Λάμψα ΑΕ: Νέα εκτελεστική πρόεδρος και νέο δεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο

Η διευθύντρια εταιρικής ανάπτυξης Χλόη Λασκαρίδη, κόρη του εφοπλιστή και μεγαλομετόχου του ομίλου Θανάση Λασκαρίδη, ανέλαβε νέα εκτελεστική πρόεδρος, της Λάμψα ΑΕ, μετά την απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων για την εκλογή νέου δεκαμελούς  Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.

Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, εκτός από τη νέα πρόεδρο, αντιπρόεδρος – Μη Εκτελεστικό Ανεξάρτητο Μέλος ανέλαβε ο Οικονομολόγος Μηχανικός Νικόλαος Νανόπουλος, με μεγάλη εμπειρία σε ηγετικές θέσεις του τραπεζικού τομέα.

Διευθύνων σύμβουλος – Εκτελεστικό Μέλος παρέμεινε ο  Δρ. Αναστάσιος Χωμενίδης, ενώ  Μη Εκτελεστικά Μέλη, παρέμειναν o Γεώργιος  Γαλανάκις, ο  Βασίλειος Θεοχαράκης, ο Thomas Miller και η Σουζάνα Λασκαρίδη.

Επίσης, Μη Εκτελεστικό Μέλος, ανέλαβε ο γενικός διευθυντής της «Μεγάλης Βρεταννίας» Τιμ Ανανιάδης, ενώ  Μη Εκτελεστικά Ανεξάρτητα Μέλη  ανέλαβαν η πρώην Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και Principal Advisor των Systemiq και Paradise Fοundation, Mαρία Δαμανάκη και η επιφανής νομικός Αικατερίνη-Μαρία Καρατζά.    

Οι Μέτοχοι και η Διοίκηση της εταιρείας εκφράζουν στα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Μωρίς Μοντιάνο, Φίλιππο Σπυρόπουλο, Νικόλαο Δάνδολο και  Απόστολο Δοξιάδη που αποχώρησαν,  τις θερμές ευχαριστίες τους, ενώ ο κ.  Μοντιάνο ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος. 

Στο μεταξύ, μετοχές της  εταιρείας Λάμψα ΑΕ, αγοραίας αξίας 104 εκατ. ευρώ πέρασαν στον έλεγχο των πέντε παιδιών του Θανάση Λασκαρίδη, στις αρχές του χρόνου,  καθώς  μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Πάνο, αποφάσισαν  από κοινού σε εσωτερικού χαρακτήρα ανακατανομές των θέσεων τους,  στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία.

Σύμφωνα λοιπόν με τις επίσημες ανακοινώσεις, από τις μετοχικές ανακατατάξεις ενισχύεται η παρουσία της οικογένειας του Θανάση Λασκαρίδη με τη νέα γενιά να είναι πλέον εκείνη που αποκτά και μετοχική έκφραση στην ξενοδοχειακή εταιρεία.

Πλέον, με τα νέα δεδομένα,  ένα ποσοστό που αντιστοιχεί στο 25,19% της Λάμψα ΑΕ, πέρασε από χαρτοφυλάκιο συμφερόντων του Πάνου Λασκαρίδη σε κυπριακή εταιρεία, στην οποία οι μοναδικοί μέτοχοί είναι τα πέντε παιδιά του αδελφού του Θανάση. 

Πρόκειται για τη Χλόη-Μαρία, τον Κωνσταντίνο, τον Οδυσσέα-Αντώνιο, τον Χριστόφορο-Κίμωνα και την Αικατερίνη Λασκαρίδη. Εκτός από την Χλόη, που ελέγχει το 33,3% της κυπριακής εταιρείας, τα άλλα τρία αδέλφια της έχουν ποσοστό 16,70% και η αδελφή της 16,60%.

Επομένως, στα πέντε παιδιά, εκχωρήθηκαν 5.381.275 μετοχές της Λάμψα ΑΕ,  η μετοχή της οποίας έκλεισε στα μέσα Φεβρουαρίου,  στο χρηματιστήριο στα 19,50 ευρώ, με τον  Πάνο Λασκαρίδη,  έπειτα από μια σειρά συναλλαγών,  να μένει με ποσοστό 15,88%, στην ξενοδοχειακή εταιρεία.

Όσον αφορά τον  αδελφό του Θανάση, αυτός  ελέγχει το 32,82% των μετοχών, το οποίο προστιθέμενο στο 25,19% που παραχωρήθηκε στα πέντε παιδιά του, ανεβάζουν τη συνολική επιρροή των δύο οικογενειών στη εταιρία  στα επίπεδα του 73,89%.

Βέβαια, στα έσοδα του ξενοδοχειακού ομίλου, η πανδημία έχει επιφέρει σημαντικά πλήγματα, που  στο πρώτο εξάμηνο του 2020 υποχώρησαν κατά 74,65%, φτάνοντας  τα 24 εκατ. ευρώ,  ενώ οι εκτιμήσεις της διοίκησης είναι ότι στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου θα υπάρχουν απώλειες 25 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με το τρέχον έτος,  αναμένεται αύξηση των μεγεθών, αλλά σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι τα έσοδα αυτά θα είναι μειωμένα κατά περίπου 45% σε σχέση με τις επιδόσεις του 2019, έτος κατά το οποίο  ο όμιλος κορύφωσε τον κύκλο εργασιών του φτάνοντας στα 77,8 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως η Χλόη Μαρία Λασκαρίδη, σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις και Ιστορία (BA) στο πανεπιστήμιο Reading της Αγγλίας και στη συνέχεια έκανε όχι ένα, αλλά δύο μεταπτυχιακά στο Λονδίνο, ένα masters στις War Studies στο King’s College και ένα masters στη Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων στο London School of Economics.