Πυρά κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είπε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος αθετεί τις υποσχέσεις που έδωσε στη Διάσκεψη του Βερολίνου, με την αποστολή τουρκικών πολεμικών πλοίων που μεταφέρουν Σύρους μαχητές στη Λιβύη.

«Θέλω να εκφράσω τις ανησυχίες μου αναφορικά με τη συμπεριφορά της Τουρκίας αυτή τη στιγμή, η οποία έρχεται σε απόλυτη αντίφαση με όσα δεσμεύτηκε ο πρόεδρος Ερντογάν στη Διάσκεψη του Βερολίνου», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Έχουμε παρατηρήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών τουρκικά πολεμικά πλοία με επιβαίνοντες Σύρους μισθοφόρους να φτάνουν σε λιβυκό έδαφος. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη και σοβαρή παραβίαση όσων συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο. Είναι μια αθετημένη υπόσχεση», συμπλήρωσε ο Μακρόν.

Ταυτόχρονα, ο Γάλλος ηγέτης επανέλαβε ότι με τους Ευρωπαίους εταίρους του υποστηρίζουν Ελλάδα και Κύπρο καταδικάζοντας τόσο τις εισβολές όσο και τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Πρόσθεσε ότι καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και της λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας για την αποστολή τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη.

Ήδη στις 19 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της Γαλλίας είχε ζητήσει κατά τη διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο να σταματήσει η αποστολή προς την Τρίπολη φιλοτούρκων Σύρων μαχητών για να πολεμήσουν στο πλευρό της ΚΕΕ και να τη βοηθήσουν να αποκρούσει την επίθεση των δυνάμεων του στρατάρχη.