Χάκερς έκλεψαν αρχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) τα οποία περιέχουν έγγραφα που αποκαλύπτουν πιέσεις που δέχθηκε ο Οργανισμός να εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού, παρά τις ανησυχίες και τις αντιρρήσεις ως προς αυτό.

Η Le Monde, επικαλούμενη στοιχεία που βρέθηκαν στο Dark Web, καταγράφει πως τα αρχεία περιελάμβαναν 19 επιστολές οι οποίες εστάλησαν μεταξύ εργαζομένων της υπηρεσίας το διάστημα από 10 Νοεμβρίου μέχρι 25 Νοεμβρίου. Οι επιστολές απευθύνονταν σε πολλούς παραλήπτες ταυτόχρονα, κάτι που κάνει τη χειραγώγησή τους πιο δύσκολη.

Σε μια επιστολή που εστάλη στις 12 Νοεμβρίου, η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, φέρεται να αναφέρει πως όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ πρέπει να λάβουν τα εμβόλια την ίδια στιγμή και να μην αναπτυχθούν ξεχωριστές εθνικές στρατηγικές από κάθε κράτος για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην έγκριση του εμβολίου.

Σε επιστολή της 19ης Νοεμβρίου επισημαίνεται από ανώτερο στέλεχος της Υπηρεσίας πως υπήρξε μια «έντονη» και «μάλλον τεταμένη» τηλεδιάσκεψη με αξιωματούχους της Κομισιόν, στην οποία δόθηκε μια ιδέα του τι μπορεί να αντιμετωπίσει ο ΕΜΑ αν δεν φέρει εις πέρας την έγκριση στο χρονοδιάγραμμα που έπρεπε.

Σε ακόμα μια επιστολή στις 20 Νοεμβρίου, ο ίδιος αξιωματούχος αναφέρει πως του έκαναν εντύπωση οι δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν, πως θα πρέπει να εγκριθούν τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna μέχρι τα τέλη του 2020, καθώς είχαν εκφραστεί ενστάσεις από τον ΕΜΑ και για τα δύο εμβόλια.

Όσον αφορά το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, οι ενστάσεις που προέκυψαν ήταν σχετικά με την έλλειψη επιθεωρήσεων στις εγκαταστάσεις παραγωγής, έλλειψη δεδομένων για τις εμπορικές παρτίδες και κυρίως «το γεγονός ότι υπήρχαν διαφορές στην ποιότητα μεταξύ των εμπορικών παρτίδων και εκείνων που είχαν χρησιμοποιηθεί στις κλινικές δοκιμές» και ιδιαίτερα μια μείωση στο βασικό του δραστικό συστατικό, το RNA.

Σύμφωνα με τη Le Monde, η δραστικότητα του RNA ήταν αυτή που προκάλεσε τις μεγαλύτερες ανησυχίες στους επιστήμονες, όχι μόνο για το πόσο δραστικό είναι εν τέλει το εμβόλιο αλλά και για το πόσο ασφαλές είναι.

Η ανακοίνωση του ΕΜΑ και η απάντηση της Le Monde

Την περασμένη Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι οι άδειες για τα εμβόλια των δύο εταιρειών χορηγήθηκαν μετά από «ανεξάρτητη επιστημονική αξιολόγηση», και τόνισε ότι παρά τον επείγοντα χαρακτήρα, υπήρχε συναίνεση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην υπάρξει συμβιβασμός στα πρότυπα ποιότητας.

Ακόμη, ο EMA υποστηρίζει ότι τα έγγραφα που υποκλάπηκαν έχουν παραποιηθεί ώστε να «σπείρουν δυσπιστία για την διαδικασία έγκρισης των εμβολίων»

Η Le Monde επισημαίνει από την πλευρά της ότι είναι δύσκολο τα συγκεκριμένα αρχεία να έχουν παραποιηθεί, καθώς σε εκείνα που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα φαίνεται και ο παραλήπτης, ενώ ορισμένα έχουν πολλαπλούς παραλήπτες, κάτι που κάνει πιο δύσκολη την χειραγώγησή τους.