Παρά τη μείωση των κρουσμάτων χθες στην Ελλάδα καθώς καταγράφηκαν 1.882 νέες μολύνσεις από τον ΕΟΔΥ, οι αριθμοί των θανάτων και των διασωληνωμένων παραμένουν ακόμα υψηλοί.

Στους 622 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι εκ των οποίων το 75,9% είναι ηλικιωμένοι ή έχουν υποκείμενο νόσημα ενώ καταγράφηκε για ακόμη μια ημέρα τριψήφιος αριθμός θανάτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε και επίσημα την παράταση του lockdown στην Ελλάδα μέχρι και τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, ενώ επισήμανε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα (7 Δεκεμβρίου) θα μπορούν να λειτουργήσουν τα καταστήματα εποχικών ειδών. Εποχιακά είδη θα μπορούν να πωλούν και τα σούπερ μάρκετ.

Σήμερα, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, λέγοντας ότι θα υπάρξουν 1018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα και στόχος είναι να εμβολιάζονται σχεδόν 2 εκατομμύρια Έλληνες κάθε μήνα.

«Πρωταθλήτρια» και πάλι η Θεσσαλονίκη στα κρούσματα – 300 θάνατοι μέσα σε 5 ημέρες στην Ελλάδα

Η επιθετικότητα του κορωνοϊού καλά κρατεί στη βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη καθώς μόλις χθες καταγράφηκαν 428 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 110 στην Πιερία ενώ δεκάδες κρούσματα καταγράφονται στην Πέλλα (69) αλλά και στην Ημαθία (61).

Μέσα σε μόλις τρεις ημέρες κατέληξαν από επιπλοκές του κορωνοϊού 300 άνθρωποι, με τον ιό να αφήνει το σκληρό και τραγικό αποτύπωμά του από το θανατηφόρο πέρασμά του.

Οι υψηλοί αριθμοί στους διασωληνωμένους και στους νεκρούς πιέζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας με τους ειδικούς να θεωρούν πως δεν γίνεται να επιστρέψουμε ούτε σε μερική κανονικότητα. Ακόμη και οι αριθμοί των νέων ασθενών, που την τωρινή εβδομάδα έχει υποχωρήσει, παραμένει ωστόσο σε υψηλά επίπεδα με 350-380 νέες εισαγωγές την ημέρα.

Β. Κικίλιας: Στηρίξτε την εθνική προσπάθεια

Να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια που κάποιοι όπως είπε προσπαθούν να υπονομεύσουν κάλεσε σήμερα τους πολίτες ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Star.

«Κάποιοι βρίσκονται, ένα μήνα πριν, 45 ημέρες πριν τον εμβολιασμό, πριν να πάρει ανάσα η ελληνική κοινωνία, να υπονομεύσουν και να βάλουν τρικλοποδιά στην εθνική προσπάθεια», διερωτήθηκε ο υπουργός Υγειάς και κατέληξε:

«Τους καλώ όλους να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια, να στηρίξουν τους Έλληνες που δίνουν αγώνα για τη ζωή τους και τους γιατρούς και νοσηλευτές και επιστήμονες. Προκαλεί εύλογα απορίες από όλους μας, ποιοι συστηματικά προσπαθούν να υπονομεύσουν αυτή την προσπάθεια».

Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να μιλάμε για άρση των μέτρων

Αναφερόμενος στα περιοριστικά μέτρα είπε «Ό,τι αποφασίσει η Κυβέρνηση θα είναι συνάρτηση των εισηγήσεων της Επιτροπής με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, έτσι ώστε να υπάρχει πάνω από όλα η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, αλλά και η δυνατότητα να μπορεί να αναπνεύσει η μέση ελληνική οικογένεια, να μπορεί να στηριχθεί η κοινωνία. Δεν είμαστε μακριά από το εμβόλιο, πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή. Νομίζω ότι δεν αξίζει τον κόπο να ρισκάρουμε.

Η Επιτροπή μας συνεδριάζει και καθημερινά αν χρειαστεί και αναλύει τα δεδομένα για όλες τις ανάγκες που παρουσιάζονται στη χώρα. Έχω μάθει να μην προκαταλαμβάνω τις αποφάσεις των επιστημόνων μας, της πολύ υψηλού επιπέδου επιστημονικής Επιτροπής. Αλλά προφανώς, αποφάσεις αυτή τη στιγμή με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα και αυτό τον αριθμό των διασωληνωμένων, τον αριθμό των συμπολιτών μας μέσα σε ΜΕΘ και της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καταλαβαίνετε προφανώς ότι δεν μπορούν να παρθούν».

Να σεβαστούμε την τιτάνια μάχη των υγειονομικών μας

«Ο ΕΜΑ μίλησε για μία ημερομηνία μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου για το πρώτο εμβόλιο το οποίο έχει ήδη κάνει αίτηση. Οπότε φαντάζομαι ότι μέχρι αυτή την ημερομηνία θα υπάρχει η έγκριση ενός, δύο εμβολίων, θα το δούμε στην διαδικασία και στην πορεία.

Από τη στιγμή που θα πάρει ένα ή περισσότερα εμβόλια έγκριση, το αμέσως επόμενο 24ωρο από όταν φτάσουν στη χώρα μας θα ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό. Είμαστε οι πρώτοι μαζί με τους Γερμανούς που ανακοινώσαμε το πρόγραμμά μας για τον εμβολιασμό, τα logistics, πού θα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα, πώς αυτό θα ξεδιπλωθεί, πόσα εμβολιαστικά κέντρα, πόσο προσωπικό, πόσοι πολίτες κάθε μήνα» πρόσθεσε επίσης ο Β. Κικίλιας.

Είναι ένα πολυσύνθετο πρόγραμμα, γιατί τα εμβόλια έχουν διαφορετικές προδιαγραφές το ένα από το άλλο. Όμως, με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, γίνεται η προτεραιοποίηση στους υγειονομικούς μας, σε ευπαθείς ομάδες, στους μεγάλους σε ηλικία, σε γηροκομεία, σε κέντρα ειδικής φροντίδας και μετά σιγά-σιγά στον πληθυσμό μας, με τάξη, με έγκυρη ενημέρωση και τεκμηρίωση, με τη στήριξη της κοινωνίας, όλων των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ιατρικών και Φαρμακευτικών Συλλόγων, των εταιρειών, που θα εξηγήσουμε όλοι μαζί πόσο ευεργετικά είναι τα εμβόλια και πώς μπορεί να μας επιστρέψουν σε μια μερική κανονικότητα», τόνισε.

«Ζητώ να σεβαστούμε τους υγειονομικούς μας, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές. Βλέπετε τι τιτάνια μάχη δίνουν αυτοί οι άνθρωποι. Θα τους εμβολιάσουμε πρώτους. Αφήστε τους να κάνουν τη δουλειά τους σωστά. Τηρήστε τα μέτρα. Σεβαστείτε την ανθρώπινη ζωή.»