Με αφορμή την περίπτωση της Ηρώς Μουκίου που ζει 20 χρόνια τώρα χωριστά από τον σύζυγο της αλλά παραμένουν ευτυχισμένοι μαζί, ας δούμε ποια είναι η τάση στη ζευγάρια που κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς.

Η αλήθεια είναι ότι πολλά τα ζευγάρια που πλέον μένουν χωριστά για διαφορετικούς λόγους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι χωρίζουν, αντιθέτως είναι μαζί και αγαπημένα.

Αυτή ακριβώς η νέα διαφορετική μορφή δέσμευσης έχει πάρει από τους ειδικούς το όνομα LAT, δηλαδή Living Apart Together (Ζώντας Χωριστά Μαζί). Είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορεί κάποιος να κάνει σχέση, αλλά χωρίς να έχει τον σύντροφο του μέσα στα πόδια του και φυσικά να έχει την ανεξαρτησία του. Και μπορεί να ακούγεται οξύμωρο αλλά τα ζευγάρια που ακολουθούν αυτή την τάση, είναι πολύ ευτυχισμένα.

Μερικά από τα θετικά αυτής της επιλογής είναι τα εξής:

Η σχέση διατηρείται πιο φρέσκια, αφού δεν βαριέται ο ένας τον άλλο.

Η σχέση δεν «απειλεί» τον προσωπικό χώρο του καθενός.

Η προσμονή για τον χρόνο που το ζευγάρι θα περάσει μαζί είναι πάντα γλυκιά.

Υπάρχει ελευθερία να κάνει ο καθένας πράγματα χωρίς να επικρατεί η γκρίνια.

Αρκετοί έχουν ανάγκη τη δυνατότητα να συγκεντρωθούν σε κάποια δουλειά που τυχόν έχουν να κάνουν χωρίς να ενοχλούνται από τον άλλον.

Τα οικονομικά είναι ανεξάρτητα και δεν υπάρχει η πάντα δυσάρεστη πτυχή της αναγκαστικής συνεννόησης.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η σχέση δεν είναι σχέση ή το ζευγάρι δεν είναι ζευγάρι. Όλοι ξεκαθαρίζουν ότι η σχέση τους έχει τον δεσμευτικό χαρακτήρα που έχουν όλες οι σχέσεις, όπως επίσης και χαρακτηριστικά όπως η μονογαμία και η βαθιά αγάπη.