Στη δήλωση πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει φίλος και σύμμαχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την ολοκλήρωση της αποχώρησής του από την ένωση, προχώρησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Την Πέμπτη, η μεταβατική περίοδος για τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση έληξε. Στις 24 Δεκεμβρίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ του ευρωπαϊκού μπλοκ και του Λονδίνου.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ο γείτονάς μας, αλλά και φίλος και σύμμαχος. Αυτή η απόφαση για έξοδο από την Ευρώπη, το Brexit, ήταν προϊόν της ευρωπαϊκής σύγχυσης, καθώς και πολλαπλών ψεμάτων και ψευδών υποσχέσεων. Αλλά θέλω να είμαι ξεκάθαρος σήμερα: το πεπρωμένο μας είναι κυρίως στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μακρόν στην ομιλία του για το Νέο Έτος την Πέμπτη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου, ολοκληρώνοντας μια διαδικασία τρεισήμισι ετών, που ξεκίνησε με το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit. Μέχρι το τέλος του 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθούσε τους κανόνες της ΕΕ στο πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου.