Λωτός: Τα σημαντικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωσή του

Πολλά τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση λωτού

Σε περίπτωση που δεν το ξέρετε, ο λωτός έχει μαγειρικές χρήσεις σε πολλές ασιατικές χώρες και μέρη του φυτού και τα εκχυλίσματά του χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Σήμερα, η έρευνα συνεχίζει να διερευνά τα πιθανά οφέλη του. Για παράδειγμα, ορισμένες ενώσεις του λωτού μπορεί να έχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

Ποια τα οφέλη για την υγεία;

Κατάλληλος για τη δυσκοιλιότητα

Είναι κατάλληλος για άτομα που υποφέρουν από προσωρινή αλλά και χρόνια δυσκοιλιότητα καθώς περιέχει υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών, που διευκολύνουν το εντερικό μικροβίωμα και κατ’ επέκταση τη διέλευση των κοπράνων.

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται στον οργανισμό προκαλώντας πρόωρη γήρανση και εμφάνιση πολλών ασθενειών, χάρη στην παρουσία β-καροτίνης και ζεαξανθίνης.

Ενίσχυση ανοσοποιητικού, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C/100 γραμμάρια λωτού.

Καλή λειτουργία νευρικού συστήματος, λόγω της αυξημένης παρουσίας των βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Κατάλληλος για την υπέρταση

Είναι ένα φρούτο κατάλληλο για άτομα με υπέρταση, αφού περιέχει υψηλή  περιεκτικότητα σε κάλιο που βοηθά στην ισορροπία του ισοζυγίου καλίου-νατρίου στον οργανισμό μας.

Καλή πηγή ενέργειας

Πως μπορείς να καταναλώσεις τον λωτό;

Μέσα σε σαλάτες. Ιδανική πρόταση είναι με σπανάκι, άσπρο μαλακό τυρί, μανιτάρια και μπαλσαμικό ξύδι.

Πρόσθεσε μερικά κομμάτια στο γιαούρτι σου μαζί με βρώμη, μέλι και κανέλα.

Μέσα σε smoothies μαζί με άλλα φρούτα, γάλα και ξηρούς καρπούς.

Να τον προσθέσεις σε συνταγές για κέικ  και μπισκότα.

Ο λωτός είναι ένα νόστιμο και ιδιαίτερο φρούτο με ασιατική προέλευση που προσφέρει  πολλά οφέλη για την υγεία χάρη στα πλούσια θρεπτικά συστατικά του.

Είναι εξαιρετική πηγή μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών και μπορεί να καταναλωθεί είτε ως φρέσκο φρούτο, είτε ως μαρμελάδα, συνοδευτικό κυρίως γευμάτων αλλά και ενδιάμεσο σνακ ή ακόμα να χρησιμοποιηθεί ως βασικό υλικό για την παρασκευή σπιτικών κέικ, μπισκότων ή σαλάτας.