Το προανήγγειλε στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το επαναλαμβάνουν καθημερινά οι ειδικοί στις τηλεοπτικές εκπομπές. Το lockdown θα παραταθεί, είναι σχεδόν βέβαιο, ωστόσο αυτό που δεν είναι βέβαιο, αφορά το χρονικό διάστημα.

Δεν αποτελεί μυστικό ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επιθυμούσε έστω και με αργό τρόπο την απελευθέρωση οικονομικών δραστηριοτήτων με στόχο την όσο το δυνατόν πιο ομαλή επιστροφή σε μιας μορφής πραγματικότητα. Η πίεση άλλωστε από το οικονομικό επιτελείο αλλά και φορείς της αγοράς είναι μεγάλη και ασφαλώς φυσιολογική. 

Ο σχεδιασμός όμως άλλαξε και πλέον όλα δείχνουν ότι το lock down θα μας «συντροφεύσει» για τουλάχιστον δεκαπέντε μέρες ακόμα.

Οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν παράταση δύο εβδομάδων καθώς ακολουθούν δύο ημέρες – με παραδοσιακές γιορτές – κατά τις οποίες ο κόσμος είναι έξω και τρώει με παρέα, δηλαδή η Τσικνοπέμπτη και η Καθαρά Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή λαμβάνει σοβαρά υπόψη της αυτές τις δύο ημερομηνίες και θα αποφασίσει θέλοντας να αποφύγει τα χειρότερα.

Ένα χρόνο μετά το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα και τη χώρα να είναι σε διαδοχικά lockdown, η κατάσταση στο εθνικό σύστημα υγείας εξακολουθεί να παραμένει ασφυκτική και είναι ο παράγοντας που καθορίζει τη χαλάρωση ή μη των μέτρων. Η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής είναι αυτή τη στιγμή στο 90%.

Το απόγευμα οι ανακοινώσεις

Η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει προκειμένου να καταλήξει στην εισήγηση που θα κάνει προς την κυβέρνηση με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για lockdown δύο εβδομάδων με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και την έναρξη λειτουργίας του νέου 5ψηφιου sms 13032 για τις αγορές.

Οι ειδικοί προβληματίζονται με τη αυξημένη διασπορά του κορωνοϊού και ανησυχούν τόσο για τη βρετανική μετάλλαξη που όσο και για την ενδοοικογενειακή διασπορά. Στην πρώτη περίπτωση η μεγάλη διασπορά του βρετανικού στελέχους μεταφράζεται σε 990 κρούσματα σε 35 περιφερειακές ενότητες, κυρίως στην Αττική (563) και τη Θεσσαλονίκη (171).