Υπέρ του μέτρου υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους τάχθηκε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, σε περίπτωση που υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας.

«Μη ξεχνάμε ότι το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε σε περιοχές με αυξημένο επιδημικό φορτίο και έδειξε ότι έχει αυξημένη αποτελεσματικότητα», τόνισε στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ώστε να μην φοράμε συνεχώς τη μάσκα.

Γνωστοποίησε πως έχει υπάρξει τέτοια εισήγηση σε περίπτωση που τα κρούσματα παρουσιάσουν μεγαλύτερη αύξηση, ωστόσο εκτίμησε πως δεν είμαστε κοντά σε αυτό το σενάριο. 

«Μπορεί να δούμε αύξηση πριν να δούμε την μείωση (σ.σ. των κρουσμάτων)», είπε και εξήγησε πως η πανδημία ανεβαίνει γρήγορα και κατεβαίνει αργά. Προσέθεσε, δε, πως ακόμη και με R κάτω από το 1 θα αργήσουμε να δούμε πτώση των κρουσμάτων.

Εάν πάμε στο σενάριο των 500 κρουσμάτων ημερησίως, τότε θα πιεστεί το σύστημα Υγείας, είπε, και προσέθεσε πως «γρήγορα μπορούμε να φτάσουμε στους 50 με 60 διασωληνωμένους».

Σενάριο για άνοιγμα σχολείων σε δύο φάσεις

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων είπε πως η παράταση της μίας εβδομάδας έχει συζητηθεί εδώ και αρκετό καιρό και ενδεχόμενη πραγματοποίηση αυτού θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους.

Τέλος και επί του ίδιου θέματος, γνωστοποίησε πως υπάρχει ακόμη και σενάριο ανοίγματος σε δύο φάσεις.

«Ας πούμε του δημοτικού θα μπορούν να ανοίξουν άμεσα και του Γυμνασίου και Λυκείου αργότερα».