Lockdown: Σήμερα πατάνε το κουμπί της χαλάρωσης των μέτρων

Η κούραση των πολιτών από τις πολλές εβδομάδες καραντίνας, αλλά και το κόκκινο που χτυπά στην οικονομία οι συνέπειες του κορωνοϊού οδηγούν την κυβέρνηση στη χαλαρότητα των περιοριστικών μέτρων που είχε λάβει εδώ και πολλές  εβδομάδες. 

Η χαλάρωση των μέτρων αναμένεται να ανακοινωθεί εκτός απροόπτου σήμερα μετά τη σύσκεψη των ειδικών και ανάμεσα σε αυτά προβλέπονται αλλαγές τόσο στο ωράριο των μέτρων απαγορεύσεις αλλά και στις μετακινήσεις. 

Στην απόφαση αυτή οδηγούνται τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι ειδικοί επιστήμονες από το γεγονός ότι φτιάχνει ο καιρός ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες κάτι που δεν ευνοεί τον κορωνοϊό μεγαλώνει η μέρα και άρα ο κόσμος θα πρέπει να βρίσκεται περισσότερες ώρες έξω από τα σπίτια του και λιγότερο μέσα. 

Το παραδέχτηκε άλλωστε και κυβερνητική εκπρόσωπος η οποία ανέφερε ότι «εξετάζουμε εργαλεία για την καλύτερη τήρηση των μέτρων εργαλεία που θα προσφέρουν βαλβίδες αποσυμπίεσης στους κουρασμένος πολίτες από τα περιοριστικά μέτρα εργαλεία που δεν θα παραγνωρίζουν ότι ανοίγει ο καιρός και πρέπει να αποφεύγουμε συγκεντρώσεις σε σπίτια και εσωτερικούς χώρους αντιθέτως οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους είναι πιο ασφαλής πάντα υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων και χωρίς να τεθεί ένα αμφίβολο η στρατηγική για την ανάσχεση της πανδημίας».

Με βάση αυτό αναμένεται να αποφασιστεί ότι τα σαββατοκύριακα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις εννέα το βράδυ όπως τις καθημερινές ημέρες και όχι από τις επτά που ήταν μέχρι σήμερα.

Επίσης θα μπορεί κάποιος που θα θέλει να μετακινηθεί εντός της περιφέρειας του απόδημος σε δήμο με το αυτοκίνητο του να μπορεί να το κάνει περνώντας την οικογένεια του για μία σύντομη βόλτα καταργώντας τον κωδικό έξι στο SMS.

Οι εισηγήσεις των ειδικών προβλέπουν την Δευτέρα 22 Μαρτίου το άνοιγμα των κομμωτηρίων αλλά και των καταστημάτων προσωπικής ομορφιάς όπως είναι τα καταστήματα περιποίησης νυχιών.

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα λιανικής πώλησης, αυτά υπολογίζεται να ανοίξουν μετά από μία εβδομάδα ούτως ώστε οι επιδημιολόγοι με βάση τα δεδομένα που θα έχουν συλλέξει να αξιολογήσουν την κατάσταση εκείνης της περιόδου.

Στα μέσα Απριλίου αναμένεται να ανοίξει και η εστίαση στα καταστήματα όμως εκείνα που διαθέτουν εξωτερικό χώρο και πάντα με μέτρα προστασίας όπως την μάσκα αλλά και τον αριθμό των πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε καταστήματος. 

Την ίδια ώρα το εθνικό σύστημα υγείας συνεχίζει να δέχεται τεράστιες πιέσεις σε ό,τι αφορά την εισαγωγή ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Γι’ αυτό και ο κύριος Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας μέσω του OPEN ότι μετά από πέντε ολόκληρους μήνες lockdown βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο από την έναρξη της πανδημική κρίσης και δυστυχώς αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι εκατοντάδες εσείς οι συμπολίτες μας που βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση.

Είναι χιλιάδες τα κρούσματα και είναι και δεκάδες πολλές δεκάδες αυτοί οι οποίοι είναι πρόχειρος διασωληνωμένοι σε κλινικές COVID και περιμένουν στις λίστες του ΕΚΑΒ να βρεθεί ένα άδειο κρεβάτι. 

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά η οποία δήλωσε ότι η κυβέρνηση απέτυχε στην διαχείριση της πανδημίας με το μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdown τα οριζόντια μέτρα και τους αυτοσχεδιασμούς η κατάσταση είναι τραγική.

Δεν υπήρξε προετοιμασία χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση πάντως διαμείνει μέσω του υπουργού επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να μειωθεί η πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας με τους αριθμούς των εισαγωγών και των ανθρώπων που χρήζουν νοσηλείας να αυξάνονται δραματικά.

Το σύστημα πιέζεται είπε περισσότερο από ποτέ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Υπάρχουν όμως στοιχεία που συνηγορούν ότι το διάστημα που θα βρισκόμαστε υπό πίεση είναι σχετικά μικρό. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία μιας μεγάλης μάχης καταλαβαίνω ότι όλοι έχουμε πολύ μεγάλη κούραση όμως είναι λίγες οι εβδομάδες ακόμη που θα αναγκαστούμε να κάνουμε υπομονή.