Ημέρα ανακοινώσεων η Παρασκευή, με τους πολίτες να περιμένουν τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων αλλά και τις αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το «μέλλον» της πορείας του lockdown.

Έτσι, η κυβέρνηση καλείται να βρει τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην αποφόρτιση της κούρασης των πολιτών αλλά και τη μη επιδείνωση του επιβαρυμένου επιδημιολογικού προφίλ της χώρας, που εδώ και 48 ώρες καταγράφει συνεχή ρεκόρ σε διασωληνωμένους αλλά και υψηλά κρούσματα.

Σύμφωνα με το STAR, η «χαλάρωση» των μέτρων του σκληρού lockdown με άμεση ισχύ από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου, περιλαμβάνει τα εξής:

  • Απελευθέρωση των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο μέσω του κωδικού 6 στα SMS προς το 13033
  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα θα ξεκινά στις 21:00 το βράδυ και όχι στις 19:00 που ισχύει μέχρι τώρα και έως τις 05:00 το πρωί

Ακόμη, οι ημερομηνίες κλειδιά για την επανεκκίνηση της κοινωνικο-οικονομικής ζωής είναι οι ακόλουθες:

  • 22 Μαρτίου ανοίγουν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, καταστήματα με υπηρεσίες μανικιούρ – πεντικιούρ, αρχαιολογικοί χώροι και δικαστήρια
  • 29 Μαρτίου το λιανεμπόριο
  • 5 Απριλίου Γυμνάσια και Λύκεια και 12 Απριλίου τα Δημοτικά
  • 19 Απριλίου η εστίαση μόνο σε εξωτερικούς χώρους
  • 24 Απριλίου οι υπερτοπικές μετακινήσεις, δηλαδή οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Άλλωστε, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, προανήγγειλε νωρίτερα αναπροσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα, που θα αφορούν το ωράριο εξόδου και τη δυνατότητα της χρήσης όσο το δυνατόν περισσότερων εξωτερικών χώρων.

Μιλώντας στο MEGA, επεσήμανε πως οποιαδήποτε δραστηριότητα επιτραπεί θα συνοδεύεται από αυστηρά μέτρα προστασίας, τονίζοντας πως οι επερχόμενες αλλαγές θα αφορούν και τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο, αλλά όχι από νομό σε νομό, ενώ δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για άνοιγμα κομμωτηρίων – κέντρων αισθητικών.

«Καταλαβαίνουμε όλοι ότι οι υπηρεσίες οι οποίες συνέρχονται με την ύπαρξη των ανθρώπων θα πρέπει να προαχθούν. Βεβαίως, πρόθεση της κυβέρνησης είναι με σχέδιο και συστηματικά να ανοίξουν και οι υπόλοιποι πυλώνες, πρωτίστως τα σχολεία» διευκρίνισε, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα πως οι επερχόμενες αλλαγές θα αφορούν και τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο, αλλά όχι από νομό σε νομό.

Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως βρισκόμαστε στην τελική ευθεία αυτής της μεγάλης μάχης, ενώ παρά την κούραση, πρέπει να κάνουμε υπομονή για μερικές εβδομάδες ακόμη.