Λινού για εμβόλιο AstraZeneca: Oύτε οι κυβερνήσεις ούτε οι οργανισμοί ξέρουν τι να κάνουν

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, αναφέρθηκε στο ζήτημα των εμβολίων για τον κορωνοϊό της AstraZeneca.

Η κ. Λινού τόνισε χαρακτηριστικά πως «ούτε και οι κυβερνήσεις ούτε οι οργανισμοί ξέρουν τι να κάνουν» ενώ σε ερώτηση για το τι θα πρέπει να γίνει με όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί ή έχουν προγραμματίσει ραντεβού για το συγκεκριμένο εμβόλιο, τόνισε ότι πρόκειται για μία «δύσκολη απόφαση».

«Θα υπάρξει συζήτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων την Πέμπτη. Μέχρι στιγμής τα προβλήματα (σ.σ. με τις θρομβώσεις) είναι ελάχιστα, 5-6 στο εκατομμύριο. Θα πρέπει να ζυγίσει κανείς τον κίνδυνο του να κολλήσει κανείς τον ιό ή να νοσήσει κάποιος σοβαρά από το εμβόλιο, εάν είναι έτσι τα πράγματα και δεν πρόκειται για κάποιες συμπτώσεις. Είναι μία δύσκολη απόφαση».

Η κ. Λινού συμπλήρωσε ότι πραγματοποιούνται συσκέψεις επί συσκέψεων και ότι πρόκειται για μία σοβαρή παρενέργεια ωστόσο «η συχνότητα όπως αυτήν τη στιγμή ανακοινώνεται, είναι πολύ μικρή. Τα συγκεκριμένα περιστατικά είναι υπό διερεύνηση και έχουν σχέση με το πηκτικό σύστημα. Μιλάμε για περίπου 30-40 περιστατικά στην Ευρώπη, διάσπαρτα σε πολλές χώρες. Δεν ξέρουμε αν οφείλεται στο εμβόλιο», τόνισε η καθηγήτρια. 

Επιπλέον η κ. Λινού ζήτησε όποιος από τους εμβολιασθέντες έχει παρουσιάσει κάποιο σχετικό πρόβλημα, να ειδοποιήσει τις υγειονομικές αρχές ενώ κατέληξε πως «το όφελος είναι τόσο μεγαλύτερο, που θα έπρεπε να προχωρήσουμε».