Σχοινάς: Η επιστήμη αποδεικνύεται ακόμη μία φορά η ελπίδα της ανθρωπότητας

«Είναι ο πρώτος Σεπτέμβριος που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη με τη νέα μου ιδιότητα και είναι πολύ συγκινητικό και τιμητικό να ξαναβρίσκω το νήμα της πορείας μου, 35 χρόνια πριν».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς επέστρεψε, σήμερα Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, στην alma mater, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, απ’ όπου το 1985 έλαβε το πτυχίο της Νομικής Σχολής.

   Ο κ. Σχοινάς συζήτησε με τον πρύτανη του ΑΠΘ καθ. Νίκο Παπαϊωάννου, ο οποίος του παρουσίασε έναν απολογισμό των δράσεων της πρυτανείας κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στο πανεπιστημιακό campus, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ιδρύματος με στόχο όλα τα έγγραφα να διακινούνται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και τη διαχείριση των ιδιαίτερων συνθηκών που επέβαλε στην εκπαιδευτική διαδικασία η πανδημία του κορονοϊού. Παράλληλα αναφέρθηκε στους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το επόμενο διάστημα ο αναπτυξιακός σχεδιασμός για το Πανεπιστήμιο, τόσο σε ό,τι αφορά την εξωστρέφεια του ΑΠΘ στο νέο τοπίο της διεθνοποιημένης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τις διεθνείς συνεργασίες και δράσεις για την προσέλκυση ξένων φοιτητών, όσο και για τη δρομολόγηση εμβληματικών σχεδίων όπως η ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, μέσα από την αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Αριστοτελείου.

«Το Αριστοτέλειο αλλάζει και αλλάζει θεαματικά», παρατήρησε ο κ. Σχοινάς εξηγώντας πως «από τη μια μεριά νοικοκυρεύεται -δεν έχει σχέση ούτε ο χώρος ούτε η λειτουργία με την κατάσταση στο πανεπιστήμιο στα δικά μου χρόνια- είναι εμφανές και αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους δούλεψαν για να γίνει αυτό εφικτό», ενώ «από την άλλη συνεχίζει να είναι όπως ήταν πάντα ένας φορέας ακαδημαϊκής εξωστρέφειας, πρωταγωνιστής στις ευρωπαϊκές συμμαχίες των πανεπιστημίων, έχει από τα υψηλότερα ποσοστά σε εισερχόμενους και εξερχόμενους φοιτητές Erasmus και δείχνει ότι δεν έχει χάσει αυτόν τον ρόλο του ως προμαχώνα ευρωπαϊκής εξωστρέφειας».

«Παρακίνησα τον φίλο πρύτανη και τα μέλη του πρυτανικού συμβουλίου να συνεχίσουν σε αυτόν τον δίδυμο δρόμο νοικοκυρέματος και εξωστρέφειας», πρόσθεσε ο κ. Σχοινάς, παρατηρώντας πως «το Αριστοτέλειο έχει μπροστά του και ένα πολύ μεγάλο ορόσημο που είναι το 2025, όταν θα γίνει 100 χρόνων» και «λίγα πράγματα στην Ευρώπη είναι 100 χρόνων», συνεπώς «είναι μία πρόκληση από τώρα μέχρι τότε να δούμε πώς αλλιώς μπορούμε να βοηθήσουμε το Αριστοτέλειο, πώς μπορούμε να επικεντρώσουμε σε αυτές τις πολιτικές ανθρώπινου δυναμικού, τώρα ειδικά που η χώρα βρίσκεται σε μια συγκυρία που υπάρχουν αρκετοί πόροι και πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο».

«Ιδιαίτερη τιμή και χαρά» χαρακτήρισε την επίσκεψη του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρύτανης του ΑΠΘ, δηλώνοντας πως «συζητήσαμε τους οραματικούς σχεδιασμούς μας για το αύριο, συζητήσαμε για το τι υπάρχει σήμερα, πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε αλλά κυρίως είμαστε χαρούμενοι ως πρυτανικό σχήμα για το ότι ο κύριος Σχοινάς έτεινε ευήκοον ους σε όλες τις προτεραιότητες που του θέσαμε».

Ο κ. Παπαϊωάννου ευχαρίστησε τον κ. Σχοινά «διότι από τη θέση που βρισκόταν και βρίσκεται βοήθησε ιδιαίτερα για τη συμμετοχή του Αριστοτελείου στα ευρωπαϊκά δίκτυα, κάτι το οποίο ανοίγει ιδιαίτερες προοπτικές τόσο για τους φοιτητές μας, τα μέλη ΔΕΠ, όσο και το υπόλοιπο προσωπικό».

Οι αντιπρυτάνεις του ΑΠΘ Χαράλαμπος Φείδας, Ανδρέας Γιαννακουδάκης, Δημήτρης Κωβαίος και Στράτος Στυλιανίδης παρουσίασαν στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις προτεραιότητες για το Πανεπιστήμιο του ΑΠΟ, όπως εργάζονται για αυτές μέσα από το χαρτοφυλάκιο τους.