Τα επιδημιολογικά δεδομένα που εξακολουθούν να βρίσκονται στο «κόκκινο» δεν άφησαν άλλη επιλογή στην κυβέρνηση από την παράταση του lockdown για τουλάχιστον μία ακόμη εβδομάδα.

Η πορεία τους μάλιστα τις ερχόμενες ημέρες αναμένεται να κρίνει σε μεγάλο ποσοστό τη μερική άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων, με το άνοιγμα του λιανεμπορίου να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του Μαξίμου, καθώς η οικονομία της χώρας «ματώνει» ακατάσχετα.

«Η Επιτροπή εξέφρασε θετική άποψη για το άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυστηρούς υγειονομικούς όρους, μόλις οι επιδημιολογικές συνθήκες και οι ανάλογοι δείκτες επιτρέψουν», ανέφερε εξάλλου στη χθεσινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αλλά και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τόνισε σήμερα (13/03) ότι προτεραιότητα αποτελεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου το οποίο προσδιόρισε πριν από το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, επιδημιολογικών δεδομένων επιτρέποντος.

«Δυστυχώς, είμαστε υπό την αίρεση αυτής της πρωτοφανούς κρίσης και φαίνεται ότι έχουμε τουλάχιστον δέκα μέρες με δύο εβδομάδες δύσκολες μπροστά μας», τόνισε μιλώντας στο Μega, προσθέτοντας: «Ανάλογα με τις εξελίξεις, θα είναι το πρώτο που θα επαναλειτουργήσει, διότι – σας θυμίζω – είναι μία ασφαλής λειτουργία. Το λιανεμπόριο λειτούργησε υποδειγματικά, με τους κανόνες να γίνονται σεβαστοί από τους πελάτες και βέβαια από τις επιχειρήσεις και τους καταστηματάρχες. Είναι μια ασφαλής εκτόνωση και για ψυχολογικούς και για οικονομικούς λόγους», σημείωσε.

Κυβέρνηση, ειδικοί, καταστηματάρχες, αλλά και πολίτες περιμένουν έτσι τις εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας, οι οποίες θα κρίνουν αν θα βγει ή όχι το λουκέτο από το λιανεμπόριο.

«Δεν θέλω να πω ημερομηνίες, θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ελπίζω ότι θα μπορέσει να γίνει νωρίτερα από το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, επειδή είναι ασφαλές και λειτουργεί με κανόνες», ξεκαθάρισε η κα Πελώνη.

Προς το παρόν πάντως μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν, αφού ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και η ασφυκτική πίεση στο σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα στην Αττική, η οποία βρίσκεται στο μάτι του «Κυκλώνα» δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία.

Παράλληλα, τους ειδικούς προβληματίζει και η κόπωση που παρατηρείται από το παρατεταμένο lockdown στους πολίτες, πολλοί από τους οποίους προσπαθούν να βρουν τρόπους να παρακάμψουν τα μέτρα.

«Νομίζω ότι ο κόσμος δεν εφαρμόζει το lockdown γιατί χρειάζεται να έχει βαλβίδες ανακούφισης – εκτόνωσης, χρησιμοποιεί λοιπόν καταχρηστικά τα sms και πρέπει να του δώσουμε εναλλακτικές που να είναι λιγότερο επικίνδυνες», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στον ΣΚΑΪ.

Ψώνια με sms στο 13032

Την ίδια ώρα πάντως, οι προετοιμασίες για το άνοιγμα της αγοράς είναι πυρετώδεις, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό τα ψώνια θα γίνονται με sms στο 13032.

Για τον τρόπο που θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο όταν ανοίξει, μίλησε μάλιστα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Φιλοξενούμενος στην πρωινή εκπομπή του MEGA αναφέρθηκε στο νέο νούμερο 13032 στο οποίο θα στέλνουμε μήνυμα για να πηγαίνουμε στα καταστήματα, όταν ανοίξει το λιανεμπόριο.

«Σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθήσαμε να βρούμε τεχνικές λύσεις που θα μπορούν να διευκολύνουν το λιανεμπόριο και τους καταναλωτές, όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολόγοι. Δεν ξέρω αν θα υπάρχει περιορισμός τριών ωρών. Αλλά θα υπάρχει οριζόντιος περιορισμός στην αποστολή μηνύματος, θα επιτρέπεται ένα μήνυμα την ημέρα. Στη δεύτερη προσπάθεια θα είναι αρνητική η απάντηση», ανέφερε.

Παράλληλα, αφού ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει σκέψη για περιορισμό στους υπόλοιπους κωδικούς. Θα γίνει ξεχωριστός αριθμός μόνο για το λιανεμπόριο», εξέφρασε την ελπίδα τον Μάιο να υπάρχει «ένα τείχος ανοσίας πολύ ισχυρό στη χώρα μας», ενώ «το καλοκαίρι θα είμαστε σε κάποια κανονικότητα».