Η μία μετά την άλλη αποκαλύπτονται οι περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών από δήθεν πιστοποιημένες επενδυτικές εταιρίες, οι οποίες τους παραπλανούν και αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά. Χαρακτηριστικό της πειθούς και της μεθοδικότητας είναι το γεγονός ότι μεταξύ των εκατοντάδων παθόντων βρίσκονται καθηγητές, χρηματιστές, τραπεζικοί, επιχειρηματίες και φαρμακοποιοί.

Το «ψάρεμα» γίνεται κυρίως μέσω τηλεφώνου ή και από «στόμα σε στόμα», όταν κάποιος νομίζει πως έχει κάνει καλή επένδυση, προτείνοντάς την και σε φίλο του. Η έδρα των απατεώνων είναι στο εξωτερικό ωστόσο όσοι επικοινωνούν με τους πελάτες παρουσιάζονται με ελληνικά ονόματα και μιλούν άπταιστα ελληνικά.

Η κομπίνα γίνεται με μία πλατφόρμα στην οποία φαίνονται οι επενδύσεις του πελάτη σε πραγματικές μετοχές και άλλα επενδυτικά προϊόντα που έχει επιλέξει. Πράγματι, όλα εμφανίζουν τεράστια κέρδη. Αυτό, όμως, είναι ένα ψέμα, «σαν ένα βιντεοπαιχνίδι», όπως μας λένε χαρακτηριστικά, καθώς τα χρήματα που τους έχουν στείλει, έχουν πάει απευθείας στις τσέπες τους και δεν επενδύονται ποτέ.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν διάφορες άλλες μέθοδοι για να αυξηθεί το υπεξαιρεθέν ποσό, όπως π.χ. ότι πέφτει κατακόρυφα η μία επένδυση και πρέπει να επενδυθεί άμεσα ένα άλλο ποσό σε μία νέα, ή να δοθεί ένα ποσό ως φόρος προτού γίνει μία ανάληψη, η οποία δεν γίνεται ποτέ, καθώς οι δράστες εξαφανίζονται. Δικογραφίες για τουλάχιστον πέντε τέτοιες εταιρίες έχει σχηματίσει ήδη η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που προσπαθεί να φτάσει στα ίχνη των δραστών.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι παθόντες έχουν απευθυνθεί απευθείας στον εισαγγελέα και γίνονται ανακρίσεις, οπότε ίσως πρέπει όλες αυτές οι δικογραφίες να ενσωματωθούν για να βρεθεί άκρη.

Την περασμένη Κυριακή, η «Βραδυνή της Κυριακής» παρουσίασε καταγγελίες για τη δράση της Brokerz, για την οποία επικοινώνησαν μαζί μας πολλοί εξαπατηθέντες. Σήμερα παρουσιάζει αντίστοιχες για μία νέα, που επίσης φέρεται να έχει έδρα στην Αγγλία.

Πιθανόν πίσω από τις εταιρίες να κρύβονται τα ίδια πρόσωπα, καθώς ακολουθούν πανομοιότυπη μεθοδολογία, και απλώς αλλάζουν ονόματα όταν για την προηγούμενη αναρτώνται δυσμενείς κριτικές στο διαδίκτυο, φροντίζοντας στις νέες εταιρίες να αναρτούν θετικές και ενθαρρυντικές κριτικές από συνεργούς τους.

Παρακάτω δημοσιεύεται επιστολή την οποία μας έστειλε καθηγητής Μαθηματικών, που εξαπατήθηκε μαζί με τη σύζυγό του:

«Όλα έδειχναν νόμιμα, καθώς η διαδικασία εγγραφής απαιτούσε αρκετά στοιχεία μας (ταυτότητα, λογαριασμό για βεβαίωση κατοικίας κ.λπ.). Επενδύσαμε 500 €, και εν συνεχεία βλέποντας τα κέρδη καταθέσαμε αλλά 5.000 €, με παρότρυνση να αγοράσουμε μετοχές Tesla, Αpple και Αmazon. Υπογράψαμε, λοιπόν, ένα δίμηνο συμβόλαιο με την M***O και καταθέσαμε άλλα 13.000 € για την αγορά των μετοχών.

Η εταιρία μάς εγγυήθηκε το αρχικό κεφάλαιο ενεργοποιώντας ασφάλεια κεφαλαίου που θα κάλυπτε οποιαδήποτε απώλεια. Οι εταιρίες που αναφέρονταν στο συμβόλαιο της ασφάλειας είναι νόμιμες και δραστηριοποιούνται στο χώρο. Λίγο πριν από τη λήξη του συμβολαίου και έχοντας φτάσει τα κέρδη στις 230.000 €, ο οικονομικός σύμβουλος εξαφανίστηκε και επικοινωνούσε μαζί μας ένας προϊστάμενός του, ενημερώνοντάς μας πως αν θέλουμε να σηκώσουμε τα χρήματα έπρεπε να καταθέσουμε επιπλέον 40.000 € για πληρωμή των φόρων.

Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, καταλάβαμε ότι εξαπατηθήκαμε, καθώς η εταιρία δεν μας επιστρέφει το αρχικό κεφάλαιο με διάφορες δικαιολογίες. Δεν υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο δράσης για όσους έχουν εξαπατηθεί ή και να υπάρχει, δεν μας καθοδήγησε κανένας υπεύθυνα για το τι πρέπει να κάνουμε. Σας παρακαλώ πολύ, αναδείξτε το θέμα και ενημερώστε τον κόσμο για τη νομική διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει. Είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να το διαχειριστεί και το βάρος γίνεται δυσβάσταχτο».

Μεγάλη προσοχή!

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλεί τους πολίτες: να είναι επιφυλακτικοί όταν τους προσεγγίζουν τηλεφωνικά ή μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να αναζητούν πληροφορίες για την αξιοπιστία τους, να αιτηθούν τους όρους και προϋποθέσεις, προτού πραγματοποιήσουν κάποια συναλλαγή, και τονίζει: «Αν η προσφορά φαίνεται υπερβολικά καλή για να είναι αληθινή, να διατηρούν επιφυλάξεις, γιατί μάλλον δεν είναι πραγματική». Από εκεί και πέρα, μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Δίωξη προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου: Τηλεφωνικά στο «11188», στο e-mail [email protected], μέσω των εφαρμογών για smart phones (CYBERKID και FEELSAFE), μέσω της διαδικτυακής πύλης της ΕΛ.ΑΣ. (portal.astynomia.gr), ή μέσω twitter στο @CyberAlertGR

Σ. Διαμαντόπουλος – Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω: Μόνοδρομος οι μηνύσεις και οι αγωγές

«Το διαδίκτυο και οι σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας είναι πλέον καθημερινά στη ζωή μας, είναι καθημερινά μέσα συναλλαγών και σύναψης κάθε είδους συμβάσεων. Πολλά τα οφέλη, πολλοί όμως και οι κίνδυνοι για την εμφάνιση εγκληματικής δράσης μέσω διαδικτύου ή υπολογιστή.

Η εν λόγω υπόθεση λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις απάτης, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, καθιστώντας την απάτη κακουργηματικής μορφής. Στην προκειμένη περίπτωση, το εκάστοτε θύμα πλανήθηκε και οδηγήθηκε σε καταβολή ή καταβολές ποσών με επενδυτικό σκοπό, επένδυση που δεν έλαβε ουδέποτε χώρα, αλλά, αντίθετα, στήθηκε μία μεγάλη απάτη. Κατά την κρίση μου, η αντίδραση των θυμάτων της απάτης πρέπει να είναι τόσο σε ποινικό όσο και σε αστικό επίπεδο.

Οι εξαπατημένοι οφείλουν να υποβάλουν μήνυση για την έκνομη αυτή συμπεριφορά, εκθέτοντας αναλυτικά τα πραγματικά περιστατικά και προσκομίζοντας στις Αρχές το δέον αποδεικτικό υλικό. Από τη συσχέτιση των διαφορετικών υποθέσεων και των δικογραφιών θα είναι δυνατή η διαφώτιση των διάφορων πτυχών της εν λόγω εγκληματικής δράσης. Παράλληλα, η άσκηση ενοχικής αγωγής είναι μονόδρομος για τη δικαστική διεκδίκηση των χρημάτων που παρανόμως έχουν εκχωρηθεί.

Ωστόσο, το ζήτημα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αναζήτηση και τη στοιχειοθέτηση τυχόν και άλλων αδικημάτων, που έχουν τελεστεί, όπως π.χ. παραβίαση προσωπικών δεδομένων, λοιπές απάτες με υπολογιστή, τυχόν κυβερνοεγκλήματα (cyber crime), κ.λπ. Ο χειρισμός τέτοιων υποθέσεων ποτέ δεν είναι εύκολος και τα αποτελέσματα ίσως να μην είναι άμεσα.

Είναι σημαντική η εξακρίβωση των δραστών. Κομβικό ρόλο σε αυτό έχει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και η αναζήτηση της “πορείας” των χρημάτων, που θα οδηγήσει στην αποκάλυψη των δραστών».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»