Μ. Βαρβιτσιώτης:«Απέτυχε το μοντέλο του μεταναστευτικού» | 4960185 scaled

«Το άλλο μοντέλο το είδαμε. Το μοντέλο των ανοιχτών συνόρων, της έλλειψης των προαναχωρησιακών κέντρων, της χαλαρότητας στην απόδοση του ασύλου, τα είδαμε. Απέτυχε. Η πραγματικότητα δίνει την απάντηση σε όλη την κριτική που δεχόμαστε. Με το άλλο μοντέλο δεν υπήρχε η ευκαιρία να βρουν αυτούς τους οποίους η αίτηση τους απορρίπτεται. Έχουν απορριφθεί αιτήσεις και οι άνθρωποι αυτοί, που έχουν μείνει στην Ελλάδα σε ανοιχτά κέντρα, βρίσκονται ανά την επικράτεια κάπου παράνομα». Αυτά τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ, όταν ρωτήθηκε για τις νέες δομές και τις αιτιάσεις ότι δημιουργούνται φυλακές και στρατόπεδα.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην στάση της Τουρκίας, η οποία απειλεί τις Βρυξέλλες και όχι την Ελλάδα στο ζήτημα των μεταναστών.Ο κ. Βαρβιτσιώτης, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρθηκε «ακόμα στον νέο, πιο αυστηρό τρόπο αντιμετώπισης των κυκλωμάτων διακινητών από το Λιμενικό Σώμα, μετά την αλλαγή ηγεσίας», ενώ για το νέο καθεστώς που θα ισχύσει στην υποδοχή των ροών, εξήγησε πως θα εξετάζεται με διαφορετικό τρόπο το προφίλ του πρόσφυγα από εκείνο του μετανάστη.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών απάντησε ότι «όπως ζητάμε από τα κράτη – μέλη να επιμεριστούν το βάρος της φιλοξενίας των ανθρώπων που δικαιούνται άσυλο, την ίδια αλληλεγγύη ζητάμε και από τις ελληνικές περιφέρειες».