Λινού: Εξαιρετικά δύσκολο το ενδεχόμενο άρσης του lockdown

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ FM», η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, τόνισε: «Είναι δύσκολο να αποφασίσει κανείς αυτή τη στιγμή για το πόσο θα διαρκέσει το lockdown, αφενός γιατί δεν ξέρουμε τους τύπους των μεταλλάξεων που κυκλοφορούν, και αφετέρου για το θέμα των εμβολίων που περισσεύουν, καθώς κάποιοι δεν εμβολιάζονται».

Χρειάζεται να εξεταστεί, επεσήμανε η κυρία Λινού, ότι εμβολιάζοντας ανθρώπους που είναι μεταδότες λόγω της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, θα μειωθεί η διασπορά ώστε να γίνει το άνοιγμα της οικονομίας με ασφάλεια.

Συγκεκριμένα, η κυρία Λινού χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολο το ενδεχόμενο να υπάρξει άρση του lockdown έως το τέλος αυτής της εβδομάδος. Ωστόσο, άφησε μία πιθανότητα να ανοίξουν συγκεκριμένοι χώροι οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως το click away στο λιανεμπόριο.

Για τη χρήση διπλής μάσκας σε κάποιους χώρους η κυρία Λινού είπε πως κάθε μέτρο που λαμβάνεται μειώνει τον κίνδυνο διασποράς και η διπλή μάσκα αυξάνει την πιθανότητα να μην κολλήσουμε εμείς και να μην το μεταφέρουμε σε άλλον. «Επομένως», σημείωσε, «εκεί που δεν τα έχουμε καταφέρει να τηρούμε και τις αποστάσεις και τον φυσικό αερισμό του χώρου σε συνδυασμό με την αντισυψία, τότε θεωρητικά, είπε, καλό είναι να έχουμε τη δεύτερη μάσκα η οποία υποδιπλασιάζει τον κίνδυνο που διατρέχουμε όταν έχουμε τη μία μάσκα, επισημαίνοντας ότι μάσκα 100% ασφαλής δεν υπάρχει».