Ελλάδα

Μ. Παγώνη: Αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα

«Αν υπάρξει κρούσμα θα αντιμετωπιστεί, έχουν ενημερωθεί οι γιατροί και το σημαντικό είναι να έχει ο κόσμος εμπιστοσύνη στον επιστημονικό κόσμο της Ελλάδας»

Μ. Παγώνη: Αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, φιλοξενήθηκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» και σχολίασε το άνοιγμα του τουρισμού και την ανησυχία για τους τουρίστες παράλληλα με την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα.

Για το αν ήταν πετυχημένο το πρώτο τεστ διαχείρισης των κυμάτων τουριστών στη χώρα: Το πρώτο τεστ ήταν επιτυχημένο και θα δούμε σε 15 μέρες τα αποτελέσματα. Ήρθαν τουρίστες, θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα των τεστ: Τα αποτελέσματα των χθεσινών 4.000 τεστ θα βγουν σήμερα. Από σήμερα θα έχουμε την πρώτη εικόνα. Θα συνεχίσουν τα τεστ, όπως πρέπει να γίνει, καθώς έχουμε και αύξηση των πτήσεων κατά 50% αν και είναι λιγότερες από τις περσινές. Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα τώρα που ξεκίνησε ο τουρισμός, ειδικά για τα νησιά και για όλη την Ελλάδα και για τον κόσμο που θα δουλέψει.

Για το αν θα αυξηθούν τα κρούσματα μέσα στο καλοκαίρι: Πιστεύουμε πως ναι, θα αυξηθούν και είναι αναμενόμενο να συμβεί αυτό, δεν είναι κάτι τραγικό. Πιστεύω ότι θα είναι αντιμετωπίσιμα.

Περισσότερο αυτοί που φοβούνται είναι οι κάτοικοι των νησιών και έχουν ενημερωθεί για τα πρωτόκολλα. Αν υπάρξει κρούσμα θα αντιμετωπιστεί, έχουν ενημερωθεί οι γιατροί και το σημαντικό είναι να έχει ο κόσμος εμπιστοσύνη στον επιστημονικό κόσμο της Ελλάδας. Τα όποια κρούσματα θα μεταφερθούν στα νοσοκομεία αναφοράς.

Αν έχει γίνει υπολογισμός για την αύξηση των κρουσμάτων: Επιδημιολογικά, στην Ελλάδα θα υπάρξει μια αύξηση αλλά με τα μέτρα που έχουμε πάρει δεν θα φτάσουμε σε τόσο υψηλά επίπεδα όπως αυτά της Αμερικής.

Ποια ήταν η χειρότερη μέρα κρουσμάτων στο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου: Πρέπει να ήταν στα μέσα Μαρτίου, όταν είχαν ανακοινωθεί γύρω στα 75 κρούσματα. Όμως, δεν φοβόμαστε τους αριθμούς. Σημασία έχει η άμεση αντιμετώπιση και ιχνηλάτηση και αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες αμέσως είναι το κάθε κρούσμα που θα πάει στο νοσοκομείο. Αυτό που φοβόμαστε περισσότερο είναι τα περιστατικά συνωστισμού και όχι το ότι ένας τουρίστας μπορεί να είναι ασθενής. Η ιχνηλάτηση γίνεται πιο εύκολα σε ένα νησί από ότι σε μια μεγάλη πόλη.

Για το θέμα των γαντιών: Νομίζω αυτοί που βρίσκονται σε ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης, είναι σημαντικό να προσέχουν. Τα γάντια δεν γίνεται να τα φοράς το πρωί και να τα βγάζεις το μεσημέρι. Αν μια καμαριέρα πάει στα δωμάτια, πρέπει να αλλάζει γάντια συνέχεια. Αλλιώς δεν χρειάζεται να φοράς γάντια, ας πλένεις τα χέρια σου.

Για το τι πρέπει να αποφύγουμε να κάνουμε στις διακοπές: Καταρχάς να πούμε τι πρέπει να κάνουμε. Πρέπει να φοράμε μάσκα, ειδικά μέσα στο σαλόνι ενός πλοίου ή σε ένα αεροπλάνο. Κρατάμε αποστάσεις και θα πρέπει να προσέχουμε στα καταστήματα εστίασης.

Για το εμβόλιο: Το εμβόλιο αργεί και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί μέχρι να βγει. Δεν αμφισβητούμε ότι οι έρευνες πάνε καλά. Όμως, το εμβόλιο θέλει διαδικασίες επιστημονικά. Τις γνωρίζουμε. Αν ανακοινωθεί ότι παρήχθη ένα εμβόλιο, θα ανακοινωθούν μαζί και οι διαδικασίες που έχουν γίνει και κατά πόσο ασφαλή είναι τα αποτελέσματα.

Μια χώρα που διαθέτει στους πολίτες της ένα εμβόλιο, ανακοινώνει και τα στοιχεία. Προφανώς θα τα δούμε. Αν οργανισμοί όπως το FDA ή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας εγκρίνουν το εμβόλιο, σημαίνει ότι θα ξεκινήσουμε όλοι τις παραγγελίες.

Δείτε επίσης