Η Ελένη Δοξιάδη έχει σπουδάσει χημεία, έχει εργαστεί σε διάφορες επιχειρήσεις σε θέσεις λειτουργιών, και τα τελευταία 6 χρόνια, έκανε στροφή στην μαγειρική, αντιμετωπίζοντας την κουζίνα σαν ένα διαφορετικό εργαστήριο με δυνατότητα αστείρευτης γνώσης και εξέλιξης. Έχει εργαστεί σε αρκετά εστιατόρια της Αθήνας, αλλά τα τελευταία χρόνια προτιμάει να μαγειρεύει κατ’οίκον, γιατί, πέραν της τεχνικής εξάσκησης απαιτεί και καθημερινή δημιουργικότητα. Όλες οι συνταγές της Ελένης Δοξιάδη στο https://www.mingledfood.com/

Γαρίδες με πιπεριές, γλυκοπατάτα, και καπνιστή πάπρικα

Η έμπνευση εδώ έρχεται από το Ισπανικό πιάτο Gambas al Ajilo, που σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση σκορδάτες γαρίδες, και ενώ διαφοροποιείται σημαντικά από περιοχή σε περιοχή σχεδόν πάντα περιλαμβάνει, εκτός από σκόρδο και γαρίδες, καπνιστή πάπρικα. Εδώ τα συνδυάζω με πιπεριές, γλυκοπατάτα και πολλά φρέσκα μυρωδικά στο τέλος του μαγειρέματος.

Για 2 μερίδες, σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι σωτάρετε:

· Τζίντζερ, ψιλοκομμένο, 1 κσ

· Σκόρδο, 3 σκελίδες, τριμμένο ή λιωμένο

· Κόκκινο πιπεριά, μικρό καρέ, ½ τμχ

· Πράσινη Πιπεριά, μικρό καρέ, ½ τμχ

Μόλις μαλακώσουν, προσθέτετε:

· Γλυκοπατάτα, 1 μικρή (περίπου 300 γρ) κομμένη σε μπουκιές περίπου 3 * 3 εκ.

· Αλάτι, ¼ κγ

Ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτετε τη σάλτσα, για την οποία έχετε αναμείξει προηγουμένως σε ένα μπολ:

· Ντομάτα, 2 τμχ, τριμμένη

· Ζάχαρη, 1 κγ

· Σόγια, 1 κσ

· Σρίρατσα, 1 κγ (καυτερή σάλτσα που προμηθεύεστε από Ασιατικά μαγαζιά)

· Καπνιστή Πάπρικα, 1 κς, αρχικά και θα τη ρυθμίσετε στο τέλος

Ρυθμίζετε τη φωτιά σε ένα ήρεμο, σιγανό βράσιμο και μαγειρεύετε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι γλυκοπατάτες και προσθέτετε:

· Γαρίδες (φρέσκια γάμπαρη για βέλτιστο αποτέλεσμα) 10 τμχ, καθαρισμένες από κεφάλι, κέλυφος και εντεράκι

Τις αφήνετε στη σάλτσα για 3 – 4 λεπτά ίσα ίσα να μαγειρευτούν και να είναι ζουμερές. Σε αυτό το σημείο πρέπει να έχει κατέβει αρκετά και η σάλτσα. Αν όχι, βγάλτε τις γαρίδες από το τηγάνι και δυναμώστε τη φωτιά μέχρι να κατέβει αρκετά ώστε να είναι πηχτή. Τέλος και εκτός φωτιάς προσθέστε:

· Άνηθο, 1/3 φλ

· Μαϊντανό, 1/3 φλ

Ή όποιο άλλο μυρωδικό έχετε και προτιμάτε

Πριν σερβίρετε, δοκιμάστε για να διορθώσετε το αλάτι και την πάπρικα αν χρειάζεται, και ρυθμίστε την οξύτητα με χυμό λεμόνι ή λάιμ.