Τζανάκης: Υπάρχει σταθεροποίηση σε νοσηλείες και κρούσματα (vid)

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδριάζει για μια ακόμη φορά αυτήν την ώρα ώστε να αξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να χαραχτεί η… πορεία πλεύσης από εδώ και στο εξής.

Τα νούμερα, βέβαια, είναι αποθαρρυντικά καθώς ο υψηλός αριθμός των διασωληνωμένων αλλά και των κρουσμάτων προμηνύουν, ίσως, την παράταση για μια ακόμα εβδομάδα για τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα.

Στις σημερινές ανακοινώσεις, θα συμμετέχει και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος θα εξηγήσει τη διαδικασία των self tests για τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινωθεί πως θα είναι υποχρεωτικό για συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως π.χ. οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ζητείται και να δηλώνεται το αποτέλεσμα.

Είναι αρκετοί, πλέον, οι ειδικοί, οι οποίοι εισηγούνται μια μερική χαλάρωση των μέτρων, όπως αυτή με το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης, ώστε να ανακουφιστεί ο κόσμος.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια της Ματίνας Παγώνη, η οποία δήλωσε πως «τα περισσότερα κρούσματα είναι από ενδοοικογενειακή μετάδοση. Κάπου υπήρχαν ασυμπτωματικοί και μετέδιδαν. Τώρα που άνοιξε ο καιρός, ας ανοίξουν την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, να μπορεί κάποιος να κάτσει έξω σε ένα τραπέζι με αποστάσεις και μέτρα, για να σταματήσουν οι επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι».

«Το ότι ξεκίνησαν και άνοιξαν τα κομμωτήρια, είναι και αυτό μια ανάσα. Βλέπουμε ότι οι αποστάσεις και τα ραντεβού τηρούνται. Αν ξεκινήσουν όλα σταδιακά και σιγά – σιγά, νομίζω ότι θα είναι καλύτερα, θα είναι μια ανάσα. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, έχει περάσει ένας χρόνος. Υπάρχει μεγάλη ψυχολογική πίεση, και αυτό θα είναι μια ανάσα», τόνισε η κ. Παγώνη.

Για άνοιγμα των «μικρών» επιχειρήσεων έκανε λόγο και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος εκτίμησε πως αν το λιανεμπόριο ανοίξει με αυτό τον τρόπο, τότε πολλοί εργαζόμενοι θα βρίσκονται στις δουλειές τους, άλλοι θα πάνε να ψωνίσουν και έτσι θα μειωθούν οι επικίνδυνες επαφές.

Τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες γιατί κάτι τέτοιο στέλνει λάθος μήνυμα, ωστόσο είναι πιο ασφαλές να λειτουργήσουν καφετέριες και ταβέρνες σε εξωτερικό χώρο, παρά να συγκεντρώνονται άνθρωποι σε πλατείες και σπίτια, να βγάζουν τη μάσκα και να πίνουν τον καφέ τους.

Ο Απρίλιος… δείχνει τον δρόμο

Πληροφορίες, ωστόσο, από κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν πως το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για το πώς θα κινηθούμε το Πάσχα.

Η πιθανή πτωτική πορεία του επιδημιολογικού φορτίου, μπορεί να φέρει και το άνοιγμα της εστίασης ακόμα και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα ενώ ίσως να δοθεί και δυνατότητα μετακίνησης εκτός νομού.

Όμως, όλα αυτά, προϋποθέτουν να έχει φτάσει ο αριθμός των εμβολιασθέντων σε έναν ικανοποιητικό αριθμό, με το να έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι εμβολιασμοί των ευπαθών ομάδων και του μεγαλύτερου μέρους των ηλικιωμένων.