Ψήφος αποδήμων: Ρελάνς από Μαξίμου - Χωρίς περιορισμούς στο νέο νομοσχέδιο

Τέσσερις φιλόδοξους στόχους για ανάπτυξη, επενδύσεις, εποπτεία – πλεονάσματα και επενδυτική βαθμίδα βάζει η κυβέρνηση με το Πρόγραμμα Σταθερότητας το οποίο όμως «κόβει» στο 3,6% φέτος την ανάκαμψη και ανεβάζει στο 7,2% του ΑΕΠ το πρωτογενές έλλειμμα λόγω της αύξησης των μέτρων στήριξης στα 15 δισ. ευρώ.  

Ο πήχης για το ΑΕΠ τοποθετείται τον επόμενο χρόνο στο ιστορικά υψηλό 6,2% μέσω της έγκαιρης αξιοποίησης των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης που θεωρείται η βασική κινητήρια δύναμη για την ανάκαμψη.

Το τελικό κείμενο του σχεδίου με τις 60 και πλέον μεταρρυθμίσεις αποστέλλεται σήμερα στις Βρυξέλλες ενώ τα 2,9 δισ. ευρώ των προκαταβολών θα έρθουν μετά τον Αύγουστο που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει αγώνα δρόμου για την απορρόφηση αυτών των πόρων.  

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε χθες υπό τον πρωθυπουργό όπου αναλύθηκαν και οι υπόλοιποι στόχοι για την περιβόητη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Με βάση την παρουσίαση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας οι στόχοι για το 2022 έχουν ως εξής: 

1. Ανάπτυξη: Στο θεματικό υψηλό 6,2% τοποθετείται ο πήχης για την ανάπτυξη το 2022 παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα ασφαλές χρονοδιάγραμμα εξόδου από την υγειονομική κρίση.

2. Επενδύσεις: Έκρηξη επενδύσεων στο 30,3% το 2022 από 7% φέτος «οραματίζονται» στην κυβέρνηση μέσω κυρίως της μόχλευσης των δανείων από το Εθνικό σχέδιο της Ανάκαμψης.   

3. Εποπτεία –  Πρωτογενή πλεονάσματα: Ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας του χρόνου τον Ιούνιο θα επιδιώξει η κυβέρνηση περνώντας σε ένα καθεστώς απλής εποπτείας όμοιο με αυτό που εφαρμόζεται σήμερα στις εξής τέσσερις χώρες: Κύπρο, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία. Το βάρος πέφτει στα πρωτογενή πλεονάσματα όπου η ελληνική πλευρά θέλει να «ακυρώσει» τους κανόνες και τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του 2018 αναπτύσσοντας καινούργια επιχειρηματολογία με τις βαθιές πληγές της πανδημικής κρίσης. Τα χαμηλότερα πλεονάσματα θα ξεκλειδώσουν νέα μέτρα ελάφρυνσης απόν τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί. Αν δεν αλλάξουν οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. μέσα από τη διαπραγμάτευση που θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2021 σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα επανέρχεται στην υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ το 2023 ( (εφόσον δεν ισχύσει η ρήτρα διαφυγής) και άνω του 2% του ΑΕΠ ώς το 2060.

4. Επενδυτική βαθμίδα: Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας στο τέλος του 2022  ή το αργότερο έως το πρώτο εξάμηνο του 2023 βάζει ως στόχο το οικονομικό επιτελείο για να φύγουν τα ελληνικά ομόλογα από την κατηγορία «σκουπίδια». Υπολείπονται τουλάχιστον δύο ακόμα σκαλοπάτια από το investment grade.