Μαγιορκίνης για μετάλλαξη της Μποτσουάνα: Έχει επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της νοτίου Αφρικής

«Νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα», τονίζει μεταξύ άλλων ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η μετάλλαξη της Μποτσουάνα, με τον Γκίκα Μαγιορκίνη να αναφέρει σε ανάρτησή του ότι υπάρχουν σαφή σημεία επέκτασης και σε άλλες περιοχές της Νοτίου Αφρικής.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι είναι ακόμα «νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα» για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα που έχει λάβει την κωδική ονομασία B.1.1.529.

Υπογραμμίζει ότι «το στέλεχος φαίνεται ότι επικρατεί στην περιοχή Gauteng της Νοτίου Αφρικής έναντι του στελέχους Δέλτα. Με βάση αδημοσίευτα στοιχεία που έχω παρακολουθήσει και πιστεύω ότι θα γίνουν διαθέσιμα σύντομα υπάρχουν σαφή σημεία επέκτασης και σε άλλες περιοχές της Νοτίου Αφρικής έναντι του στελέχους Δέλτα».

Ο καθηγητής εκτιμά ότι σύντομα η νέα μετάλλαξη θα ονομαστεί παραλλαγή υπό διερεύνηση (Variant Under Investigation).

«Η σημασία της τρίτης δόσης για την αντιμετώπιση τέτοιων πιθανών αναδυόμενων στελεχών είναι εξαιρετικά σημαντική καθότι έχει δείξει ότι διευρύνει την αντισωματική απάντηση σε μεγαλύτερο φάσμα μεταλλάξεων και στελεχών», καταλήγει στην ανάρτησή του.

Την ίδια ώρα, τις «πόρτες» της στους ταξιδιώτες από τις περιοχές της Νότιας Αφρικής κλείνει η Ε.Ε., στον απόηχο του παγκόσμιου συναγερμού για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε στενό συντονισμό με τα κράτη – μέλη θα προτείνει να ενεργοποιήσει το επείγον μέτρο του τερματισμού των αεροπορικών αφίξεων από την ευρύτερη περιοχή της νότιας Αφρικής, λόγω της ανησυχίας για την παραλλαγή B.1.1.529».