Κοντεύει σχεδόν μια εβδομάδα από την ημέρα που άνοιξαν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και η κυβέρνηση αναμένει την σταδιακή αύξηση κρουσμάτων αλλά με ελεγχόμενο τρόπο παρά το γεγονός ότι τα καταστήματα ανοίξανε με όλα τα μέτρα προστασίας.

Κυβερνητικά στελέχη δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για το ότι υπήρξε γενικά τήρηση των μέτρων όλες σχεδόν τις ημέρες που τα καταστήματα του λιανεμπορίου τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις ήταν ανοικτά με τους πελάτες να τηρούν αποστάσεις, να φοράνε προστατευτική μάσκα και να εισέρχονται στο κατάστημα με βάσει τον επιτρεπόμενο αριθμό πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος.

Όπως παρατηρούσαν μάλιστα κυβερνητικά στελέχη που έχουν ανοικτή γραμμή με τους επιδημιολόγους της επιτροπής του υπουργείου υγείας, αν η τήρηση των μέτρων συνεχιστεί με την ίδια πίστη τότε, σταδιακά θα ανοίξουν και άλλες οικονομικές δραστηριότητες που θα ενισχύουν τη λειτουργία της αγοράς. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα ανοίξουν και τα καταστήματα εστίασης. Θα αργήσουν καθώς οι ειδικοί προβλέπουν χρονικά να ανοίγουν περί τα μέσα Φεβρουαρίου γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει οι καταστηματάρχες αυτοί να περιμένουν δύο με τρεις εβδομάδες ακόμη.

Φυσικά το κλείσιμο αυτών των καταστημάτων τόσους μήνες συνεχίζει να προκαλεί άσχημες συνέπειες για την οικονομία και για αυτό η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι τα καταστήματα εστίασης θα δεχθούν και μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη και περισσότερα κίνητρα για να μην μπούνε λουκέτα καθώς εργαζόμενοι και επιχειρήσεις βρίσκονται σε πολύ κακά χάλια.

Από την κυβέρνηση όλο τους το βάρος το ρίχνουν στο άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων χωρίς ακόμη να είναι βέβαιη η χρονική στιγμή που θα γίνει αυτό. Οι επιδημιολόγοι δεν έχουν ενιαία στάση και δεν συμφωνούν μεταξύ τους για το πότε θα πρέπει να ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και αν θα πρέπει τα μαθήματα να συνεχιστούν ακόμη μέσω τηλεκπαίδευσης ή θα πρέπει οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων να επιστρέψουν με μέτρα και περιορισμούς όπως ακριβώς ίσχυαν και στην πρώτη καραντίνα, μέσα στην τάξη.

Σε ότι αφορά το θέμα της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών από νομό σε νομό, οι αρμόδιοι ούτε που το συζητούν ακόμη. Κάτι τέτοιο θεωρείτε ακόμη πολύ νωρίς καθώς οι ειδικοί φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο και θα ήταν η χαριστική βολή που θα επανάφερε ενδεχομένως ένα πισωγύρισμα στον εφιάλτη του κορωνοϊού.