Το σενάριο – μερικής έστω – άρσης του lockdown από 1η Μαρτίου μοιάζει να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο και το σχέδιο να υπάρξει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και λιγότερος φόβος από τον κορωνοϊό μέχρι το Πάσχα να πηγαίνει περίπατο.

Αυτή η εβδομάδα είναι η πιο κρίσιμη για τις αποφάσεις που θα έχουν να κάνουν με το άνοιγμα καταστημάτων και πιθανώς και σχολείων.

«Θα περιμένουμε να δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων και τον αριθμό εισαγωγών σε απλές κλίνες. Αν υπάρξει σταθεροποίηση των εισαγωγών μέχρι το Σάββατο, θα μπορούσαν με αυστηρούς ελέγχους, τεστ και προσοχή στα ΜΜΜ να ξεκινήσουν να ανοίγουν γιατί ο κόσμος έχει πιεστεί πάρα πολύ. Τα μαγαζιά είναι κλειστά, η κάθε οικογένεια έχει πολύ σοβαρά προβλήματα. Βλέπουμε, εκτιμάμε τις παραμέτρους κι αποφασίζει η κυβέρνηση τα επόμενα βήματα», είπε στο MEGA η Ματίνα Παγώνη.

Με τα κρούσματα χθες να ξεπερνάνε για πρώτη φορά έπειτα από καιρό τον αριθμό των 2.000 και τα νοσοκομεία να εκπέμπουν SOS, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το lockdown θα παραταθεί για άλλη μια εβδομάδα και το άνοιγμα της όποιας δραστηριότητας θα γίνει πιθανώς από τις 8 Μαρτίου. Δεν φαίνεται επίσης πιθανό τα κρούσματα να πέσουν κάτω από τα 1.000, κάτι που θα βοηθούσε για μια εισήγηση άρσης μέτρων.

Έτσι, η επόμενη εβδομάδα θα βρει την Αττική πάλι σε καθεστώς lockdown με τους Αθηναίους να γιορτάζουν την Τσικνοπέμπτη – η οποία πέφτει στις 4 Μαρτίου – από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους.

Για τις 8 Μαρτίου, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι δίνουν προβάδισμα στην επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, προσπαθώντας μάλιστα να βρουν τη «χρυσή τομή» μεταξύ click away, click in shop και κανονικής λειτουργίας της αγοράς.

Το άνοιγμα των σχολείων φαίνεται να πηγαίνει πιο πίσω (ίσως και την εβδομάδα της Καθαράς Δευτέρας, στις 15 Μαρτίου), λόγω της ευρείας διασποράς του ιού στα παιδιά, καθώς και λόγω της θέλησης της κυβέρνησης να μην ανοίγει πάρα πολύ το «ακορντεόν», προτιμώντας να απελευθερώνεται μια δραστηριότητα τη φορά.

Πάει πίσω το σχέδιο για την άρση του lockdown

Παρά τα δυσμενή επιδημιολογικά δεδομένα, τις τελευταίες μέρες γίνεται κουβέντα για να ανοίξει το λιανεμπόριο και για τη δημιουργία νέου πενταψήφιου αριθμού για τα ψώνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA από το πρωθυπουργικό μέγαρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει κακή εικόνα από τους λοιμωξιολόγους.

Προς το παρόν, δεν φαίνεται να συναινεί κάποιος την κυβέρνηση για να γίνει οποιοδήποτε άνοιγμα την 1η Μαρτίου.

Η συζήτηση τώρα επικεντρώνεται για σταδιακή άρση του lockdown ίσως από την 8η Μαρτίου.

Το σχέδιο για το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Δεν αποκλείεται, πάντως, το λιανεμπόριο να ανοίξει και τη 1η Μαρτίου παρά την αναμενόμενη παράταση του lockdown.

«Υπάρχει μια βάση συζήτησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα από την άποψη ότι δε φαίνεται να επηρεάζει πολύ αυτό το σύστημα λειτουργίας, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει κινητικότητα», δήλωσε χτες ο Χαράλαμπος Γώγος.

Έτσι, εξετάζεται η δημιουργία ενός νέου πλαισίου εξόδου των πολιτών μόνο για τα ψώνια τους. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί είτε με την προσθήκη ενός νέου κωδικού αποστολής SMS στο 13033, είτε και με την δημιουργία μίας νέας πλατφόρμας, δηλαδή νέο πενταψήφιο αριθμό, την οποία θα χρησιμοποιούν οι πολίτες μόνο για το λιανεμπόριο. Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης ο οποίος την Δευτέρα είπε μάλιστα πως εξετάζονται πάνω από μία επιλογές.

SMS 13032: Πώς φτάσαμε στο νέο πενταψήφιο για τα καταστήματα

Με γραπτά μηνύματα, sms, στον πενταψήφιο αριθμό13032, ο οποίος θα έχει ενσωματωμένο… κόφτη τόσο ως προς το πλήθος των μηνυμάτων όσο και ως προς τη διάρκεια εξόδου θα κάνουμε προσεχώς τις αγορές μας από τα εμπορικά καταστήματα, μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Οι πολίτες θα στέλνουν μήνυμα στο 13032 για να πηγαίνουν στα μαγαζιά και να κάνουν τις αγορές τους με όποιον τρόπο αποφασιστεί, είτε με κανονικές επισκέψεις στα καταστήματα είτε με προκαθορισμένα ραντεβού (click inside).

Οι έντονες πιέσεις στην οικονομία από το κλειστό λιανεμπόριο και η αγωνία του υπουργείου Ανάπτυξης να μπορέσει να επανεκκινήσει η αγορά με έναν σχετικά ασφαλή τρόπο, φαίνεται ότι έκαμψαν την αρχική διστακτικότητα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για «στήσιμο» ενός νέου πενταψήφιου αριθμού για κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις.

Η αποστολή μηνυμάτων στον νέο αριθμό, τον 13032, θα εξασφαλίζει μετακίνηση αποκλειστικά για αγορές σε εμπορικά καταστήματα και όχι καταστήματα τροφίμων, σούπερ μάρκετ κλπ. Η μετακίνηση θα είναι τρίωρης διάρκειας και πιθανότατα θα επιτρέπεται μόνο μία φορά την ημέρα, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο αποστολής μηνύματος στο χρήστη όταν πλησιάζει η λήξη του χρόνου της μετακίνησής του.

Ο συγκεκριμένος «κόφτης» σε πλήθος και διάρκεια μετακινήσεων ήταν η βασική αιτία που οδηγούμαστε σε έναν νέο αριθμό. Κι αυτό γιατί, εάν εφαρμοζόταν στο ήδη ισχύον 13033 είτε ο κόφτης θα έμπαινε αυτόματα και στις 6 κατηγορίες μετακίνησης που δεν ήταν το ζητούμενο, είτε θα έπρεπε να προστεθεί λογισμικό που θα διαχώριζε τη μετακίνηση με τον κωδικό 2.

Το δεύτερο ενδεχόμενο όμως θα προϋπόθετε και έλεγχο και εξέταση των στοιχείων επικοινωνίας ισοδυναμώντας πρακτικά με συναίνεση του πολίτη σε άρση του απορρήτου αφού θα υπήρχε επεξεργασία του χρόνου αποστολής του μηνύματος και του περιεχομένου.

Για αυτό το λόγο επελέγη τελικά η χρήση ενός νέου πενταψήφιου αποκλειστικά για το σκοπό των αγορών σε εμπορικά καταστήματα, καθώς με το ίδιο σκεπτικό δε θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένας έβδομος κωδικός μετακίνησης.

Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στην υπόθεση, ο νέος αριθμός στήνεται με ευκολία και ταχύτητα και θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει αμέσως μόλις ανάψουν το πράσινο φως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Ανάπτυξης.

Η αγωνία πλέον είναι μήπως αυτός ο νέος τρόπος μετακίνησης, ο οποίος επελέγη για την αντιμετώπιση της κατάχρησης των μηνυμάτων με τον κωδικό μετακίνησης 2 και της εκ νέου αποστολής τους μόλις παρερχόταν το δίωρο, οδηγήσει απλά σε …μαζική χρήση της έντυπης άδειας μετακίνησης που συμπληρώνεται χειρόγραφα από τον πολίτη.

Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να απαγορευτεί δεδομένου ότι θα ισοδυναμούσε με εκ προιμίου αποκλεισμό πολιτών από τις συγκεκριμένες μετακινήσεις, οι οποίοι μπορεί είτε να μην έχουν κινητό τηλέφωνο ή να μη θέλουν να το χρησιμοποιήσουν. Η λειτουργία του 13032 δε θα εμποδίσει την ισχύ του 13033, με το οποίο έχουν ηδη εξοικειωθεί οι πολίτες και θα συνεχίσει να καλύπτει τις εξόδους για τις υφιστάμενες έξι κατηγορίες.

Έτσι, η κατηγορία 2 θα αφορά αγορές από σούπερ μάρκετ, φούρνους και λοιπά καταστήματα τροφίμων, ενώ τα sms στο 13033 δεν θα έχουν «κόφτη» και θα μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά μέσα στην ημέρα.