Στο παρά ένα των γιορτών θα ανοίξουν τα καταστήματα με εμπορικό περιεχόμενο ενώ σε ό,τι αφορά τα καταστήματα λιανεμπορίου στις γειτονιές καθώς και τα καταστήματα που ασχολούνται εποχικά με την πώληση προϊόντων είναι αυτά που θα ανοίξουν πρώτα.

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα εστίασης μάλλον θα τα βλέπουμε απ’ έξω κλειστά καθώς δεν θα ανοίξουν σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν είναι σταθερός και αλλάζει μέρα με τη μέρα αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα εξακολουθούν να είναι επιβαρυμένα σε ό,τι αφορά τα κρούσματα.

Μετά από τέσσερις εβδομάδες καραντίνα στην Αθήνα και πέντε στη Θεσσαλονίκη ο ιός εξακολουθεί να δείχνει τα δόντια του με συνέπεια το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας να καθυστερήσει και να πάρει παράταση τουλάχιστον μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων είναι εξαιρετικά πιθανό να ανοίξουν από τον καινούργιο χρόνο, Καθώς όπως λένε οι λοιμωξιολόγοι δεν είναι λογικό να ανοίξουν τα σχολεία για λίγες ημέρες και να ξανά κλείσουν με κίνδυνο να υπάρξουν προβλήματα.

Την κυβέρνηση προβληματίζει το γεγονός ότι παρά τα μέτρα περιορισμού τα κρούσματα παραμένουν υψηλά και γι’ αυτό το λόγο δεν αποκλείεται να εξετάσει και διαφορετικού τύπου lockdown προκειμένου τα κρούσματα να μειωθούν με ταχύτερο ρυθμό. Αυτό αφήνουν να εννοηθεί ειδικοί επιστήμονες οι οποίοι παρακολουθούν την πορεία της καμπύλης μετάδοσης του ιού και είναι κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνοντας όλα τα στοιχεία υπόψη του και αφού πρόταση να μιλήσει με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα αναμένεται στα τέλη της εβδομάδας να ανακοινώσει τις προθέσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.

Μέχρι τώρα όλα δείχνουν ότι Χριστούγεννα θα κάνουμε μόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα του στενού οικογενειακού μας περιβάλλοντος και μερικά άτομα ακόμα το πολύ δηλαδή δέκα άτομα να βρεθούν γύρω από το γιορτινό τραπέζι την ημέρα των Χριστουγέννων.

 Για ψυχολογικούς λόγους από τα πρώτα που θα ανοίξουν θα είναι και τα κομμωτήρια τα οποία όμως θα εργάζονται με αυστηρούς όρους και μέτρα προστασίας δηλαδή η είσοδος των πελατών στα κομμωτήρια θα γίνεται  ανάλογα με τα τετραγωνικά που διαθέτει το κάθε κατάστημα .