Λάθος μήνυμα η παραμονή Τζόκοβιτς στο Australian Open | scaled

Δεν έχει τελειώσει ακόμη το θρίλερ της συμμετοχής του Σέρβου τενίστα στο σπουδαίο τουρνουά

Μεγάλη έκταση έχει πάρει τις τελευταίες ημέρες η συμμετοχή του ανεμβολίαστου Νόβακ Τζόκοβιτς στο Australian Open, με το δικαστήριο εν τέλει να αποφασίζει ότι λανθασμένα ακυρώθηκε η βίζα του, με τη συμμετοχή του ωστόσο στο εμβληματικό τουρνουά να είναι στον «αέρα».

Αυτό συμβαίνει γιατί ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει ξανά τη βίζα του Σέρβου τενίστα, με προσωπική απόφαση. Ειδικότερα, μπορεί να ισχυριστεί είτε ότι ο «Τζόκο» αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία είτε ότι η ακύρωση της βίζας του θα γίνει για το δημόσιο συμφέρον.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, ο «Νόλε» δεν θα μπορέσει να ταξιδέψει στην Αυστραλία για τα επόμενα τρία χρόνια.

Πάντως, ο δικαστής συμφώνησε με το επιχείρημα των συνηγόρων υπεράσπισης ότι ο Νόβακ Τζόκοβιτς παρουσίασε όλα τα απαραίτητα ιατρικά έγγραφα στους αξιωματούχους, ενώ επανέλαβε το γεγονός ότι η εξαίρεση στον τενίστα χορηγήθηκε από δύο ξεχωριστά ιατρικά συμβούλια στην Αυστραλία.

Τι μέλει γενέσθαι;

Από τη μία, αν ο Νόβακ Τζόκοβιτς αγωνιστεί στο τουρνουά, τα έσοδα για τη διοργανώτρια αρχή θα είναι μεγάλα, οι φίλαθλοι θα απολαύσουν εκπληκτικό τένις, ενώ ο ίδιος θα έχει την ευκαιρία να προσθέσει ένα ακόμα τρόπαιο στο ήδη αξιοζήλευτο παλμαρέ του.

Βέβαια, αν ο «Νόλε» αγωνιστεί, το μήνυμα που θα βγει προς τα έξω θα είναι λανθασμένο, αφού σε όλο τον κόσμο οι ανεμβολίαστοι υφίστανται περιορισμούς, ενώ γίνονται καμπάνιες για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Γιατί, λοιπόν, ο Τζόκοβιτς να εξαιρεθεί; Επειδή είναι αυτός που είναι;

Πέρα από το λάθος μήνυμα, η συμμετοχή του Σέρβου τενίστα στο τουρνουά, ενδεχομένως να είναι άδικη για άλλους λιγότερο γνωστούς αθλητές, οι οποίοι ανεμβολίαστοι θέλησαν να λάβουν μέρος στη διοργάνωση και το αίτημά τους δεν έγινε αποδεκτό.

Παρά τον όλο ντόρο, ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν παύει να είναι ένας από τους καλύτερους τενίστες που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα, με την όλη υπόθεση – ναι μεν – να έχει επηρεάσει το πρεστίζ του, σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πάψει να έχει θαυμαστές, ακόμα και αν διαφωνούν με την απόφασή του να μην εμβολιαστεί.