Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας αποδίδοντάς του την πολιτική ευθύνη για την «υπόθεση Λιγνάδη-Μενδώνη», όπως χαρακτηριστικά απάντησε, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημοσίου Διαλόγου:

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα:

 • Είπε πως ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε την τακτική «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» και φρόντισε να κατεβάσει το επίπεδο της συζήτησης.
 • «Ήρθατε στη Βουλή κ. Μητσοτάκη για να στήσετε μια κομματική αντιπαράθεση ενώ θα πρέπει να δώσετε εξηγήσεις στον ελληνικό λαό».
 • «Περιμέναμε να αναλάβετε την πολιτική ευθύνη για τις ολιγωρίες και τα λάθη και να δώσετε εξηγήσεις, αντί αυτού, επιλέξατε να αλλάξετε εντελώς το πλαίσιο της συζήτησης».
 • «Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέξατε να μην κάθετε στα έδρανα η κ. Μενδώνη αλλά η κ. Αγαπιδάκη».
 • «Ό,τι και αν αποφασίσατε να θέσετε ως τίτλο, η πραγματική συζήτηση είναι αυτή που γίνεται στην ελληνική κοινωνία».
 • Θέλησε να ξεκινήσει την ομιλία του με ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στα θύματα που τόλμησαν να μιλήσουν και ότι η συζήτηση οφείλεται σε αυτές και αυτούς που άνοιξαν τη μεγάλη συζήτηση τόσο στην κοινωνία όσο και στο πολιτικό σύστημα.
 • «Υπάρχουν μόνο βαρύτατες ποινικές κατηγορίες στην υπόθεση [σ.σ. Λιγνάδη] αυτή; Δεν υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες που συγκροτούν πολιτικό σκάνδαλο;», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.
 • Αναφέρθηκε σε «χοντροκομμένο σκάνδαλο συγκάλυψης» και στο ότι επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως «ταλαιπωρία ενός σκηνοθέτη για το τίποτε».
 • Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ρώτησε: «Γιατί στηρίζετε με τόσο σθένος την κ. Μενδώνη; Υπάρχει κάποιο ένοχο μυστικό; Εγώ δεν μπορώ να δεχτώ ότι η υπουργός Πολιτισμού εκβιάζει την κυβέρνηση».
 • «Θέλετε να παρουσιάσετε ότι ο κ. Λιγνάδης ήταν προσωπική επιλογή της κ. Μενδώνη. Από μόνη της άλλαξε τον νόμο για την επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου;»
 • Επισήμανε πως το «σκάνδαλο Λιγνάδη» αποτελεί «σκάνδαλο Μενδώνη – Λιγδάνη».
 • «Γιατί δεν επιδείξατε στην περίπτωση Λιγνάδη τα ίδια αντανακλαστικά που – ορθώς – δείξατε στην περίπτωση Μπεκατώρου;»
 • Υπογράμμισε πως η διαχείριση της κυβέρνησης στην υπόθεση Λιγνάδη είναι «διαχείριση-βατερλό».
 • Δήλωσε ότι παίρνει σαφέστατες αποστάσεις από τις χυδαιότητες του δημόσιου λόγου.
 • Αναφέρθηκε στις δηλώσεις Γεραπετρίτη ότι ζητήθηκε η παραίτηση Λιγνάδη μετά την καταγγελία του Νίκου Σ. αλλά ότι δεν ειπώθηκε δημόσια επειδή «από σεβασμό στον κ. Λιγνάδη, αποκρύψατε την αλήθεια και το δράμα των θυμάτων».
 • «Δεν θα κρυφτώ για τις ανεύθυνες αναρτήσεις στα social media και δηλώνω πως διαφωνώ κάθετα με πολλά από όσα η ασυδοσία του πληκτρολογίου σας καταλογίζει».
 • «Αν θέλετε εσείς όμως, μπορείτε να κρυφτείτε, για να μην δώσετε απαντήσεις».
 • «Θα έλεγα πως είστε πολιτικά και ηθικά σοβαρότατα εκτεθειμένος γιατί ανεχτήκατε μια αλληλουχία πράξεων και παραλείψεων στην υπόθεση Λιγνάδη».
 • «Από το δικό σας στόμα δεν βγήκε η απίστευτη συκοφαντία ότι ανταλλάξαμε τη Μακεδονία με τις συντάξεις; Και τώρα μου κάνετε μαθήματα ηθικής;»
 • Οι πράξεις της κυβέρνησης είναι το πρόβλημα, τόνισε.
 • Για τη διαχείριση της πανδημίας, την αντιμετώπιση των φοιτητών στα πανεπιστήμια ως εγκληματίες, για το ότι η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα μετά τη Βρετανία της Θάτσερ με νεκρό απεργό πείνας.
 • «Μην ψάχνετε στην αντιπολίτευση τους υπεύθυνους, ψάξτε την ευθύνη στις πολιτικές σας και στην κυβέρνησή σας».

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας αποδίδοντάς του την πολιτική ευθύνη για την «υπόθεση Λιγνάδη-Μενδώνη», όπως χαρακτηριστικά απάντησε, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημοσίου Διαλόγου.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε με ένα «μεγάλο ευχαριστώ», όπως είπε στα αγόρια και στα κορίτσια που υπήρξαν θύματα κακοκοποίησης και τόλμησαν, «στα αγόρια και στα κορίτσια που κουβαλούσαν ένα βάρος και τόλμησαν να ανοίξουν την ψυχή τους και να δείξουν τις πληγές τους. Γιατί βρήκαν την δύναμη και ύψωσαν την φωνή τους και ύψωσαν ένα φράγμα απέναντι στην σιωπή και στην συγκάλυψη, προστατεύοντας εκατοντάδες αγόρια και κορίτσια για το μέλλον. Αυτούς οφείλουμε να στηρίξουμε σήμερα».

Στρέφοντας τα πυρά του κατά του πρωθυπουργού είπε: «Το μεγάλο ζήτημα σήμερα, είναι ότι εδώ και ένα μήνα βρισκόμαστε μπροστά σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις και μπροστά σε ένα μεγάλο σκάνδαλο, το σκάνδαλο της προσπάθειας συγκάλυψης των αποτρόπαιων πράξεων… Αυτή είναι η πραγματική συζήτηση που διεξάγεται σε κάθε σπίτι. Γι αυτά θα ήθελε να ακούσει ο ελληνικός λαός κάτι και γι αυτό θα περίμενε μία ανάληψη πολιτικής ευθύνης, μία συγγνώμη για τα λάθη και τις παραλείψεις και να δώσετε κάποιες εξηγήσεις».

Καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι επέλεξε να αλλάξει το πλαίσιο της συζήτησης και σημείωσε ότι «επέλεξε να μην κάθεται στα υπουργικά έδρανα η κ. Μενδώνη αλλά η κ. Αγαπηδάκη».

Απευθύνθηκε στον κ. Μητσοτάκη και του έθεσε προσωπικά ερωτήματα: «…Υπάρχουν μόνο ποινικές ευθύνες, δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες; Δεν έγινε μπροστά στα μάτια μας μία προσπάθεια συγκάλυψης; Δεν έγινε προσπάθεια να εμφανιστεί το σκάνδαλο Λιγνάδη σαν μία ταλαιπωρία για το τίποτα; Δεν έγινε προσπάθεια να παρουσιαστούν οι κατηγορίες σαν παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας; Δεν πιστεύω ότι μία υπουργός εκβιάζει τον πρωθυπουργό. Το μόνο τεκμήριο που αμφισβητείται σήμερα είναι το δικό σας τεκμήριο πολιτικής αθωότητας».

«Εγώ επειδή θέλω σε αυτό τον κόσμο να απευθυνθώ, ξεκινώ την τοποθέτησή μου όχι με εσάς. Θα έρθω και στις ευθύνες σας. Αλλά με ένα μεγάλο ευχαριστώ στα θύματα που τόλμησαν, στα παιδιά, κορίτσια, γυναίκες και άντρες που κουβαλούσαν βαθύ τραύμα και τόλμησαν να ανοίξουν την ψυχή τους και να δείξουν δημόσια τις πληγές τους. Παρά ότι πολλοί από τους ενόχους ήταν πολύ ψηλά με εξουσία ή με διασυνδέσεις με την εξουσία. Αυτούς πρέπει να επαινέσουμε. Σε αυτούς οφείλεται η μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει και οφείλουμε να τους στηρίξουμε, με στόχο να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλό και να γίνει κανόνας το θάρρος και το φως στο σκοτάδι και τον φόβο» επισήμανε.

«Δεν πρόκειται να δικάσουμε και καταδικάσουμε κανένα. Η Δικαιοσύνη έχει το λόγο. Όμως, ας αναρωτηθούμε όλοι μας: υπάρχουν μόνο βαρύτατες ποινικές ευθύνες; Δεν υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες που συγκροτούν πολιτικό σκάνδαλο; Δεν έγινε μπροστά στα μάτια όλων μας μια άκομψη προκλητική προσπάθεια συγκάλυψης; Δεν επιχειρήθηκε να εμφανιστεί το σκάνδαλο Λιγνάδη ως μια υπόθεση για το τίποτα; Δεν επιχειρήθηκε να εμφανιστούν οι δημόσιες καταγγελίες και αποκαλύψεις ως παραβίαση τεκμηρίου αθωότητας; Αν κάποιο τεκμήριο αθωότητας αμφισβητείτε, είναι το τεκμήριο της δικής σας πολιτικής αθωότητας. Μια βαριά σκιά πλανιέται πίσω και πάνω από εσάς. Εϊναι η σκιά της υπουργού Πολιτισμού, που σύσσωμος ο κόσμος των τεχνών ζητά επιτακτικά να αναλάβει την ευθύνη και να παραιτηθεί» υπογράμμισε.

«Την σκιά της κυρίας Μενδώνη που επιμένετε να την προστατεύετε και στηρίζετε παρά την κατακραυγή του κόσμου της τέχνης. Δήθεν επειδή ξεκόλλησε τις επενδύσεις στο Ελληνικό. Απαλλάξτε τον χώρο του πολιτισμού από την παρουσία της, γιατί είναι βαριά εκτεθειμένη για τον τρόπο που επιχείρησε να συγκαλύψει το σκάνδαλο Λιγνάδη. Δεν ακούτε κ. Μητσοτάκη την βουή που έρχεται από τον κόσμο της τέχνης και την κοινωνία. Δεν ακούτε ή μάλλον κάνετε ότι δεν ακούτε την πανδημη απαίτηση για αποπομπή της υπουργού σας. Επιλέγετε να ξεπλυθεί πολιτικά» επισήμανε.

«Αναρωτιέμαι σήμερα εγώ εδώ μαζί με την πλειονότητα της κοινής γνώμης: γιατί την στηρίζετε; Υπάρχει κάποιο ένοχο μυστικό; Εγώ δεν μπορώ να πιστέψω ότι μια υπουργός μπορεί να εκβιάζει έναν πρωθυπουργό. Από μόνη της η υπουργός αποφάσισε να αλλάξει το νόμο και να καταργήσει το διαγωνισμό για διορισμό καλλιτεχνικού διευθυντή;» είπε ακόμη.

«Δεν υιοθετούμε την ασυδοσία, την καταδικάζουμε» είπε αναφορικά με τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το #ΝΔ_παιδεραστές ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ επιχείρησε να απαξιώσει τις 56 υπογραφές ανθρώπων του Πολιτισμού που στηρίζουν την κυρία Μενδώνη, λέγοντας ότι οι περισσότεροι είναι διορισμένοι από την ίδια την υπουργό, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτό σημαίνει ότι 1.056 είναι απέναντι».

«Από μόνη της αποφάσισε εδώ από το βήμα της Βουλής και να επικαλεστεί λόγους δημοσίου συμφέροντος για την κατάργηση του διαγωνισμού και την τοποθέτηση Λιγνάδη; Από μόνη της αποφάσισε να συγκαλύψει τον Λιγνάδη, δίνοντάς του περιθώριο να διαγράψει ενοχοποιητικά στοιχεία; Εκ των υστέρων μας είπατε ότι εσείς ζητήσατε την παραίτηση Λιγνάδη. Από μόνη της τα έκανε όλα αυτά; Μας είπατε ότι κάνουμε photoshop, αλλά δεν απαντάτε. Ποιος τον έβαλε κ. Μητσοτάκη; Είδε φως και μπήκε; Απαντήστε ποιος τον έβαλε».

«Από μόνη της η κυρία Μενδώνη αποφάσισε να ζητήσει την παραίτηση Λιγνάδη στις 6 Φεβρουαρίου, με πρώτη δημόσια καταγγελία, αλλά να μην προσφύγει στη Δικαιοσύνη την ημέρα εκείνη, αλλά να περιμένει, δίνοντας κρίσιμο χρόνο στον κ. Λιγνάδη 15 ημέρες. Και πήγε στη Δικαιοσύνη μόνο όταν έμαθε ότι έρχεται μήνυση για μη παραγεγραμμένο αδίκημα. Από μόνη της αποφάσισε να τα κάνει όλα αυτά;».

«Ο λαός περιμένει να ακούσει απαντήσεις. Δεν είμαστε εδώ για διαλογικές συζητήσεις για την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου. Αν αυτό είναι αντιπερισπασμός για να μην απαντήσετε στα κρίσιμα ερωτήματα, τότε είναι αντιπερισπασμός ντροπής».

«Ένα άλλο κρίσιμο ερώτημα: γιατί δεν επιδείξατε και στην περίπτωση Λιγνάδη τα ίδια αντανακλαστικά που ορθώς επιδείξατε στην περίπτωση Μπεκατώρου, στην οποία χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Τι σας φόβισε; Τι σας έκανε να οργανώσετε όλη αυτή την επιχείρηση συγκάλυψης, χωρίς να υπολογίσετε το σήμα που στέλνετε στα θύματα και τους θύτες; Επιμένετε σε ένα Βατερλό. Το σήμα δίνει ο κ. Ρωμανός, όταν επιτίθεται με σκαιούς χαρακτηρισμούς στο Σωματείο των Ελλήνων Ηθοποιών, που προωθούν τις αποκαλύψεις. Όταν προσπαθεί να τους βάλει ταμπέλα αριστερών, προσδίδοντας αριστερή σκοπιμότητα και όταν τους κατηγορεί ότι ήξεραν και δεν μιλούσαν. Σοβαρά τώρα; Αυτή είναι η γραμμή της ΝΔ; Είναι το ίδιο με αυτό το απαράδεκτο “τώρα το θυμήθηκε;”, όταν έρχεται μια καταγγελία γυναίκας ή παιδιού που θυμάται μετά από χρόνια… Δεν θυμάται, ποτέ δεν ξέχασε. Έτσι δίνετε σήμα στήριξης των θυμάτων;».

«Ο Νίκος Σ. και τα άλλα παιδιά που κατέθεσαν μηνύσεις και είπαν δημόσια για την κακοποίησή τους, το έκαναν γιατί δεν ήθελαν την επένδυση στο Ελληνικό; Δηλαδή πόση χυδαιότητα μπορεί να χωρέσει στη λογική σας; Εν τέλει, επειδή απευθυνθήκατε σε προσωπικό τόνο, δεν θα προκληθώ. Μιλήσατε για εύκαμπτη ηθική, αναφερθήκατε στα παιδιά μου και τα δικά σας και έχω μια ειλικρινή απορία, λαμβάνοντας σαφέστατες αποστάσεις από χυδαιότητες: η έγνοια σας από την πρώτη στιγμή που είδε το φως της δημοσιότητας αυτή η υπόθεση δεν ήταν να ενθαρρύνετε και να στηρίξετε τα θύματα, αλλά να στηρίξετε τον θύτη; Ο κ. Γεραπετρίτης ειπε ότι η έγνοια σας ήταν να μην τον ρίξετε στα σκυλιά. Από σεβασμό στον Λιγνάδη τον συγκαλύψατε, δεν τον ρίξατε στα σκυλιά, αντί να ενθαρρύνετε τα θύματα; Αυτό δεν κάνατε;».

«Κάνοντας ακόμα ένα άλμα στην προσπάθεια συγκάλυψης. Λυπάμαι. Κύριε Μητσοτάκη είστε εκτεθειμένος. Θέλω να διαχωρίσω τη θέση μου από όσα ανεύθυνα γράφονται στα social media. Αν θέλετε εσείς να κρυφτείτε, κάντε το. Ο λαός βγάζει συμπεράσματα. Εγώ έxω στοχοποιηθεί με χιλιάδες τέτοια μηνύματα. Εγώ διαφωνώ κάθετα και ξεκάθαρα με όσα η χυδαιότητα του πληκτρολογίου γράφει εναντίον σας. Το κάνω, παρότι εσείς ποτέ δεν πράξατε κάτι αντίστοιχο. Το ότι δεν υιοθετούμε την ασυδοσία δεν σημαίνει ότι δεν θα πούμε τα πράγματα ως έχουν. Δεν σημαίνει ότι εσείς είστε σοβαρότατα εκτεθειμένος πολιτικά, που ανεχθήκατε μια αλληλουχία αποκαλύψεων».

«Θα περίμενε κανείς ο σεβασμός στα θύματα και στην απαίτηση της κοινωνίας να αναλάβουν οι πάντες τις ευθύνες τους θα σας οδηγούσε να αναλάβετε την ευθύνη. Θα κερδίζατε με αυτό τον τρόπο. Καταστήσατε τον εαυτό σας συνεργό, μην πω πρωτεργάτη του πολιτικού σκανδάλου. Προφανώς και δεν ξέρατε τον Λιγνάδη, αλλά για την επιλογή βγείτε και πείτε μια συγγνώμη. Αγνοείτε την κοινωνική κατακραυγή για την Μενδώνη».

«Έρχεστε σήμερα στη Βουλή να μας παραδώσετε μαθήματα για ποιότητα Δημοκρατίας και δημόσιου διαλόγου. Μάλλον για μαθήματα υποκρισίας πρέπει να μιλάμε. Εχετε προβεί στα μεγαλύτερα θεσμικά ατοπήματα. Αλλάζετε το νόμο όποτε δεν σας βολεύει. Θέλετε να μιλήσουμε για δημοκρατικό διάλογο; Δεν γίνεται από σοβαρά κόμματα και κυβερνήσεις μόνο με λόγια και διαξιφισμούς. Γίνεται με πράξεις. Η πράξη είναι κριτήριο της αλήθειας. Η πράξη λέει ότι είστε αλλεργικός στον αντίλογο και την κριτική. Μετατρέψατε εν ονόματι πανδημίας τη Βουλή σε άβουλη. Ποιον διάλογο προωθείτε, όταν αγνοείτε το αίτημα των καλλιτεχνών να διώξετε την Μενδώνη;».

«Αν θέλετε τον διάλογο τολμήστε -όχι με εμάς- τολμήστε να μιλήσετε με τους φορείς της τέχνης και των καλλιτεχνών, αυτούς που έχουν ξεσηκωθεί και κουβεντιάστε μαζί τους. Τολμήστε να συνομιλήστε με τους απλούς πολίτες. Ο διάλογος απαιτεί θάρρος και ειλικρίνεια. Μιλήστε με αυτούς που εγώ μίλησα και υφίστανται τις πολιτικές του υπουργείου Πολιτισμού. Και μην μας εμφανίζετε 56 υπογραφές ανθρώπων που έχουν διοριστεί από την κυρία Μενδώνη».

«Οσο για τον πολιτικό πολιτισμό που θυμηθήκατε, σηκώνω τα χέρια ψηλά. Έχετε προϊστορία. Οσο ήσασταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχατε μετατραπεί σε μόνιμο αναμεταδότη των τρολ του Διαδικτύου. Από το δικό σας στόχο δεν βγήκε η απίστευτη συκοφαντία ότι ανταλλάξαμε την Μακεδονία με τις συντάξεις και έρχεστε να μου κάνετε μαθήματα ηθικής; Από εσάς δεν ξεπήδησε η μεταφορά των δημοσιευμάτων του Μακελειού και η απόπειρα διασυρμού του νεκρού πατέρα μου ως δήθεν συνεργάτη της χούντας; Και έρχεστε να με εγκαλέσετε για ό,τι αναρτάται στα social media. Εσείς που βάλατε υπογραφή και αναταράξατε τις αθλιότητες. Αυτό ξεπερνά τα όρια».

«Είπα ότι σήμερα θέλω να απευθυνθώ σε όσους με παρακολουθούν. Και είναι μεγάλο το ενδιαφέρον. Αυτό το κίνημα, το ξέσπασμα θα μας αναστατώσει και πονέσει, αλλά θα μας κάνει καλύτερους, αρκεί να μην φοβηθούμε να στηρίξουμε την κάθαρση έως τέλους. Τις ημέρες αυτές οι καλλιτέχνες δεν ανέδειξαν μόνο υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης, αλλά και την εργασιακή ζούγκλα. Αυτή την συζήτηση πρέπει να την ανοίξουμε σε βάθος».