Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε ως «ανοιχτή πόρτα για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή» τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Ισραήλ με το Μπαχρέιν και τα ΗΑΕ.  

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Πομπέο ανέφερε:

«Οι δύο ειρηνευτικές συμφωνίες ανοίγουν νέες δυνατότητες για ειρήνη και ευημερία. Από τα πρόσφατα ταξίδια μου στην περιοχή, υπάρχει σαφής δυναμική για μια νέα Μέση Ανατολή. Ευχαριστώ τον Βασιλιά Χαμάντ και τον πρωθυπουργό Νετανιάχου που έχουν το θάρρος να αλλάξουν τη μοίρα των εθνών».

Η τοποθέτηση του Πομπέο έγινε μετά την ανακοίνωση ότι το Μπαχρέιν και το Ισραήλ συμφώνησαν να δημιουργήσουν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις, καθώς ανάλογη συμφωνία επετεύχθη, τον περασμένο μήνα, μεταξύ του εβραϊκού κράτους και εκείνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ και το Μπαχρέιν ανακοίνωσαν, την Παρασκευή (11/09), με κοινή δήλωσή τους ότι συναίνεσαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους και ότι θα υπογράψουν την ειρηνευτική συμφωνία, την επόμενη εβδομάδα, στην Ουάσινγκτον.

Ως εκ τούτου, το Μπαχρέιν ακολουθεί λοιπόν τον γείτονά του, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία κατέληξαν επίσης σε ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, τον περασμένο μήνα.

Έτσι, και οι δύο ιστορικές συμφωνίες θα υπογραφούν σε τελετή του Λευκού Οίκου την Τρίτη (15/09).

Παλαιστίνη: Ανακαλεί τον πρέσβη της από το Μπαχρέιν έπειτα από τη συμφωνία με το Ισραήλ

Αντέδρασε στη συμφωνία στην οποία έφτασαν Ισραήλ και Μπαχρέιν η Παλαιστίνη και ανακάλεσε τον πρέσβη της από το Μπαχρέιν. 

Την Παρασκευή, το Βασίλειο του Μπαχρέιν και το Ισραήλ προχώρησαν σε συμφωνία για την πλήρη ομαλοποίηση των διπλωματικών τους σχέσεων. Αντίστοιχη συμφωνία έγινε πριν μερικές εβδομάδες ανάμεσα σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ισραήλ. 

Σε απάντηση, η Παλαιστινιακή Αρχή διέταξε τον διπλωματικό απεσταλμένο της στο Μπαχρέιν να επιστρέψει στην πατρίδα του και απείλησε να κάνει το ίδιο σε οποιοδήποτε άλλο αραβικό έθνος αναγνωρίσει το Ισραήλ.

Όπως τα Αραβικά Εμιράτα έτσι και το Μπαχρέιν είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και φιλοξενεί μεγάλες αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. Και οι δύο ενθαρρύνθηκαν από την Ουάσιγκτον για να προχωρήσουν στις συμφωνίες με το Ισραήλ.

Μετά τη συμφωνία Ισραήλ-ΗΑΕ, Παλαιστίνιοι ηγέτες είχαν καταγγείλει επίσης τις ενέργειες του Αμπού Ντάμπι ως «πισώπλατο μαχαίρωμα».