Υπέρ της άμεσης εφαρμογής της εκεχειρίας στη Λιβύη τάχθηκαν οι Σεργκέι Λαβρόφ και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της σημερινής (21 Μαΐου) τηλεφωνικής συνομιλίας τους.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας, σε συνέχεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζήτησαν εκτενώς για την κατάσταση στη Λιβύη, ενώ τάχθηκαν υπέρ της πολιτικής διευθέτησης της κρίσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι Λαβρόφ και Τσαβούσογλου επεσήμαναν τη σημασία της άμεσης διακοπής των εχθροπραξιών και της επανάληψης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ της πολιτικής διαδικασίας με την υποχρεωτική συμμετοχή των (εμπλεκόμενων) πλευρών της Λιβύης. Στόχος η επίλυση της κρίσης στη βάση των αποφάσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Η τηλεφωνική συνομιλία πραγματοποιήθηκε μια ημέρα αφότου ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του οποίου ηγείται ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ δήλωσε ότι έχει υποχωρήσει από ορισμένα σημεία της πρώτης γραμμής στην Τρίπολη, δημιουργώντας αμφιβολίες για το αν είναι σε θέση να διατηρήσει την συνεχιζόμενη επί ένα χρόνο επίθεση που έχει στόχο την κατάληψη της πρωτεύουσας.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν, επίσης, τη μεταξύ τους συνεργασία όσον αφορά στην κατάσταση στην Συρία και επιβεβαίωσαν τη σημασία της προετοιμασίας μια συνάντησης κορυφής στον πλαίσιο της «τρόϊκας της Αστάνα» ( Ρωσία, Τουρκία και Ιράν), η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί στην Τεχεράνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ