Ο δήμος Αθηναίων θεώρησε σωστό εν μέσω πανδημίας και κρίσης, και παραμονές Χριστουγέννων, να στείλει μαζικά στους πολίτες ανεξόφλητες κλήσεις προηγούμενων ετών, με πολλούς, από όσους τις έχουν παραλάβει μέχρι τώρα, να ισχυρίζονται ότι τις έχουν εξοφλήσει ή ότι δεν είχαν ποτέ παρκάρει εκεί όπου αναγράφεται ή ότι ποτέ δεν βρήκαν χαρτί της κλήσης στο παρμπρίζ.

Ενδεικτική είναι η φωτογραφία του λογαριασμού πληρωμής από τον δήμο Αθηναίων για διπλή κλήση του… 2016 και του 2017 που παρουσιάζει το vradini.gr. Όπως φαίνεται, η ημερομηνία έκδοσης είναι 13/11/2020 και ζητείται άμεση πληρωμή μέχρι τις 31/12/2020, σε διάστημα δηλαδή λίγων ημερών, διότι ο στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να συγκεντρωθούν άμεσα 20 εκατομμύρια ευρώ από τους πολίτες!

Το συνολικό ποσό, μάλιστα, για δύο κλήσεις είναι 160 ευρώ (!) το οποίο μετά τη λήξη της προθεσμίας επιβαρύνεται με τόκους και καταλήγει στην εφορία, με βάση τη διαδικασία «περί εισπράξεως δημόσιων εσόδων».

Ανάλογες κλήσεις αναμένεται να λάβουν πολλοί άλλοι πολίτες αυτές τις μέρες λόγω της καθυστέρησης στα ταχυδρομεία και να τους ζητείται να τις εξοφλήσουν μέχρι το τέλος του μήνα!

Στελέχη από τον δήμο δηλώνουν πως είναι μια πάγια τακτική που δεν άλλαξε φέτος λόγω του lockdown.

Μπακογιάννης: Οι πολίτες να μπορούν να εξοφλούν τις οφειλές τους προς τους Δήμους σε 120 δόσεις

Προ ολίγου, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ζητά την επίσπευση της νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία οι πολίτες θα μπορούν να εξοφλούν τις οφειλές τους προς τους Δήμους σε 120 δόσεις.

Όπως επισημαίνει, πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής είναι ότι σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία οι πολίτες πρέπει με κάθε δυνατό τρόπο να διευκολυνθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις πιεστικές τους υποχρεώσεις.

Γι αυτό, άλλωστε, όλο το προηγούμενο διάστημα ο Δήμος Αθηναίων έχει απλώσει ένα μεγάλο δίχτυ προστασίας των επιχειρήσεων της Αθήνας και των εργαζομένων τους με διευκολύνσεις, όπως οι απαλλαγές από ανταποδοτικά τέλη, από τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, η παραχώρηση δωρεάν προς χρήση των χώρων ελεγχόμενης στάθμευσης όπου προβλεπόταν αντίτιμο κ.α.

Ταυτόχρονα, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης επισημαίνει την σταθερή διεκδίκησή του, κάθε Δήμος να έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει σε πόσες δόσεις και σε πόσο χρονικό διάστημα θα εξοφλούνται οι υποχρεώσεις των δημοτών, ώστε να μην χρειάζεται κάθε φορά ειδική νομοθετική ρύθμιση.

Σύμφωνα με τον δήμο, οι ειδοποιήσεις που έφτασαν στους πολίτες αφορούν παραβάσεις των ετών 2016 και 2017 που έχουν διαπιστωθεί όχι μόνο από την Δημοτική Αστυνομία αλλά και από την Τροχαία.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ο Δήμος υποχρεούται να βεβαιώσει και να αποστείλει τη σχετική ειδοποίηση στους παραβάτες, προκειμένου να εισπράξει τα προβλεπόμενα πρόστιμα ως τις 31-12-2020, χωρίς καμία δυνατότητα αναβολής η παράτασης.