«Το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας δεν είναι Δίκαιο α λα καρτ. Δεν είναι Δίκαιο α λα “τούρκα”, δεν είναι Δίκαιο με ανατολίτικο παζάρι», τόνισε σήμερα Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προετοιμασία της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την επικίνδυνη κλιμάκωση και το ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Το Διεθνές Δίκαιο και μόνο το Διεθνές Δίκαιο είναι η λύση στο πρόβλημα της Τουρκίας», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας υπεγράφη στις αρχές της δεκαετίας του ’80, το 1982, και έχει επικυρωθεί από 167 κράτη. Αποτελεί πλέον εθιμικό δίκαιο. Κάθε χώρα οφείλει να συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας. Ακόμη και αυτές που δεν έχουν υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας. Γεγονός που αποδέχθηκε άλλωστε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, την περασμένη εβδομάδα, στην πρόσφατη συζήτηση που είχαμε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Επίσης, σημείωσε ότι «το Διεθνές Δίκαιο στο άρθρο 121 (σ.σ.: της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας) αναφέρεται στα νησιά που έχουν οικονομική δραστηριότητα. Τα νησιά αυτά έχουν χωρικά ύδατα 12 ναυτικών μιλίων, δικιά τους υφαλοκρηπίδα και δικιά τους Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» και επισήμανε ότι «με το άρθρο 3 της Συνθήκης η Ελλάδα έχει αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια», αλλά, όπως είπε, «η Τουρκία από το 1995 όταν η Ελλάδα επικύρωσε τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, απειλεί τη χώρα μου με casus belli, δηλαδή αιτία πολέμου σε περίπτωση επέκτασης από την Ελλάδα των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια».

«Διάλογος, λοιπόν, ναι. Αλλά η Τουρκία θέλει διάλογο με το πιστόλι στον κρόταφο στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Αυτό δεν είναι διάλογος. Είναι εκβιασμός στους γείτονες στην Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, ούτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ