Lockdown: Γιατί δεν είναι εύκολη η άρση μέτρων - «Ηλεκτρισμένο» το κλίμα στην επιτροπή

Εν αναμονή των ανακοινώσεων για την επιχείρηση «βαλβίδα αποσυμπίεσης» και τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, συνεδριάζουν αυτήν την ώρα οι λοιμωξιολόγοι της επιτροπής υγείας.

Η κούραση του κόσμου από τα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας και οι κυβερνητικές πιέσεις λόγω των συνεπειών τους στην οικονομία, φέρνουν διαφωνίες μεταξύ των ειδικών για την χάραξη πορείας… πλεύσης από εδώ και στο εξής.

Η σύσκεψη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων δεν αναμένεται να είναι «περίπατος» καθώς, αν κρίνει από τις δημόσιες δηλώσεις μελών της, οι απόψεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες ενώ, πληροφορίες αναφέρουν, πως και σημαίνοντα πρόσωπα της επιτροπής διαφωνούν με την άρση των μέτρων.

Παράλληλα, ο αριθμός των διασωληνωμένων αποτελεί ρεκόρ με 645 ανθρώπους να νοσηλεύονται εντός και εκτός ΜΕΘ, με αλματώδη αύξηση κρουσμάτων, με το ΕΣΥ σε οριακή κατάσταση και ιδιωτικές κλινικές να τίθενται στη διάθεση του ΕΣΥ είτε για COVID είτε για non COVID περιστατικά.

Μέχρι νεοτέρας πάντως ο βασικός σχεδιασμός της κυβέρνησης δε δείχνει να αλλάζει:

  • Στις 22 Μαρτίου θα ανοίξει μερικώς το  λιανεμπόριο (κέντρα αισθητικήςκομμωτήρια).
  • Στις 29 Μαρτίου θα απελευθερωθεί το σύνολο του εμπορίου
  • Στις 12 ή 19 Απριλίου θα ανοίξει το κομμάτι της εστίασης μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Οι λοιμωξιολόγοι που θέλουν χαλάρωση και αποσυμπίεση του κόσμου

Για 5.000 κρούσματα την ημέρα αν συνεχιστεί το σκληρό lockdown έκανε λόγο ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

Ο καθηγητής τόνισε για ακόμα μία φορά ότι πρέπει να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους για να διοχετευτεί η ενέργεια των πολιτών και να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού.

Ο κ. Δερμιτζάκης μάλιστα, εξέφρασε την έντονη διαφωνία του με τους συναδέλφους του που εισηγούνται παράταση του lockdown τονίζοντας ότι πρέπει να αλλάξει το παρόν μοντέλο αντιμετώπισης της πανδημίας, καθώς δεν είναι βιώσιμο

«Δε συμμερίζομαι καθόλου τους συναδέλφους μου, οι οποίοι λένε περιμένετε άλλες 10 μέρες και θα δούμε τα κρούσματα να πέφτουν. Με ποια λογική; Γιατί δεν έχουν πέσει μέχρι τώρα; Ακόμα κι αν δεν συμφωνούν με αυτό που προτείνω εγώ, πρέπει να προταθεί κάτι άλλο. Γιατί τα μέτρα που ισχύουν τώρα δεν είναι βιώσιμα. Αν διατηρηθεί αυτό το lockdown, σε έναν μήνα θα είμαστε στα 5.000 κρούσματα την ημέρα. Επομένως κάτι πρέπει να αλλάξει. Ή θα κλείσουμε και θα σφραγίσουμε όλες τις πόρτες όπως έκαναν στη Γουχάν, που δεν τίθεται καν τέτοιο θέμα, ή θα πάμε σε ένα εναλλακτικό μοντέλο».

Με τον Μανώλη Δερμιτζάκη συμφωνεί και η Ματίνα Παγώνη, η οποία δήλωσε χθες στην ΕΡΤ: «Είδατε εσείς να έχει αποδώσει το lockdown; Όχι. Άρα λοιπόν δεν θα ήταν καλύτερα με αυτό τον ωραίο καιρό, αντί να πηγαίνουν στα παγκάκια και να πίνουν τον καφέ ο ένας δίπλα στον άλλον πέντε άτομα, να ανοίξει ένα καφέ με συνθήκες ελέγχου και αποστάσεων και προστίμων σε εσωτερικούς χώρους και να πάει ο άλλος με τη μάσκα του να πιει τον καφέ του;».

«Το σύστημα αυτό δεν απέδωσε, δεν πρέπει να κάνουμε κάποιες αλλαγές; Μέχρι πόσο θα υπάρχουν χρήματα για να πληρώνονται κάποια πράγματα; Μπορεί να είναι όλα τα καταστήματα κλεισμένα; Όχι. Πρέπει να ανοίξουν με τον πλήρη έλεγχο και με τα πρόστιμα εάν κάποιοι δεν προσαρμόζονται. Πρέπει να μπούμε σε ένα ρυθμό όπου ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Στον αντίποδα

«Κάθε μέρα στην Αττική έχουμε πάνω από 200 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Προφανώς και τα μέτρα που έχουμε σήμερα δεν φαίνεται να αποδίδουν ιδιαίτερα, πάντα υπάρχει η άποψη ότι αν δεν είχαμε αυτά τα μέτρα θα είχαμε μεγαλύτερο αριθμό (σ.σ κρουσμάτων – θυμάτων), αλλά δεν αποδεικνύεται αυτό» τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ. 

Τόνισε ότι είναι μια «πολύ δύσκολη μέρα σήμερα, με αυξανόμενο αριθμό ασθενών που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ και υπεράνθρωπες προσπάθειες του ΕΚΑΒ. Κάθε μέρα υπάρχει αυτό το πρόβλημα, με πολύ μεγάλη πίεση και εξάντληση προσωπικού, πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διορισμοί ειδικευομένων γιατρών υπάρχει μικρή λίστα αναμονής και μια γραφειοκρατία, πρέπει να επιλυθεί έστω και την τελευταία στιγμή, στηρίζουν την 24ωρη λειτουργία των νοσοκομείων…».  

«Πάντα όταν αδειάζει θέση ειδικευόμενου μέχρι να έρθει ο επόμενος μεσολαβούν 2 – 3 μήνες υπάρχει γραφειοκρατική διαδικασία» διευκρίνισε ο Θάνος Δημόπουλος

«Σοκάρουν οι αναλύσεις των δειγμάτων που αναλύθηκαν στην περιφέρεια, υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση και διασπορά, ενδεχομένως και εκτός ελέγχου, ειδικά στην Κρήτη» τόνισε από πλευρά του ο Νίκος Θωμαΐδης.

«Όταν βλέπουμε αύξηση αυτού του μεγέθους σημαίνει ότι έχει ξεφύγει η διασπορά, στην Κρήτη ήταν και 1000%» υπενθύμισε. «210% ήταν η αύξηση στην Αθήνα αρχές Φεβρουαρίου και  500% τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη, πριν το δεύτερο κύμα» υπενθύμισε. 

«Θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ. Και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Φαίνεται πάντως να υπάρχει μια επιπεδοποίηση στην Αττική είμαστε σταθερά. Πρέπει να περιμένουμε την αποκλιμάκωση» διευκρίνισε. 

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη όπως προκύπτει από την ανάλυση των δειγμάτων  φαίνεται να αυξάνεται σιγά σιγά η διασπορά και ξαφνικά να γίνεται μια έκρηξη: «Φαίνεται το ιικό φορτίο να εκτινάσσεται στα λύματα στην περιφέρεια, στην Αθήνα είμαστε σε σταθερά υψηλό ιικό φορτίο εδώ και 40 μέρες….».