τραπέζι», ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πέτερ Στάνο, προϊδέασε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα είναι πεισματάρα και δεν συμφωνεί με τις προθέσεις των ηγητόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν όχι απλώς ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει η Ένωση απέναντι στην Τουρκία, αλλά κυρίως εάν η ΕΕ παραμείνει στις ράγες της, και δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη σε δυο μέλη της Ελλάδα και Κύπρο, που δέχονται τις προκλητικές επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας.

Πηγές του vradini.gr από τις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι τα όσα λέγονται από τα επίσημα χείλη όπως αυτά του εκπροσώπου Πέτερ Στάνο, δεν σημαίνει ότι αποτελούν και κοινή θέση των ηγητόρων της ΕΕ.

Παραδέχονται άπαντες ότι η Τουρκία δεν διευκολύνει την ΕΕ με τις πράξεις της. Το αντίθετο μάλιστα. Την διευκολύνει ώστε να λάβει αποφάσεις υπέρ σκληρών κυρώσεων. Όμως ο Ερντογάν συμπεριφέρεται “σαν να παίζει σε ένα παιχνίδι με στημένη τράπουλα και σημαδεμένα χαρτιά” λέει στο vradini.gr έμπειρος διπλωμάτης που υπηρέτησε στις Βρυξέλλες επί πολλά χρόνια. Υπονοώντας ότι ο Ερντογάν γνωρίζει ότι οι ευρωπαίοι έχουν ανάγκη την Τουρκία, αφού οι οικονομικές συναλλαγές τους είναι μεγάλες και ως εκ τούτου αισθάνεται πολύ πιο ισχυρός από την Ελλάδα, η οποία στηρίζεται μόνο στην αλληλεγγύη η οποία έτσι κι αλλιώς δεν είναι το ισχυρότερο σημείο της ΕΕ.

“Όλα εξαρτώνται απο τη Γερμανία” μας λέει η ίδια πηγή και εξηγεί: “Αν η Γερμανία επιλέξει να διατηρήσει το status του μεσολαβητή, τότε Αθήνα και Άγκυρα θα μείνουν με μια πικρή επίγευση από τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς θα οδηγούνται σε διαπραγματεύσεις”.

Υπέρ της Διάσκεψης για την Μεσόγειο

Οι ευρωπαίοι είναι αναφανδόν υπέρ της Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, και άλλωστε “οι εργασίες έχουν ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο” χωρίς ωστόσο να υπάρχουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες προς ανακοίνωση.

Μέχρι τώρα τα δεδομένα είναι υπέρ της Αθήνας, αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη υιοθετήσει ψήφισμα που καλεί τους ηγέτες να επιβάλλουν σκληρές κυρώσεις στην Τουρκία για τη συνεχιζόμενη παραβατικότητα της σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, ενώ επίσης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ παραδέχθηκε ότι η κατάσταση δεν είναι θετική για την Τουρκία στην Ευρώπη. 

Μετά από τρεις μήνες άκαρπων προσπαθειών για την έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος και τις κυλιόμενες και κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο, το τοπίο στις Βρυξέλλες παραμένει θολό. 

Όλα δείχνουν ότι ακόμη η Ευρώπη δεν είναι αποφασισμένη, να προχωρήσει σε σκληρές λύσεις. 

Ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε, μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ότι οι ηγέτες θα αξιολογήσουν την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, αναφορικά με τον ρόλο της Τουρκίας και κάπως έτσι προσδιορίζεται ο χαρακτήρας της συζήτησης ως ενημερωτικός και δύσκολα θα μετεξελιχθεί σε αποφασιστικός ή ακόμα και αν γίνει δεν θα είναι καταλυτικός.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν μιλήσει ανοιχτά για κυρώσεις, ενώ άλλοι φαίνεται να έχουν μεταβάλλει τη στάση τους. 

Όμως οι γνωρίζοντες δεν περιμένουν πολλά από τη Σύνοδο Κορυφής. Η καταγραφή του αρνητικού κλίματος, της δυσαρέσκειας της ΕΕ και μια τεχνική πειθαναγκασμού της Άγκυρας, είναι το πιθανότερο σενάριο. Η πολιτική της ΕΕ που χαράσσεται αυτή τη στιγμή βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα:  ποια μέτρα θα επιβληθούν ή θα αποφασιστούν. Όπερ σημαίνει ότι η ΕΕ θα μπορούσε να ανακοινώσει την απόφασή της να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, ή να τις επιβάλλει.

Πως θα αντιδράσει η Άγκυρα

Η Άγκυρα γνωρίζοντας εξ αρχής ότι το τέλος της γραμμής είναι ο Δεκέμβριος, ακολουθούσε αρχικά παρελκυστική πολιτική επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί το κενό εξουσίας που δημιουργεί στην ανατολική Μεσόγειο η αναδίπλωση των ΗΠΑ, και επέλεξε να κινηθεί παρελκυστικά ως προς τον διάλογο επιβάλλοντας, ώστε να πιέσει Ελλάδα και Κύπρο να αποδεχθούν διεύρυνση της ατζέντας των διερευνητικών επαφών.

Η Τουρκία θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη βάση μιας πλήρους συμμετοχής της σ’ αυτήν, υποστήριξε πρόσφατα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι τα μεταξύ τους προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνον αν η ΕΕ ενεργήσει «με κοινή λογική» στη Σύνοδο Κορυφής αυτή την εβδομάδα και πέραν αυτής.

Σύμφωνα με τους τούρκους, κεντρικό ζήτημα για την Άγκυρα είναι η διάρθρωση του διαλόγου και το πλαίσιο διεξαγωγής του. Η Τουρκία έχοντας μεγαλύτερη επιρροή στο πλαίσιο του NATO επιχειρεί να προσεγγίσει τα ζητήματα στο πλαίσιο της Συμμαχίας.

Σε αυτή τη φάση, ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι αποχωρούντος του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, γίνεται πιο συζητήσιμος και δεκτικός στις ισορροπίες που προωθούν ΕΕ και η αμερικανική γραφειοκρατία. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε εκτιμάται ότι εντάσσεται η αναδίπλωση Ερντογάν προς τις αγορές με την εκ βάθρων αντικατάσταση του οικονομικού επιτελείου. Η επιστροφή του Oruc Reis στον ναύσταθμο, μπορεί να μην ικανοποίησε την Ελλάδα και να είναι προδήλως προσχηματική, αλλά αποτελεί μέρος ευρύτερης στρατηγικής και δεν απευθύνεται στην Αθήνα αλλά στη Γερμανία και στο διευθυντήριο.