Την παράταση του lockdown μέχρι τις αρχές Απριλίου, εισηγούνται οι ειδικοί σύμφωνα με ρεπορτάζ του κυριακάτικου Τύπου.

Αναλυτικότερα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι τις επόμενες ημέρες θα καταγραφεί εκτίναξη του αριθμού των διασωληνωμένων, φτάνοντας ακόμη και το επίπεδο του δεύτερου κύματος, δηλαδή περισσότεροι από 600.

Διαβάστε ακόμα: Κορωνοϊός: Στα όρια κατάρρευσης η Αττική – Ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του καθηγητή περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, δεν θα καταφέρουμε να πέσουμε κάτω από τα  1000 κρούσματα εύκολα μέσα στον Μάρτιο γιατί υπάρχουν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού. «Αν θέλουμε να πέσουμε στα 800 κρούσματα χρειαζόμαστε ένα μήνα παράταση του lockdown».

Ένα ασφαλές όριο κρουσμάτων, με την προϋπόθεση να έχει μειωθεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), μπορεί να θεωρηθεί αυτό των 1.000 κρουσμάτων και κάτω, που δεν είναι τόσο εύκολο να επιτευχθεί λόγω των μεταλλάξεων που έχουν αυξήσει τις μεταδόσεις σε ποσοστό 20%. Έτσι το όποιο άνοιγμα της οικονομίας και τις κοινωνίας μετατίθεται από τον Απρίλιο και μετά.

Ταυτόχρονα, κρούσματα των δύο νέων μεταλλάξεων στην Αττική καταγράφηκαν από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών.

Ο λόγος γίνεται για δύο κρούσματα που περιέχουν την ίδια μετάλλαξη, η οποία περιλαμβάνεται στα στελέχη της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα είναι ότι η εν λόγω μετάλλαξη μοιάζει να είναι πιο ανθεκτική στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα, για την υψηλή μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων μίλησε η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», κα Γκάγκα μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ.

«Έχουμε και 20αρηδες στα νοσοκομεία, και ολόκληρες οικογένειες» υπογράμμισε.

«Υπάρχει πολύς κόσμος που βρίσκεται σε έκθεση πάει στη δουλειά, που βλέπει κάποιους φίλους έξω έστω για ένα καφέ, και υπάρχει αρκετά μεγάλη διαμόλυνση, κυρίως στις νεότερες ηλικίες που είναι έξω», υπογράμμισε.