Πολιτική

Λίνα Μενδώνη για Ιράν: «Τα περιθώρια της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ μεγάλα»

Προετοιμασία Μνημονίου Συνεργασίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών μεταξύ Ελλάδος και Ιράν

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού:

Συνάντηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη με τον Πρέσβη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Ahmad Naderi

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη υποδέχθηκε σήμερα στο γραφείο της τον Πρέσβη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Ahmad Naderi προκειμένου να συζητήσουν ζητήματα πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η πρώτη συμφωνία για την πολιτιστική και εκπαιδευτική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Ιράν, υπεγράφη το 1953. Η ανανέωση και επικαιροποίησή της, μισό και πλέον αιώνα μετά, είναι επιθυμία και βούληση και των δύο χωρών. Οι δύο συνομιλητές δεσμεύτηκαν να επαναφέρουν τη συζήτηση προκειμένου να συμβάλλουν στην επίσπευση της διμερούς συμφωνίας.

Ωστόσο, βήματα έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην επεξεργασία του Μνημονίου Συνεργασίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα είναι σε θέση σύντομα να αποστείλει το κείμενο του Μνημονίου στο Ιράν για επεξεργασία, με στόχο να υπογραφεί το συντομότερο.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη: «Τα περιθώρια της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ μεγάλα. Είχα την ευκαιρία στο Forum των Αρχαίων Πολιτισμών το Δεκέμβριο του 2019 να έχω μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Υπουργό Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τουρισμού και Παραδοσιακών Τεχνών Ali Asghar Monesan τόσο για την πολιτιστική κληρονομιά και την προστασία της, όσο και για την χειροτεχνία και τις παραδοσιακές τέχνες, τομείς οι οποίοι μας επιτρέπουν να αναπτύξουμε κοινές δράσεις με άμεση σύνδεση και με την οικονομία των δύο χωρών. Όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα, οι παραδοσιακές τέχνες και τεχνικές αποτελούν μέρος της σύγχρονης ταυτότητας των λαών μας».

Ο Πρέσβης του Ιράν Ahmad Naderi συμφώνησε με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αναγκαιότητα του Μνημονίου Συνεργασίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο χωρών και αναφέρθηκε στους μακραίωνους πολιτιστικούς δεσμούς και την φιλία των δύο λαών. «Η Περσέπολη και η Ακρόπολη, είναι τα σύμβολα της κοινής μας κληρονομιάς αλλά και των κοινών μας πόνων», δήλωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην παράνομη εξαγωγή αρχαιοτήτων.

Επανέλαβε τη βούληση του Ιράν για διεύρυνση και ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς. Ζήτησε από την κ. Λίνα Μενδώνη να εξεταστεί η δυνατότητα η συνεργασία των δύο χωρών να επεκταθεί και στους τομείς των μουσείων, με ανταλλαγές εκθέσεων, στον κινηματογράφο αλλά και σε άλλους τομείς της σύγχρονης δημιουργίας όπως είναι το θέατρο και η μουσική και οι παραδοσιακές τέχνες.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρθηκε σε έναν οδικό χάρτη διμερούς συνεργασίας με κοινές δράσεις, στον οποίο συμπεριέλαβε ένα μεταφραστικό πρόγραμμα έργων Ιρανών φιλοσόφων και ιστορικών, ανταλλαγές εκθέσεων αλλά και τεχνογνωσίας στην αποκατάσταση μνημείων. Αναφορικά με τις προτάσεις του Ιρανού Πρέσβη για τη συνεργασία και στο σύγχρονο πολιτισμό εξέφρασε την πρόθεση να μεσολαβήσει προκειμένου οι αυτόνομοι πολιτιστικοί φορείς και οργανισμοί της Ελλάδας, να γίνουν αποδέκτες των προτάσεων.

Δείτε επίσης