Λονδίνο-Επίθεση: Συνελήφθη εκ νέου ένας πρώην συνεργάτης του Ουσμάν Καν | t

Στόχος των υπηρεσιών ασφαλείας της Βρετανίας είναι η αποφυγή πανομοιότυπων τρομοκρατικών επιθέσεων, σαν αυτή της Παρασκευής στη Γέφυρα του Λονδίνου, και η εξάλειψη τέτοιων απειλών, οι οποίες διευρύνουν τις έρευνές τους και σε άλλους καταδικασμένους τρομοκράτες που αποφυλακίστηκαν υπό όρους, όπως ο Ουσμάν Καν, ο ένοπλος δράστης της πρόσφατης επίθεσης.

Οι αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι, στο πλαίσιο των ερευνών αυτών, συνελήφθη χθες το βράδυ, σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στα Μίντλαντς, ο 34χρονος Ναζάμ Χουσείν, που φαίνεται ότι υπήρξε συνεργάτης του δράστη της Γέφυρας του Λονδίνου, και θεωρήθηκε ύποπτος για προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας, αν και δεν είχε σχέση με την επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου.

Ο Χουσείν ήταν ένας από τους υπό παρακολούθηση 74 καταδικασμένους τρομοκράτες, γύρω από τους οποίους σφίγγει ο κλοιός των αστυνομικών αρχών, εξαιτίας του περιστατικού της Παρασκευής. Είχε φυλακιστεί μαζί με τον Ουσμάν Καν το 2012 για τρομοκρατικά παραπτώματα, και αποφυλακίστηκαν και οι δύο υπό όρους την ίδια μέρα, μετά από έφεση για τη μείωση της ποινής τους. Παρόμοιες, επείγουσες έρευνες της αντιτρομοκρατικής έγιναν και σε άλλους έξι συλληφθέντες που συμμετείχαν στην ομάδα που επρόκειτο να επιτεθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, και οι οποίοι τελικά αφέθηκαν πριν να ολοκληρώσουν την ποινή τους.

Σύμφωνα με την Telegraph, οι συγκεκριμένες έρευνες αναμένεται να οδηγήσουν έναν σημαντικό αριθμό υπόπτων ξανά στην φυλακή, τις επόμενες μέρες, καθώς θα συνεχίζεται η επιχείρηση παρακολουθήσεων. Επικαλείται πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τις οποίες εξετάζονται επισταμενα οι εγκληματίες και αναμένονται άμεσα σχετικές εκθέσεις στο γραφείο του υπουργού Ρόμπερτ Μπάκλαντ προκειμένου να επιβεβαιωθεί εάν οι άδειες υπό όρους δόθηκαν σύμφωνα με όσα προβλέπονται.

Μιλώντας σήμερα στο BBC, o Μπάκλαντ επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν αυστηρότερες ποινές για τους έγκλειστους που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα τρομοκρατίας ή εξτρεμισμού. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σε χθεσινή του συνέντευξη στο BBC ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει τους όρους αποφυλάκισης των 74 τζιχαντιστών, που έχουν αφεθεί πριν ολοκληρώσουν την ποινή τους.

Η υπόθεση της τρομοκρατικής επίθεσης της Παρασκευής, έχει μεταφερθεί στην προεκλογική αρένα, καθώς ο πρωθυπουργός σε συνεντεύξεις του επέρριψε ευθύνες στους νόμους που εισήγαγε η «αριστερή κυβέρνηση» και οδήγησαν στο δρόμο τον δράστη Ουσμάν Καν, πριν να ολοκληρώσει την ποινή του. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών είπε με τη σειρά του ότι για την επίθεση ευθύνονται οι περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες και προειδοποίησε ότι οι πολίτες δεν μπορούν να παραμένουν ασφαλείς «με φθηνούς τρόπους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ