Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Clement Beaune, με τους δύο άνδρες να συζητούν για τη χάραξη κοινής στρατηγικής, όσον αφορά τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών:

«Είναι μεγάλη μας χαρά σήμερα που υποδεχόμαστε τον Γάλλο Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τον φίλο, τον κ. Clement Beaune.

Ο Γάλλος Υπουργός έρχεται σε μια επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα, προερχόμενος από την Κύπρο. Είχε την ευκαιρία ήδη να συναντήσει τον Πρωθυπουργό και ν’ ανταλλάξουν απόψεις, να τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις και βέβαια, είχαμε κι εμείς την ευκαιρία και θα έχουμε και στη συνέχεια, στο δείπνο που θ’ ακολουθήσει, την ευκαιρία ν’ ανταλλάξουμε απόψεις.

Άλλωστε αυτό που νομίζω είναι σαφές, πλέον, είναι ότι η Ελλάδα και η Γαλλία, έχουν κατακτήσει τον τίτλο των στρατηγικών εταίρων και στρατηγικών συμμάχων. Και πέραν από τους δεσμούς που μας ενώνουν μέσα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, είναι πολύ σημαντικό το ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες για την ευρύτερη περιοχή, για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και σε μια σειρά από θέματα που άπτονται διεθνών εξελίξεων.

Είμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη απόφαση για την  Ευρώπη. Και αυτή η κρίσιμη απόφαση έχει να κάνει με τον τρόπο  που η ίδια η Ευρώπη αντιλαμβάνεται τον εαυτό της. Αν η Ευρώπη τελικά θ’ αποφασίσει να δείξει ότι έχει μέσα από τα ειρηνικά μέσα που διαθέτει, δύναμη αποτροπής και δύναμη να υψώσει ασπίδα προστασίας απέναντι σε τρίτες προκλήσεις, όπως είναι η τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα, τις οποίες υφίστανται και η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ο Πρόεδρος Μακρόν και η Γαλλική Κυβέρνηση στο σύνολό τους, έχουν καταστεί σημαντικοί αρωγοί των ελληνικών προσπαθειών για τη δημιουργία μιας ευρύτερης συμμαχίας μέσα στην Ευρώπη, αλλά και πέρα από αυτήν, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα. 

Και απέναντι στην πολιτική που θέλει την άσκηση της δύναμης και την εξάσκηση της βίας,  ως μέσο επίτευξης των στρατηγικών στόχων, εμείς προτάσσουμε τη δύναμη της διπλωματίας, προτάσσουμε τη δύναμη του Διεθνούς Δικαίου, προτάσσουμε τη δύναμη των στενών και καλών επαφών.

Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα και με τον αγαπητό Clement, ξεκινούμε μια συνεργασία η οποία πιστεύω ότι θα κρατήσει στο χρόνο και θέλω για άλλη μια φορά να τον ευχαριστήσω. Και στο πρόσωπό του να ευχαριστήσω τη Γαλλική Δημοκρατία, για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει στην ενίσχυση των ελληνικών προσπαθειών, ώστε την επόμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο Κορυφής, να υπάρχει ένα σαφές μήνυμα στήριξης, όχι μόνο των ελληνικών θέσεων, αλλά στήριξης των ευρωπαϊκών ιδεωδών.

Που σημαίνει ότι οι διεθνείς σχέσεις αντιμετωπίζονται μέσα από το πρίσμα του Διεθνούς Δικαίου, λύνονται μέσα από εποικοδομητικό διάλογο, στον οποίο δε χωρούν ούτε εκβιασμοί, ούτε συμπεριφορές που ταιριάζουν στους προηγούμενους  αιώνες. 

Αγαπητέ Clement, είναι μεγάλη χαρά που βρίσκεσαι μαζί μας απόψε το βράδυ. Θα ήθελα να σ’ ευχαριστήσω για την υποστήριξη, τη γαλλική υποστήριξη για τις ελληνικές θέσεις».