Με βάση τα στοιχεία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας περίπου 1.700.000 μισθωτοί, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα βγήκαν σε αναστολή εργασίας τον προηγούμενο χρόνο και για διαστήματα από 3 έως και 10 μήνες, λαμβάνοντας έτσι το ειδικό επίδομα αποζημίωσης από το κράτος.

Πρόκειται για εργαζομένους από τους κλάδους της εστίασης, της διασκέδασης και του τουρισμού που έμειναν για μεγάλα χρονικά διαστήματα με κατεβασμένα ρολά σε σχέση με το λιανεμπόριο το οποίο άνοιγε και έκλεινε.

Την ίδια ώρα περισσότεροι από 1,4 εκατομμύριο ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι υποχρεώθηκαν μέσα στο 2020 να παγώσουν από 5 έως και 7 μήνες κάθε δραστηριότητά τους, υπολειτουργώντας παράλληλα για το υπόλοιπο διάστημα του έτους. Οι περισσότεροι μικρομεσαίοι που ταυτόχρονα συνιστούν και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας «δούλεψαν» το 2020 με το μίνιμουμ των παλμών, ενώ τα πάγια έξοδα της επιχείρησης, τα επαγγελματικά δάνεια μαζί με άλλες υποχρεώσεις και ανελαστικές δαπάνες έτρεχαν ασταμάτητα στη διάρκεια της σκληρής καραντίνας.

Το ίδιο και χειρότερο ήταν το σκηνικό για 480.000 ιδιοκτήτες (φυσικά πρόσωπα) που εκμισθώνουν ακίνητα και υποχρεώθηκαν σε κουρέματα ενοικίων 40% από το κράτος από τον Μάρτιο και μετά που ξέσπασε η πανδημική κρίση.

Κίνδυνος νέας δημοσιονομικής βόμβας δημιουργείται στον προϋπολογισμό από τις μεγάλες επιστροφές φόρου που κυοφορούνται για 3,5 εκατ. μισθωτούς και επαγγελματίες λόγω της θεαματικής καθίζησης, έως και 50%, των εισοδημάτων τους το 2020 και της εκτεταμένης εφαρμογής των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους. Επειδή ακριβώς αυτές οι αποζημιώσεις των 800 και 534 ευρώ είναι αφορολόγητες -αφού δίνονται ως παροχή από το κράτος (ειδικά επιδόματα) και δεν αποτελούν φορολογητέο εισόδημα για τους εργαζομένους- στο οικονομικό επιτελείο και στους θεσμούς έχει ήδη χτυπήσει συναγερμός για τη νάρκη που κρύβεται στα κρατικά ταμεία.

Μόνο από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων έχουν προϋπολογιστεί να εισπραχθούν έσοδα 14,8 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,065 δισ. ευρώ ή κατά 7,8% έναντι των εκτιμήσεων του 2020 και είναι μια πρόβλεψη που συγκεντρώνει υψηλό ποσοστό αβεβαιότητας για να συμβεί στην πράξη. Το γεγονός αυτό δεν συνδέεται μόνο με τη δυνατότητα που έχουν τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες να πληρώσουν πρόσθετους φόρους, παλιούς και νέους, σε ένα περιβάλλον μεγάλης οικονομικής στενότητας όπως είναι αυτό, αλλά έχει να κάνει με την τρομακτική πτώση των εισοδημάτων του 2020. Οι μειώσεις στα ετήσια φορολογητέα εισοδήματα για πάνω από 3,5 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα θα είναι τουλάχιστον 30% και σε πολλές περιπτώσεις θα φτάνουν το 50%.

Επιπρόσθετα με αυτές τις μειώσεις χιλιάδες εργαζόμενοι γίνονται αυτομάτως δικαιούχοι για τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων και παροχών και το κυριότερο, λαμβάνουν θέση για μικρότερες επιβαρύνσεις στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ για το φετινό έτος, εφόσον βέβαια πληρούν και τα υπόλοιπα κριτήρια που οδηγούν σε μείωση 50% στον φόρο.​