Λίβερπουλ: Οργισμένοι για την αθώωση των τριών κατηγορουμένων για το Χίλσμπορο

Μεγάλη απογοήτευση και θυμός είναι τα συναισθήματα που επικρατούν τόσο στην πόλη του Λίβερπουλ όσο και στην ίδια την ομάδα μετά την αθωωτική απόφαση για τους τρεις κατηγορουμένους για την υπόθεση του Χίλσμπορο.

Διαβάστε την ανακοίνωση της ομάδας του Μέρσεϊσαϊντ:

«Με μεγάλη απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες εξελίξεις στην διαδικασία της δίκης που σχετίζεται με την καταστροφή στο Χίλσμπορο. Μπορεί να μην είναι δουλειά μας να σχολιάζουμε τέτοιου είδους διαδικασίες που αφορούν κάποιους ατομικά, όμως οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τα θύματα του Χίλσμπορο, οι οικογένειές τους, οι επιζώντες και όλοι όσοι υπέφεραν έχουν δει να αποτυγχάνουν οι προσπάθειές τους για δικαιοσύνη. Χαιρετίζουμε όσους έχουν συμμετάσχει στην εκστρατεία για δικαιοσύνη. Για άλλη μια φορά απογοητεύτηκαν. Έχουμε μία κατάσταση όπου 96 άνθρωποι σκοτώθηκαν αναίτια και παρ’ όλα αυτά κανένας δεν έχει θεωρηθεί υπεύθυνος για τον θάνατό τους. Όπως πάντα, οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων, τους επιζώντας, τους αγωνιζόμενους στην εκστρατεία και θα επαναλάβουμε πως όπως διαπιστώθηκε από τις έρευνες του 2016, η συμπεριφορά των υποστηρικτών μας δεν συνέβαλε στην καταστροφή, μία αλήθεια για την οποία οι οικογένειες που έμειναν πίσω, παλεύουν για πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα. Οι 96 δεν θα ξεχαστούν ποτέ».

Οι κατηγορούμενοι ήταν οι πρώην αστυνομικοί Ντόναλντ Ντέντον και Άλαν Φόστερ και ο δικηγόρος τους Πίτερ Μέτκαλφ, οι οποίοι αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις του δικαστηρίου.

Οι τρεις τους προσπάθησαν με ψεύτικα στοιχεία να ελαχιστοποιήσουν την ευθύνη τους και κατ’ επέκταση την ποινή τους σε προηγούμενη δίκη. O εισαγγελέας έκρινε πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να δικαστούν, με αποτέλεσμα να απαλλαχθούν των κατηγοριών.

Η απόφαση αυτή, όπως ήταν επόμενο, εξόργισε τις οικογένειες των θυμάτων , με την πρώην πρόεδρο του γκρουπ υποστήριξης των οικογενειών, κ. Ασπινόλ, να δηλώνει «πιο οργισμένη που έχω νιώσει ποτέ».

«Είχαν πέντε χρόνια για να το επιλύσουν για να παρουσιάσουν τις καλύτερες καταθέσεις. Έφεραν μόνο μερικές. Αυτό που με θυμώνει είναι όλα τα χρήματα που έχει κοστίσει σε αυτήν τη χώρα η υπόθεση. Τα χρήματα των φορολογουμένων. Για να συμβεί αυτό στο τέλος… Τι χάος, τι ντροπή!» είπε, ενώ η Μαίρη Κόριγκαν, που έχασε τον 17χρονο γιο της, Κιθ ΜακΓκραθ, δήλωσε πως είναι πολύ θυμωμένη με το δικαστήριο, κάνοντας λόγο για «ντροπή και ασέβεια προς τις οικογένειες».