Σωστική ανασκαφή απολιθωμάτων, η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από την άποψη αριθμού ευρημάτων, υλοποιείται κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου Λέσβου από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Μια έμπειρη ομάδα στελεχών, γεωλόγων, συντηρητών, τεχνικών ανασκαφής και συντήρησης και ειδικευμένων εργατοτεχνιτών, υπό τον επιστημονικό υπεύθυνο των εργασιών, καθηγητή Νίκο Ζούρο, εργάζονται στο έργο κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, προκειμένου να φέρνουν σε πέρας ένα ιδιαίτερα δύσκολο και επίπονο έργο σωστικών επεμβάσεων για την προστασία απολιθωμάτων ηλικίας έως και 20 εκατομμυρίων ετών. «Πρόκειται για εργασίες σε χώρο ιδιαίτερα υψηλής επιστημονικής και ερευνητικής αξίας και ύψιστης σημασίας για τη μελέτη των φυτικών απολιθωμάτων» λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Νίκος Ζούρος.

απολιθωμένο δάσος | από το iefimerida.gr

Ο οδικός άξονας Καλλονής – Σιγρίου διασχίζει την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους από το ανατολικό της όριο, στη διασταύρωση της επαρχιακής οδού Βατούσας – ‘Αντισσας με την επαρχιακή οδό προς Γαβαθά μέχρι τον οικισμό του Σιγρίου.

ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΛΕΣΒΟΥ

«Η περιοχή διέλευσης του νέου οδικού άξονα διασχίζει σημαντικές απολιθωματοφόρες περιοχές, όπως γνωρίζουμε από το πλήθος των επιφανειακά ορατών απολιθωμάτων, ορισμένα από τα οποία αναφέρονται και στη μελέτη των έργων οδοποιίας» λέει ο κ. Ζούρος. Και συνεχίζει: «Κατά τη διάρκεια των εκσκαφών αποκαλύφθηκε πολύ μεγαλύτερο πλήθος απολιθωμάτων, τα οποία εντοπίζονται σε όλο το μήκος της χάραξης. Οι σωστικές ανασκαφικές εργασίες έχουν συμβάλει στη διάσωση εκατοντάδων απολιθωμένων κορμών δένδρων, ιστάμενων ή κατακείμενων με άριστη διατήρηση. Ιδιαίτερα σημαντικές για την προστασία του Απολιθωμένου Δάσους είναι οι σωστικές εργασίες φυλλοφόρων οριζόντων, κλαδιών και ριζικών συστημάτων δένδρων, που αποτελούν και τα πιο ευαίσθητα ευρήματα».

Μυτιλήνη: Ένα νέο απολιθωμένο δάσος έφεραν στο φως, οι ανασκαφές ...

Ιδιαίτερα επίμονες και δύσκολες είναι οι σωστικές εργασίες στις θέσεις που παρατηρούνται μεγάλες συγκεντρώσεις απολιθωμάτων. «Στις θέσεις αυτές συναντώνται επάλληλοι απολιθωμένοι κορμοί σε οριζόντια θέση ενώ πολλά από τα απολιθώματα καταλαμβάνουν περιοχές του καταστρώματος της οδού. Τα συγκεκριμένα ευρήματα μετά τον καθαρισμό και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας μεταφέρονται με προσοχή στο Μουσείο. Σε άλλες θέσεις παρατηρούνται συστάδες ιστάμενων απολιθωμένων κορμών. Στις θέσεις αυτές έχει γίνει προσπάθεια για τη διατήρηση των απολιθωμάτων στις φυσικές τους θέσεις» καταλήγει ο κ. Ζούρος.