Πολιτική

Μάχη με τον χρόνο δίνει το Μαξίμου - Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός lockdown

Βασικό στοιχείο της τακτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η γρήγορη προσαρμογή των δεδομένων της δραστηριότητας των πολιτών ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση

maximou

Σε έναν δύσκολο αγώνα με τον χρόνο επιδίδεται το Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες μέρες, με κεντρικό στόχο να μην μπει η χώρα στο λεγόμενο τρίτο κύμα του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί διαρκώς τα δεδομένα, λαμβάνει υπόψη τις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής και παίρνει αποφάσεις, προκειμένου να υπάρξει προσαρμογή όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στις νέες συνθήκες, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Βασικό στοιχείο της τακτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η γρήγορη προσαρμογή των δεδομένων της δραστηριότητας των πολιτών ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση.

Όπως τόνισε άλλωστε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση έχει επιλέξει μία πολιτική αναπροσαρμογών, έτσι ώστε η χώρα να βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις. Τακτική που προφανώς και κρύβει κινδύνους, αλλά και σημαντικές δόσεις ρίσκου.

Στις αναλύσεις που κάνει το πρωθυπουργικό γραφείο τις μέρες αυτές μπορεί να υπάρχει έντονο το στοιχείο της ανησυχίας, δεν υπάρχει όμως πουθενά η αίσθηση του πανικού. Με άλλα λόγια η αύξηση των κρουσμάτων πράγματι προβληματίζει δεν είναι όμως ακόμα τέτοια που να κάνει τα κυβερνητικά στελέχη να «χάνουν τον ύπνο» τους.

Σε κάθε περίπτωση η εντολή του κ. Μητσοτάκη είναι σαφής, όπως σημειώνει υψηλόβαθμη πηγή. Πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, με κάθε κόστος. Μία εντολή που προφανώς και περιλαμβάνει την πιθανότητα ενός τρίτου lockdown, κάτι όμως που ακόμα φαντάζει μακρινό.

Το μεγάλο πάντως όπλο για τη χώρα είναι η επιχείρηση εμβολιασμού. Ο μηχανισμός στην Ελλάδα είναι έτοιμος να ανταποκριθεί σε πολύ μεγαλύτερους εμβολιαστικούς ρυθμούς, από τη στιγμή που οι παραλαβές εμβολίων θα αυξηθούν σημαντικά τους επόμενους μήνες.

Αυτό αποδεικνύεται στην πράξη τόσο από το γεγονός ότι η χώρα μας κατατάσσεται πέμπτη μεταξύ 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που εμβολιάζεται καθημερινά, όσο και από το γεγονός ότι ο στόχος των 200.000 εμβολιασμών που είχε τεθεί για τον Ιανουάριο υπερκαλύφθηκε, αφού έγιναν 270.000 εμβολιασμοί. Από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 290.000 δόσεις και η εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται στο 2,75% του πληθυσμού.

Εντός του Φεβρουαρίου λοιπόν αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία ακόμα 300 εμβολιαστικά κέντρα, αυξάνοντας το σύνολο στα 700, ενώ το προσωπικό που απασχολείται στην εκστρατεία εμβολιασμού θα ενισχυθεί κατά περισσότερα από 1.000 άτομα - πέραν των 7.000 προσλήψεων που έγιναν το 2020 για ανάγκες του ΕΣΥ. Η διαδικασία έχει αρχίσει από τον Δεκέμβριο και μέχρι στιγμής έχουν προσληφθεί 500 άτομα.

Όλα θα κριθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες, διάστημα το οποίο είναι ικανό να καθορίσει γενικότερες πολιτικές εξελίξεις.

Δείτε επίσης