LIVE Η συζήτηση για την άσκηση δίωξης του Παπαγγελόπουλου | συζήτηση προανακριτικής scaled e1595413425295

Με άδεια τα υπουργικά έδρανα ξεκίνησε η συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής για το πόρισμα της προανακριτικής σχετικά με την ποινική δίωξη κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για τη σκευωρία Novartis και το παραδικαστικό κύκλωμα Ρασπούτιν.

Όσοι υπουργοί θελήσουν να τοποθετηθούν θα το κάνουν ως απλοί βουλευτές, εξ ου και τα άδεια υπουργικά έδρανα καθώς η κυβέρνηση επέλεξε να αφήσει τις εργασίες και τη συζήτηση στην αποκλειστική αρμοδιότητα των βουλευτών.

Θ. Πλεύρης: Ηθικός αυτουργός σε κατάχρηση εξουσίας ο Παπαγγελόπουλος

«Λειτουργήσατε ως συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Παπαγγελόπουλου», τόνισε ο βουλευτής και πρώτος ομιλητής-εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στην προανακριτική επιτροπή, Θανάσης Πλεύρης, απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην άσκηση δίωξης σε βάρος της προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη:

«Μας λέγατε ότι δεν γίνεται να υπάρχει ηθικός αυτουργός χωρίς τον φυσικό αυτουργό. Η ελληνική Δικαιοσύνη είπε όμως ότι στο στάδιο του φυσικού αυτουργού υπάρχουν ενδείξεις για τέλεση αδικημάτων και άσκησε ποινική δίωξη στον φυσικό αυτουργό. Άρα μας έχει ξεπεράσει η Δικαιοσύνη. Έρχεται μία απόφαση που μας λέει ότι πρέπει να ερευνηθεί αν υπήρξε κατάχρηση εξουσίας», σημείωσε ο κ. Πλεύρης και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπάθησε να απαξιώσει κάθε εισαγγελικό λειτουργό που αποκάλυψε τις πιέσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, δηλαδή και την Ελένη Ράικου, και τον Ιωάννη Αγγελή, και την Γεωργία Τσατάνη και την Ευγενία Κυβέλου, και τον Παναγιώτη Αθανασίου και πλέον στοχοποιεί και τον κ. Ζαχαρή.

Ο κ. Πλεύρης μίλησε για σχέδιο ενοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συνδρομή δημοσιευμάτων που στοχοποιούσαν εισαγγελικούς λειτουργούς επειδή δεν υπέκυπταν στις πιέσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

Αναφορικά με το ξεχωριστό κεφάλαιο αλλά συναφές με το αντικείμενο της έρευνας της προανακριτικής επιτροπής, δηλαδή, τις καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, ο βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι ήθελε να στοχοποιήσει τη σύζυγο του νυν πρωθυπουργού. «Η υπόθεση είχε και οικονομικό όφελος είχε και πολιτικό όφελος επειδή θέλατε να χτυπήσετε και τον Αντώνη Σαμαρά με τον Σταύρο Παπασταύρου και τη Μαρέβα Γκραμπόφκσι», επισήμανε.

«Καταλογίζουμε στον πρώην πρωθυπουργό πολιτική ευθύνη διότι έκλεινε το μάτι στον κ. Παπαγγελόπουλο, που ενορχήστρωνε όλο το πλαίσιο του παραδικαστικού και έστησε και τις πρακτικές του», υπογράμμσε ο κ. Πλεύρης.

«Εσείς δεν σεβαστήκατε τους νεκρούς στο Μάτι, με αυτά που ακούμε, θα σεβαστείτε τους 10 πολιτικούς; Παραβιάσατε κάθε νόμο. Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς το κάνατε άρθρο στον Ποινικό Κώδικα. Ο ολοκληρωτισμός σας είναι αυτός που σας έκανε να πιστέψετε ότι θα κυβερνάτε για πάντα και θα φυλακίσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους! Ντροπή σας!», είπε ο κ. Πλεύρης, απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σ. Λάππας: Η τιμολόγηση των φαρμάκων ήταν πολιτική απόφαση

«Έχετε μετατρέψει τη χώρα σε μια χώρα της κασέτας και των κοριών. Αυτό σας αξίζει, αυτό σας αρμόζει, γι’ αυτό και μόνο είστε ικανοί», ανέφερε, στην προανακριτική επιτροπή, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΝΔ, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας και πρόσθεσε: «Είναι ντροπή πως η Ελλάδα θα είναι η 3η χώρα που θα ελεγχθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη δίωξη εισαγγελικής λειτουργού, που επιδιώχθηκε με λύσσα και εκδικητικότητα, από την πρώτη μέρα».

«Η τιμολόγηση των φαρμάκων ήταν πολιτική απόφαση. Εκεί έγινε το μεγάλο πάρτι», σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι στο έδαφος των υπερτιμολογήσεων αναπτύχθηκε και το κόλπο της τεχνητής ζήτησης των σκευασμάτων του φαρμακευτικού κολοσσού. «Δεν θέλετε να τα αντιμετωπίσετε με θάρρος, αν και σας είπαμε ότι πρέπει ως πολιτικό σύστημα να τα αποκαλύψουμε», είπε ο βουλευτής. «Κύριε Πλεύρη, μια φορά δεν παραδεχθήκατε στην επιτροπή ότι υπάρχει σκάνδαλο, αν και ο αρχηγός σας δημοσίως τρεις φορές παραδέχθηκε ότι είναι σκάνδαλο διεθνές και με πολλούς πιθανούς ενόχους», επισήμανε ο κ. Λάππας και συμπλήρωσε: «Προσπάθειά σας είναι να πείσετε την κοινή γνώμη ότι το σκάνδαλο Novartis, που έχει βάθος αμέτρητο, δεν υπάρχει».

«To σκάνδαλο ερευνάται στα 4/5 της Οικουμένης. Σε όλες αυτές τις χώρες που ερευνάται είναι σκευωρία; Η προσπάθειά σας είναι να δείξετε πως δεν υπάρχει σκάνδαλο. Η ίδια η Ελένη Ράικου έχει μιλήσει για κορωνίδα των σκανδάλων», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Ο ελληνικός λαός έχει χύσει πολύ αίμα και ιδρώτα για να καλύψει τις απώλειες του εθνικού πλούτου».

«Με λύσσα πολεμήσατε από την πρώτη στιγμή και τους προστατευόμενους μάρτυρες και τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς», υπογράμμισε ο κ. Λάππας, σημειώνοντας ότι η δίωξη Τουλουπάκη θα στιγματίζει το πολιτικό σύστημα και τη δικαιοσύνη. Ιδίως για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, είπε ότι «πανηγυρίζουν οι μαφιόζοι της Οικουμένης». Όσο για τη δίωξη Τουλουπάκη, κατήγγειλε πως την είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι προκάλεσε πλήθος ακυροτήτων στην προδικασία. Ανάμεσα σε αυτές η εξέταση μαρτύρων, εκτός του θέματος της επιτροπής, όπως οι κ.κ. Αθανασίου και Τσατάνη, όπως ο Σάμπυ Μιωνής.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα εκ διαμέτρου αντίθετα πορίσματα Ζαχαρή-Σοφουλάκη. «Ο νόμος προβλέπει ότι η εισαγγελική έρευνα γίνεται πάντα από μονοπρόσωπο όργανο που λέγεται εισαγγελέας. Γιατί είχαμε δύο εισαγγελείς ισότιμους στην έρευνα των εισαγγελικών λειτουργών; Μήπως για να ισορροπήσουμε πιθανόν κάποια κακή εξέλιξη, μήπως κάποιος εκ των δύο λοξοπατήσει; Ο κ. Σοφουλάκης δεν αφήνει γραμμή στο πόρισμά του να μην αντιμετωπίσει με επιχειρήματα τις αιτιάσεις των μηνυτών», τόνισε ο κ. Λάππας.

Δεν θα συμμετάσχει το ΚΚΕ στην ψηφοφορία

Το ΚΚΕ δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία που θα γίνει το βράδυ της Τετάρτης 22 Ιουλίου επί του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, όπως ανακοίνωσε ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Το ΚΚΕ, με τη στάση του και σήμερα, δεν θα νομιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες. Δηλώνουμε ευθύς εξ’ αρχής ότι δεν θα συμμετέχουμε σε αυτήν την ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί στο τέλος της συνεδρίασης. Και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ενημερώσουμε τον λαό για τα πραγματικά γεγονότα, θα συνεχίσουμε την πάλη μας ενάντια στην εμπορευματοποίηση της υγείας και για την εξάλειψη των αιτιών που γεννάνε αυτά τα σκάνδαλα, δηλαδή την εξάλειψη του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος», ανέφερε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Β. Κεγκέρογλου: Ο λόγος αποκλειστικά και μόνο στη Δικαιοσύνη. Σήμερα δεν δικάζουμε, δεν παραπέμπουμε, ούτε προστατεύουμε κανέναν.

«Σήμερα δεν δικάζουμε κανέναν, δεν εκδικούμαστε, αλλά ούτε και προστατεύουμε κανέναν…» ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, προτείνοντας να παραπεμφθεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και να ελεγχθεί για οκτώ ποινικά αδικήματα από τη Δικαιοσύνη.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κεγκέρογλου ανέβασε τους τόνους, λέγοντας πως «οι κυβερνήσεις δεν είναι μαγαζιά, ούτε τσιφλίκια και δεν έχουν λευκή επιταγή …». Πρόσθεσε πως «ο λόγος θα πρέπει να δοθεί για τη διερεύνηση της υπόθεσης αποκλειστικά μόνο στην Δικαιοσύνη, χωρίς την παρουσία των βουλευτών με “γουνάκια”», ρωτώντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Αλήθεια, σας θυμίζουν τίποτα τα «γουνάκια» με τη δίωξη του Ανδρέα Παπανδρέου; Που και τότε πρωταγωνιστές ήσασταν εσείς της δήθεν Αριστερά σας, με τη μια ή την άλλη της μορφή».

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, κατά την ανάπτυξη της εισήγησή του, ανέφερε πως «το ερώτημα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν η περιβόητη υπόθεση Novartis είναι σκάνδαλο ή σκευωρία, είπε πως αυτό «είναι ένα ψευτοδίλημμα και εξήγησε ότι για το ΚΙΝΑΛ υπάρχει και σκάνδαλο για το πώς εκτοξεύτηκαν οι τιμές φαρμάκων και ποιες παραλήψεις υπήρχαν, αλλά είναι και σκευωρία ο τρόπος που ενοχοποιήθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πολιτικοί αντίπαλοί της».

Καταλόγισε ευθύνες και παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αλλά και ευθύνες συμμετοχής σε αυτές τις διώξεις σκευωρίας της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και με τη συμμετοχή δημοσιογράφων.

Α. Τσίπρας: Ο πρωθυπουργός να ενημερώσει τη Βουλή και να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ

«Από χθες το μεσημέρι έχει βγει ολόκληρος ο τουρκικός στόλος στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Άνω των 40 πολεμικών τουρκικών πλοίων βρίσκονται νότια της Ρόδου και δυτικά του Καστελόριζου, προφανώς για να επιχειρήσουν υποστηρικτικά σε έρευνες του τουρκικού ερευνητικού Ούρους Ρέις, που έχουν προαναγγελθεί με Navtex της τουρκικής πλευράς σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και όχι σε αμφισβητούμενα ύδατα». Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας τον λόγο στη Βουλή, και κατηγόρησε την κυβέρνηση: «Κάνετε σαν να μη συμβαίνει τίποτα, είστε εδώ και συνεχίζετε απτόητοι το θεάρεστο έργο σας. Να δικάσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Και να διχάσετε τον ελληνικό λαό ακόμα και σε μια κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά μας συμφέροντα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι από χθες, όλη την ημέρα, το υπουργείο Άμυνας εξέπεμπε σήματα συναγερμού και όλα τα Μέσα γέμισαν με «διαρροές», «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, όμως, μένουν χωρίς επίσημη ενημέρωση και οι πολιτικές δυνάμεις το ίδιο».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «ενώ ολόκληρος ο τουρκικός στόλος είναι έξω από τους ναυστάθμους και βγαίνει και ο ελληνικός από τον ναύσταθμο εξ’ όσων μαθαίνουμε, ο κ. Μητσοτάκης αρνείται όχι μόνο να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και τον ελληνικό λαό για το τι συμβαίνει, αλλά αρνείται να συγκαλέσει ακόμα και το ΚΥΣΕΑ, το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο για να συντονίσει μία κατάσταση κρίσης και να πάρει αποφάσεις». «Γιατί αρνείται; Για να μη δραματοποιήσει, λέει, την κατάσταση. Μα πόσο πιο πολύ να τη δραματοποιήσει από όσο είναι;», σχολίασε. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «η ψύχραιμη αντιμετώπιση επιβάλει τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ με την παρουσία του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων για να συντονιστεί το επιχειρησιακό σχέδιο της χώρας, παρουσία του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών».

«Αλήθεια, ποιο μήνυμα στέλνετε στην άλλη πλευρά με αυτήν την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά;», ρώτησε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό, «έστω και την ύστατη στιγμή να συμπεριφερθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα: Να ενημερώσει τη Βουλή, να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ και να ζητήσει έκτακτη σύγκληση -εκ νέου- του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να αποφασιστούν -έστω και εκ των υστέρων- κυρώσεις στην Τουρκία για τη διαρκή και επαναλαμβανόμενη προκλητική συμπεριφορά παραβίασης του διεθνούς δικαίου». Διότι, όπως είπε, δεν απειλούν να παραβιάσουν την ελληνική αλλά την ευρωπαϊκή υφαλοκρηπίδα.

Γ. Μπούγας: Πρόσχημα όσα είπε ο κ. Τσίπρας για να ματαιωθεί η σημερινή διαδικασία

Ως πρόσχημα να ματαιωθεί η διαδικασία της συζήτησης της Βουλής, σχολίασε, αμέσως μετά την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μπούγας, λέγοντας: «Όταν ο κ. Τσίπρας ανέβηκε στο βήμα, πίστεψα ότι ήθελε να συμβάλει στην εθνική ενότητα. Όμως, πολύ γρήγορα προέκυψε ότι ήταν πρόσχημα για να ματαιωθεί η σημερινή διαδικασία».

«Ο κ. Τσίπρας, αντί να μιλήσει για τα γεγονότα, προσπάθησε να δώσει επιχειρήματα απολογίας στους βουλευτές του για όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και συγκλόνισαν το πανελλήνιο, διότι πλήττουν ευθέως το πολίτευμα και τη δημοκρατία», ανέφερε ο κ. Μπούγας και πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός, για την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα, ενημερώνει διαρκώς τις πολιτικές δυνάμεις, τον ελληνικό λαό, τα διεθνή φόρα. Χθες, ο πρωθυπουργός επέστρεψε μετά από μια μεγάλη διπλωματική μάχη που είχε αποτέλεσμα μία τεράστια επιτυχία, που αποτελεί πολιτική, οικονομική και εθνική παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια. Αμέσως αντιμετωπίστηκε έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας. Αντί να αιφνιδιαστούμε, αιφνιδιάσαμε, όπως στον Έβρο, διότι ήμασταν απολύτως έτοιμοι».

«Φάνηκε», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, «ότι έχουμε στιβαρή ηγεσία, έχουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις με ακμαίο ηθικό, έχουμε ενωμένο τον ελληνικό λαό και έχουμε ισχυρούς συμμάχους. Αυτές τις συμμαχίες αξιοποιούμε και βελτιώνουμε. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση, καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ποτέ και για κανέναν λόγο».

Ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε και στο διακύβευμα της σημερινής συζήτησης στη Βουλή. «Η εθνική ομοψυχία και ενότητα του ελληνικού λαού ενισχύεται όταν ο λόγος μας είναι ενωτικός και όταν αναλαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεών μας και μάλιστα των πράξεων που έχουν συνέπειες για την ίδια τη δημοκρατική λειτουργία της χώρας. Όταν εξηγούμε στον ελληνικό λαό πώς συνέβησαν στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτές οι δυσώδεις υποθέσεις, πώς προέκυψαν όλες αυτές οι ευθύνες παρεμβάσεων της εκτελεστικής στη δικαστική λειτουργία. Πώς είχαμε τόσα πολλά κρούσματα παρέλκυσης και προσπάθειας αποπροσανατολισμού από τον έλεγχο πολύ σοβαρών υποθέσεων. Εν τέλει όταν εξηγείται ποιος συντόνιζε όλα αυτά. Αυτό περιμένουμε από τους συναδέλφους και τον κ. Τσίπρα να πει. Να δώσει εξηγήσεις και να τονίσει ότι είμαστε όλοι μαζί στην αντιμετώπιση ενός υπαρκτού εθνικού κινδύνου. Όσο δεν το κάνει, δεν ενισχύει αλλά υπονομεύει την ενότητα», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Κ. Βελόπουλος: Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε οικονομικά αντίμετρα κατά της Τουρκίας

Κριτική άσκησε για τους χειρισμούς των ελληνοτουρκικών σχέσεων διαχρονικά, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, στην ομιλία του στην Βουλή.

«Ταΐζουμε τον λύκο που λέγεται Τουρκία επί δεκαετίες. Με κατευνασμό και ψυχραιμία αυτό είναι λάθος. Τώρα ο λύκος πάει στο μαντρί για να φάει τα πρόβατα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του με τις προσδοκίες για στήριξη από την Ε.Ε.

«Εάν δεν είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις τον εχθρό σου, μην περιμένεις από την ΕΕ η οποία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία, να χαλάσει τις σχέσεις της για σένα», είπε ο κ. Βελόπουλος, ενώ επανέφερε την πρότασή του για μποϋκοτάζ των προϊόντων που εισάγονται από την Τουρκία.

«Θα το κάνουμε εμείς οι πολίτες», είπε και πρόσθεσε. «Θέλετε να στριμώξετε την ΕΕ; Δυσκολέψτε την ροή των προϊόντων από την Τουρκία προς την Ευρώπη. Όχι ως κυβέρνηση αλλά αυξάνοντας τους ελέγχους. Μόνοι ήμασταν, μόνοι είμαστε και μόνοι θα είμαστε. Πρέπει να το καταλάβετε».

Αναφερόμενος στην υπόθεση της Novartis υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει εθνική ενότητα ενόψει της τουρκικής απειλής. “Εγώ αποδέχομαι ότι στο θέμα της Novartis, υπήρξε σκευωρία”, είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης απευθυνόμενος προς την πτέρυγα των κυβερνητικών βουλευτών και πρόσθεσε:

«Τώρα που οι Τούρκοι αλωνίζουν το Αιγαίο, έρχεστε εδώ και αντιπαρατίθεστε μόνο για ένα πράγμα. Για το κομματικό σας ακροατήριο. Εάν σας ενδιέφερε πραγματικά η Ελλάδα θα μπαίναμε στην ουσία των προβλημάτων. Υπήρχε σκάνδαλο; Υπήρχε. Το λένε οι Αμερικανοί. Αλλά ζήτησε η Ελλάδα χρήματα πίσω; Γιατί δεν το κάνετε εσείς;» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της πλειοψηφίας.

«Γιατί δεν το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ:», διερωτήθηκε και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση. “Αρχίζω λοιπόν και σκέφτομαι μήπως είστε και εσείς συνένοχοι σ’ ένα έγκλημα που γίνεται διαχρονικά με τη Novartis.

«ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσατε ότι θα θυσιάσετε τον Παπαγγελόπουλο. Και αναρωτιέμαι: τι θα κερδίσει από αυτό η Ελλάδα; Τι θα κερδίσουν οι Έλληνες; Τίποτα», είπε συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και πρόσθεσε: «Αν έχει φταίξει να μπει στην φυλακή και να μην βγει ποτέ. Αλλά βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και μας λέει ότι ο Τσίπρας δεν γνώριζε τίποτα για τη NOVARTIS. Για το Μάτι επίσης δεν γνώριζε τίποτα; Πρωθυπουργός ήταν αυτός ή μαριονέττα; Όμως το σχέδιο ήταν να τον βγάλετε απ’ έξω για να τον ξεπλύνετε. Η λύση είναι μία: Ζητήστε από τη NOVARTIS τα χρήματα που έφαγαν η εταιρεία και οι γιατροί. Γιατί υπάρχουν εδώ μέσα  πολλοί γιατροί, που υπέγραφαν στη NOVARTIS συνταγές. Όμως αυτά ήταν λεφτά του Ελληνικού λαού. Δεν ήταν δικά σας λεφτά. Φέρτε λοιπόν πίσω τα κλεμμένα της NOVARTIS και αν χρειαστεί να τους βάλουμε όλους στο κάδρο», κατέληξε ο κ. Βελόπουλος.

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επανήλθε στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και εκτίμησε πως η Τουρκία διαθέτει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και θα κτυπήσει όταν οι πιθανότητες είναι υπέρ της. «Θέλει να μας οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις. Δεν θέλει πόλεμο η Τουρκία με την γνωστή έννοια, αλλά θέλει να μας οδηγήσει σε διαπραγμάτευση. Και γεννάται το ερώτημα: Υπάρχει αρραγές μέτωπο; Ναι. Στον λαό υπάρχει Πρέπει όμως κι εμείς να είμαστε ενωμένοι και αρραγείς.»

Αναφέρθηκε επίσης στην ανακοίνωση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ με την οποία ζητείται από την Τουρκία να αποφύγει κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή ενώ αναφέρεται σε έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Είστε ευχαριστημένοι με την ανακοίνωση αυτή; Είναι αμφισβητούμενη περιοχή η Ελληνική υφαλοκρηπίδα; Και αν μου απαντήσετε ότι δεν υπάρχουν συντεταγμένες θα ρωτήσω κι εγώ γιατί δεν τις καταθέσατε τόσο καιρό στον ΟΗΕ; Ξέρετε τι κάνετε; Κάνετε ό,τι έκανε ο Σημίτης στα Ίμια. Το ίδιο κάνετε τώρα εσείς στο Καστελόριζο. Το κάνετε γκρίζα περιοχή. Μπορεί όμως οποιοσδήποτε να προσφέρει κουτόχορτο, αλλά η Ελληνική Λύση δεν πρόκειται να το φάει. Γιατί δεν προχωρήσατε σε ανακήρυξη ΑΟΖ με την Κύπρο; Κάντε μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ και οριοθέτηση από κοινού με την Κύπρο και προσπεράστε την Τουρκία. Αλλά δεν το κάνετε γιατί φοβάστε. Γιατί στόχος είναι να γκριζάρει η περιοχή και να πάμε σε διάλογο για επιτευχθεί συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Αυτό όμως είναι προδοσία», ανέφερε ο κ. Βελόπουλος.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επανέλαβε τις προτάσεις του για οικονομικά αντίμετρα που ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του. «Σήμερα ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης καταθέτει ψήφισμα για την επιβολή μποϊκοτάζ στα τουρκικά προϊόντα στην ΕΕ. Υπογράψτε το. Να γίνουν έλεγχοι, για να δούμε τι περιέχουν αυτά τα τουρκικά προϊόντα που έχουν κατακλύσει την ευρωπαϊκή αγορά. Σκεφτείτε ως Έλληνες και όχι ως νεοέλληνες. Σκεφτείτε μεγαλόψυχα ανά τους αιώνες. Σκεφτείτε τι ήταν οι Έλληνες. Βάλτε πρώτα την Ελλάδα και πρώτα τους Έλληνες. Και αν χρειαστεί να κάνουμε νέες Θερμοπύλες», κατέληξε ο κ. Βελόπουλος.