Μάκης Βορίδης: Τον Σεπτέμβριο του 2022 ο διαγωνισμός προσλήψεων | MakisVoridis

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο πρώτος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων. Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, είναι ο εκσυγχρονισμός και η επιτάχυνση της διαδικασίας προσλήψεων των κενών οργανικών θέσεων του Δημοσίου.

Ο κ. Βορίδης εστιάζει σε ένα νέο νομοσχέδιο που έρχεται να βάλει τάξη στο άναρχο, μέχρι σήμερα, τοπίο όσον αφορά τον εθελοντισμό και τις σχέσεις Κράτους – Κοινωνίας Πολιτών. Με αυτό θεσπίζεται η πλήρης κατοχύρωση της εθελοντικής απασχόλησης σε Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών ή στον δηµόσιο τοµέα, σε συνδυασμό με την ασφαλιστική τους κάλυψη και την τήρηση των στοιχείων των εθελοντών στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών ρίχνει τα «βέλη» του προς το ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στις θεωρίες του περί Ακροδεξιάς, και υποστηρίζει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση χρησιμοποιεί παρωχημένη επιχειρηματολογία σε μία απόπειρα να φοβίσει τους πολίτες, γιατί όχι μόνο έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, αλλά βρίσκεται και σε μία βαθιά κρίση ανάλυσης.

Τι σημαίνει η αμυντική συνεργασία Ελλάδας Γαλλίας και η αγορά φρεγατών από τη Γαλλία; Είναι η απάντηση στην προκλητικότητα της Τουρκίας;

«Η αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας αποτελεί μία ιστορική συμφωνία χωρίς προηγούμενο και σηματοδοτεί την αποφασιστική και σημαντική αμυντική αναβάθμιση της χώρας μας, η οποία έρχεται σε συνέχεια άλλων επιλογών που πήρε η κυβέρνηση ως απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα. Η Τουρκία είναι μία χώρα που διαχρονικά έχει επιδείξει ασέβεια προς τις διεθνείς συνθήκες, και αυτό φάνηκε εντονότερα το τελευταίο διάστημα. Το σημαντικότερο μέρος αυτής της συμφωνίας είναι, ωστόσο, η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής που προβλέπει την ενεργοποίησή της σε περίπτωση που κάποια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση. Πρόκειται για μία συνεργασία εκτός πλαισίων του ΝΑΤΟ, η οποία διαμορφώνει ένα ισχυρό αμυντικό πλέγμα για τη χώρα μας σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής, διαμορφώνει καινούριους συσχετισμούς για την άμυνα της χώρας και δείχνει το δρόμο στην Ευρώπη ως προς τις αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει μελλοντικά σχετικά με την άμυνά της».

Αναμένεται η αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ. Θα ολοκληρωθεί έτσι το παζλ; Τι περισσότερα θα προσφέρει;

«Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη στο σημερινό δύσκολο γεωπολιτικό σκηνικό, καθώς οι ραγδαίες εξελίξεις όχι μόνο στη γειτονιά μας, αλλά και σε μέρη μακρινά, που όμως δυνητικά θα επηρεάσουν την ευρωπαϊκή ήπειρο και τη χώρα μας, γεννούν αυξανόμενη ανασφάλεια. Η συνεργασία αυτή συνιστά ευρύτερη αναγνώριση του θετικού ρόλου και της αξιοπιστίας της πατρίδας μας στην περιοχή, και αυτό πιστώνεται μέσω της γεωστρατηγικής αναβάθμισής της. Τα οφέλη που θα προκύψουν, θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά σε ό,τι αφορά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας αφενός, και θα ενισχύσουν αφετέρου τον σταθεροποιητικό της ρόλο στα Βαλκάνια και στην Αν. Μεσόγειο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι σε αποδρομή και θεωρεί ότι οι εκλογές είναι καλοδεχούμενες. Τι απαντάτε;

«Αφού είναι καλοδεχούμενες, γιατί δεν τις ζητάει; Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της συνταγματικής θητείας. Ωστόσο, θέλω να επισημάνω ότι είναι πραγματικά απορίας άξιο η αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι βρίσκεται σε αποδρομή, τη στιγμή που αποτελεί τη μοναδική κυβέρνηση διαχρονικά, στην πολιτική ιστορία της χώρας, που σε κάθε μέτρηση της κοινής γνώμης εμφανίζεται να διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτα τα εκλογικά της ποσοστά, εν τω μέσω, μάλιστα, μίας εξόχως απαιτητικής κυβερνητικής θητείας. Η κυβέρνησή μας συνεχίζει και υλοποιεί με συνέπεια το κυβερνητικό της πρόγραμμα, ανταποκρινόμενη πλήρως σε όλες τις προκλήσεις, με στόχο την έξοδο της χώρας από τα αδιέξοδα που η προηγούμενη κυβέρνηση οδήγησε, τη συνολική ανάταξη της Ελλάδας και ένα καλύτερο αύριο για τους Έλληνες πολίτες».

Έχετε ανακοινώσει πρόστιμα 300 ευρώ σε ανεμβολίαστους δημοσίους υπαλλήλους που δεν κάνουν τεστ. Έχουν πέσει τα πρώτα πρόστιμα; Πώς γίνεται ο έλεγχος;

«Το διοικητικό πρόστιμο των 300 ευρώ θα επιβάλλεται ανά εβδομάδα στον υπάλληλο που εργάζεται με φυσική παρουσία και ο οποίος δεν έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει και αρνείται να υποβληθεί στο σχετικό διαγνωστικό τεστ, μην τηρώντας την εβδομαδιαία του υποχρέωση. Το μέτρο έχει τεθεί ήδη σε ισχύ, ενώ η εξακρίβωση της τήρησης της εν λόγω υποχρέωσης πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων με το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του ελληνικού Δημοσίου. Στους πρώτους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει διαπιστωθεί πλήρης συμμόρφωση από τους φορείς, ενώ έχουν καταγραφεί τρεις περιπτώσεις επιβολής προστίμου σε υπαλλήλους Δήμων».

Σκοπεύετε να κλιμακώσετε την πίεση και με άλλους τρόπους προς τους δημοσίους υπαλλήλους να εμβολιαστούν; Μπορεί να γίνει υποχρεωτικός σε περιπτώσεις που υπάρχει συγχρωτισμός;

«Θέλω να ξεκαθαρίσω, για μία ακόμη φορά, ότι τα όποια μέτρα λαμβάνονται σε συνάρτηση με τις προτάσεις της αρμόδιας Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων και έχουν ως στόχο τη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας. Σε περίπτωση που η πρόταση της Επιτροπής είναι να επεκταθεί το μέτρο της υποχρεωτικότητας και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων θα συνεκτιμηθεί με άλλους παράγοντες και θα υπάρξει η σχετική απόφαση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, επί του παρόντος η κυβέρνηση δεν εξετάζει κάποιο τέτοιο μέτρο».

Προσλήψεις στο Δημόσιο μέσω γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ είναι ο προγραμματισμός σας. Πότε θα γίνει ο διαγωνισμός, πόσες θέσεις θα αφορά και πώς θα γίνει;

«Ο πρώτος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2022. Εκσυγχρονίζεται έτσι και επιταχύνεται η διαδικασία προσλήψεων που θα αφορά στο σύνολο των κενών οργανικών θέσεων που υπάρχουν στη Δημόσια Διοίκηση, με σκοπό τον εξορθολογισμό του συστήματος προσλήψεων στο Δημόσιο, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το κατάλληλο άτομο θα τοποθετηθεί στην κατάλληλη θέση. Οι φορείς του δημόσιου τομέα έχουν κληθεί να καταγράψουν συνολικά τις ανάγκες τους σε στελεχικό δυναμικό, προκειμένου να γίνει ο απαιτούμενος προγραμματισμός και να προχωρήσουμε μετά στη διενέργεια του διαγωνισμού. Με την εφαρμογή του νόμου, απότοκο των προεκλογικών μας δεσμεύσεων, θωρακίζουμε τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στη διαγωνιστική διαδικασία, ενισχύουμε το ρόλο του ΑΣΕΠ και φροντίζουμε ούτως ώστε οι κενές θέσεις εργασίας να καλυφθούν από προσωπικό που διαθέτει και τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα για να υπηρετήσει επάξια το δημόσιο συμφέρον και τον Έλληνα πολίτη».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει σε εμένα, τον Πλεύρη και τον Γεωργιάδη τον ρόλο του “κακού λύκου”»

Βορίδης, Πλεύρης, Γεωργιάδης. Αυτά είναι τα τρία ονόματα που χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να κατηγορεί την κυβέρνηση για Ακροδεξιά. Σας ενοχλεί που αναμοχλεύουν το παρελθόν σας και σας τοποθετούν σε αυτή την πλευρά;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, αλλά βρίσκεται και σε μία βαθιά κρίση ανάλυσης, εν προκειμένω χρησιμοποιεί μία παρωχημένη επιχειρηματολογία σε μία απόπειρα να φοβίσει τους πολίτες αποδίδοντας σε εμένα, στον Πλεύρη και στον Γεωργιάδη τον ρόλο του “κακού λύκου” προκειμένου να προσδώσει στην κυβέρνηση μία εικόνα καρικατούρας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Αριστερά, όχι μόνο η εγχώρια αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, αδυνατεί να κατανοήσει, ελλείψει και των κατάλληλων ιδεολογικών εργαλείων, τη νέα ταυτότητα της Δεξιάς. Η σύγχρονη Δεξιά βασίζεται σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και σε κεντρικούς πυλώνες που δεν χαρακτηρίζουν μόνο τη Δεξιά στη χώρα μας, αλλά εξίσου στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο: Η περιοριστική μεταναστευτική πολιτική και η συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών, η επιμονή στην εφαρμογή του Νόμου και της Τάξης και η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, η μείωση των φόρων και η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, η στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της εξωστρέφειας, συνιστούν τους κεντρικούς άξονες της πολιτικής μας. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει την πολιτική ωριμότητα να το παρακολουθήσει αυτό, ούτε να το κατανοήσει, αλλά ούτε καν να αντιληφθεί πως γύρω από αυτούς τους προγραμματικούς άξονες συγκροτείται ένα νέο κοινωνικό υποκείμενο: ότι συσπειρώνονται κοινωνικά υποστρώματα που σε αυτό το πρόγραμμα βλέπουν τη δυνατότητα της περαιτέρω βελτίωσης της καθημερινότητάς τους και την προοπτική της κοινωνικής ανέλιξής τους».

«Θεσμικό πλαίσιο στο άναρχο τοπίο του Εθελοντισμού»

Τι σημαντικό θα φέρει το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζετε για την Κοινωνία των Πολιτών και τον Εθελοντισμό;

«Έρχεται να βάλει τάξη σε ένα άναρχο τοπίο όσον αφορά τον Εθελοντισμό και τις σχέσεις Κράτους – Κοινωνίας Πολιτών, καθώς απουσιάζει ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο που να ρυθμίζει τα θέματα αυτά, και ως ένα βαθμό παρεμποδίζεται η ελεύθερη εξέλιξη αυτής της μορφής συνδρομής των πολιτών στο έργο του κράτους. Συγκεκριμένα, θεσπίζεται η πλήρης κατοχύρωση της εθελοντικής απασχόλησης σε Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών ή στον δηµόσιο τοµέα, σε συνδυασμό με την ασφαλιστική τους κάλυψη και την τήρηση των στοιχείων των εθελοντών στο σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”, προκειμένου για την εξασφάλιση της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας και της υγειονομικής ασφάλειας. Αναφορικά με τις Οργανώσεις Πολιτών θωρακίζεται η διαφάνεια και η εποπτεία – λογοδοσία ως προς την κρατική τους χρηµατοδότηση και επιδιώκεται η ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείρισή τους. Οργανώνεται η χαρτογράφησή τους μέσα από δύο ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων και εξασφαλίζεται η παροχή κινήτρων για την δημιουργία ισχυρών Οργανώσεων που θα ενεργούν επ’ ωφελεία του κοινού καλού. Με το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζεται η λειτουργία της εθελοντικής πρωτοβουλίας και εδραιώνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτήν».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»