Λάχανο: Εννέα σημαντικά οφέλη από την κατανάλωσή του

Πολλά τα οφέλη για τον οργανισμό μας από την κατανάλωση λάχανου

Το λάχανο ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών και κάθε φορά που το καταναλώνετε είναι σαν να παίρνετε μια πολυβιταμίνη. 

Το λάχανο θωρακίζει τον οργανισμό μας με πληθώρα αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ουσιών. Αρχαίοι θεραπευτές θεωρούσαν πως το λάχανο περιείχε σημαντική ενέργεια, επειδή μεγαλώνει υπό το φως του φεγγαριού και η σύγχρονη διατροφική επιστήμη αποδίδει τα οφέλη του στην υψηλή του περιεκτικότητά του σε θείο και βιταμίνη C.

Είναι ιδανικό για απώλεια βάρους: Το μαγειρεμένο λάχανο έχει μόνο 33 θερμίδες ανά φλιτζάνι, είναι χαμηλό σε λιπαρά και πλούσιο σε φυτικές ίνες.

Συμβάλλει στο λαμπερό δέρμα: Το λάχανο βοηθάει κατά του λιπαρού δέρματος και της ακμής. Το θείο είναι απαραίτητο για την κερατίνη, μια πρωτεΐνη που είναι απαραίτητη για υγιή μαλλιά, νύχια και δέρμα.

Βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού: Η υψηλή περιεκτικότητα του λάχανου σε βιταμίνη C και θείο απομακρύνει τις τοξίνες (ελεύθερες ρίζες και ουρικό οξύ), που είναι οι κύριες αιτίες της αρθρίτιδας, δερματικών παθήσεων και ρευματισμών.

Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες: Το λάχανο περιέχει τις γνωστές αντικαρκινικές ενώσεις λουπεόλη, σινιγρίνη και σουλφοραφάνη. Αυτές διεγείρουν τη δραστικότητα των ενζύμων και αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. 

Βοηθά στη διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης: Η υψηλή περιεκτικότητα του λάχανου σε κάλιο συμβάλλει στο άνοιγμα των αιμοφόρων αγγείων, διευκολύνοντας τη ροή του αίματος.

Δρα κατά των πονοκεφάλων: Μια ζεστή κομπρέσα με φύλλα λάχανου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πονοκέφαλο. Επίσης, ο χυμός από ωμό λάχανο καταπολεμάει τις χρόνιες κεφαλαλγίες.

Δρα κατά των συμπτωμάτων του αλκοόλ: Τα συμπτώματα που δημιουργεί η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ καταπολεμούνταν με το λάχανο, από τους ρωμαϊκούς κιόλας χρόνους.

Είναι αντιφλεγμονώδες και ρυθμιστής του σακχάρου στο αίμα: Οι φυσικές κόκκινες χρωστικές ουσίες του κόκκινου λάχανου θεωρείται πως μειώνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και αυξάνουν την παραγωγή ινσουλίνης και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.