Διάχυτη είναι η αίσθηση στο πρωθυπουργικό γραφείο ότι με τον αυξανόμενο αριθμό των εμβολιασμών, η χώρα μέχρι το Πάσχα θα μπορέσει να αλλάξει σελίδα.

Μεγάλος στόχος του πρωθυπουργού είναι εντός του διμήνου Απριλίου Μάϊου η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα να έχει επανέλθει πλήρως, συνοδευόμενη από όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. 

Η αρχή θα γίνει με το άνοιγμα του λιανεμπορίου μέσα στο Μάρτιο, χωρίς ακόμα να γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία. Όλα θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των κρουσμάτων και από την πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας. 

«Όταν οι επιστήμονες δώσουν το πράσινο φως για επανέναρξη του εμπορίου, αυτό να γίνει και να μην ξανακλείσει. Άρα το σύστημα ακορντεόν τελειώνει», τονίζει κυβερνητικό στέλεχος. 

Η εκτίμηση  που υπάρχει  στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η χώρα ζει  το τελευταίο lock down πριν από την σταδιακή απελευθέρωση , η οποία πιθανότατα θα έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Στην προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα εντός της άνοιξης βασικό όπλο  της κυβέρνησης είναι οι εμβολιασμοί. Στα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με τον σημερινό υπολογισμό, οι εμβολιασμοί θα έχουν ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύρια, ένας αριθμός που παρέχει μία σχετική ασφάλεια για περαιτέρω ανοίγματα.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή στους συνεργάτες τους να προετοιμαστούν για την επόμενο μέρα  της πανδημίας προκειμένου οι πολίτες να αισθανθούν θωρακισμένοι εξαιτίας των ανοιχτών πληγών που θα αφήσει η πανδημία.

Για αυτό το λόγο στο υπουργικό συμβούλιο ήδη έχουν συζητηθεί σειρά νομοθετημάτων που άπτονται της λεγόμενης καθημερινότητας όπως η τηλεργασία στο δημόσιο, και οι  τρόποι ενίσχυσης των πληγέντων από τον κορωνοϊό σε βάθος χρόνου.

Παράλληλα προετοιμάζονται νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν έντονο μεταρρυθμιστικό χρώμα όπως οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, οι οποίες αποτελούν και προεκλογική δέσμευση της ΝΔ. 

Κομβικό ρόλο στην επιχείρηση ανόρθωσης της οικονομίας θα παίξουν  τα χρήματα που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Την περασμένη Παρασκευή μάλιστα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό η σχετική έκθεση που θα αποσταλεί στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, η οποία και περιλαμβάνει το πού θα κατευθυνθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια.